Μενού
  • Α-
  • Α+

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζεται «συκοφαντικό» και «μεθοδευμένο», το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σύμφωνα με το οποίο έδωσε το «πράσινο φως» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», να αφήσει να περάσει η αποστολή της μπασκετικής Φενέρμπαχτσέ για τον αγώνα της Ευρωλίγκας με τον Παναθηναϊκό, παρότι 4 άτομα της αποστολής της τουρκικής ομάδας εμφάνισαν πυρετό.

Διαβάστε ακόμη: Γρηγόρης Πετράκος: Επίθεση στον Αρκά - «Βρε κακομοίρη...»

Ο κ. Χαρδαλιάς στην ανακοίνωση του αναφέρει πως το δημοσίευμα με «μεθοδευμένο τρόπο κατασκευάζει αθλιότητες εις βάρος μου προσωπικά και με εμπλέκει σε ενέργειες για τις οποίες ουδεμία γνώση είχα ή έχω, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στην Πολιτική Προστασία».

Παράλληλα δηλώνει πως θα καταθέσει αγωγή τόσο για τα όσα ψευδώς του καταλογίζονται όσο και μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προς άμεση διερεύνηση των καταγγελλομένων, «καταθέτω αφενός μεν αγωγή για τα όσα ψευδώς αναφέρονται για εμένα φετέρου δε μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προς άμεση διερεύνηση των καταγγελλομένων, ώστε η υπογράφουσα δημοσιογράφος και η σύνταξη της εφημερίδας να προσκομίσουν τα στοιχεία που διατείνονται ότι έχουν και να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες άλλων εμπλεκόμενων προσώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει ότι «ουδέποτε ενημερώθηκα προσωπικά ή ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ για περιστατικό άφιξης τεσσάρων ατόμων» και κάνει λόγο ηια «αντιδεοντολογική, αντιδημοκρατική και στα όρια της εμμονικής ιδεοληψίας δημοσιογραφική συμπεριφορά της συντάκτου του εν λόγω δημοσιεύματος που δεν ζήτησε καν την άποψή μου και τη θέση μου για την κατάπτυστη και συκοφαντική προς το πρόσωπό μου εκ μέρους της έωλη και ανυπόστατη καταγγελία, την αφήνω στην κρίση των συναδέλφων της δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ, αλλά και όλων εκείνων που επικαλούνται κατά το δοκούν και ψευδεπίγραφα τη δημοκρατία, αλλά κλείνουν τα μάτια τους σε φασιστικής λογικής επιλογές στοχοποίησης προσώπων για λόγους μικροπολιτικού οφέλους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο "Με εντολή Χαρδαλιά μπήκαν ασθενείς στη χώρα»"και προς αποκατάσταση της αλήθειας, επισημαίνω τα εξής: Πρόκειται για συκοφαντικό δημοσίευμα, το οποίο με μεθοδευμένο τρόπο κατασκευάζει αθλιότητες εις βάρος μου προσωπικά και με εμπλέκει σε ενέργειες για τις οποίες ουδεμία γνώση είχα ή έχω, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στην Πολιτική Προστασία. Ως εκ τούτου, άμεσα καταθέτω αφενός μεν αγωγή για τα όσα ψευδώς αναφέρονται για εμένα σε αυτό, αφετέρου δε μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προς άμεση διερεύνηση των καταγγελλομένων, ώστε η υπογράφουσα δημοσιογράφος και η σύνταξη της εφημερίδας να προσκομίσουν τα στοιχεία που διατείνονται ότι έχουν και να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες άλλων εμπλεκόμενων προσώπων. Ως προς την ουσία του ζητήματος, επισημαίνω ότι ουδέποτε ενημερώθηκα προσωπικά ή ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ για περιστατικό άφιξης τεσσάρων ατόμων – συνοδών της ομάδας μπάσκετ Fenerbahce με πυρετό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η ομάδα Fenerbahce αφίχθη στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου 2020 με ειδική πτήση charter και όλα τα μέλη της οδηγήθηκαν στον καθορισμένο χώρο υποδοχής του αεροδρομίου, όπου πραγματοποιήθηκε ο σχετικός έλεγχος των απαιτούμενων για την είσοδό τους στη χώρα εγγράφων κατά την προβλεπόμενη διαδικασία (PCR test 72 ωρών και PLF) και σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Euroleague και της FIBA. Σημειωτέον ότι για όλες τις αφίξεις στη χώρα δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει διαδικασία θερμομέτρησης. Η μόνη εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας αφορά στην έγκριση του αιτήματος της ομάδας του Παναθηναϊκού και της αεροπορικής εταιρείας FreeBird για κατ’ εξαίρεση έγκριση της εισόδου της Fenerbahce στη χώρα που υπεβλήθη στις 8 Οκτωβρίου 2020, εξαιτίας της απαγόρευσης πτήσεων από Τουρκία προς Ελλάδα την περίοδο εκείνη και η οποία δόθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις υποχρεώσεις προς Euroleague και της FIBA. Τέλος, την αντιδεοντολογική, αντιδημοκρατική και στα όρια της εμμονικής ιδεοληψίας δημοσιογραφική συμπεριφορά της συντάκτου του εν λόγω δημοσιεύματος που δεν ζήτησε καν την άποψή μου και τη θέση μου για την κατάπτυστη και συκοφαντική προς το πρόσωπό μου εκ μέρους της έωλη και ανυπόστατη καταγγελία, την αφήνω στην κρίση των συναδέλφων της δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ, αλλά και όλων εκείνων που επικαλούνται κατά το δοκούν και ψευδεπίγραφα τη δημοκρατία, αλλά κλείνουν τα μάτια τους σε φασιστικής λογικής επιλογές στοχοποίησης προσώπων για λόγους μικροπολιτικού οφέλους».

Τι αναφέρει το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ

Σε αποκλειστικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο υπογράφει η Άντα Ψαρρά, αναφέρεται ότι η αποστολή της Φενέρμπαχτσε για τον αγώνα μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό για την 5η αγωνιστική της Euroleague πέρασε τον έλεγχο από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, παρότι 4 άτομα της αποστολής τουρκικής ομάδας είχαν υψηλό πυρετό.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται και διάλογοι ανάμεσα στον αρμόδιο αξιωματικό Πολιτικής Προστασίας και τον επικεφαλής της υπηρεσίας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που διεξήγαγε τον έλεγχο. Στους διαλόγους που παρουσιάζει η εφημερίδα γίνεται λόγος πως είναι «εντολή του Νίκου Χαρδαλιά» να περάσει η αποστολή της Φενέρμπαχτσε, ενώ γίνεται λόγος και χρήση πακιστανικού τηλεφώνου.

Οι διάλογοι

Στους διαλόγους, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, μιλάει ο αξιωματικός που διεξήγαγε τον έλεγχο και αναφέρει στον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, ότι 4 άτομα της αποστολής της Φενέρ έχουν πυρετό και ο επικεφαλής του λέει ότι πρέπει να περάσει με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά.

–Αξιωματικός: Τέσσερα άτομα συνοδείας από τη Φενέρ έχουν πυρετό!

–Επικεφαλής: Να περάσει η ομάδα!

–Αξιωματικός: Σίγουρα;

–Επικεφαλής: Εντολή Χαρδαλιά, τελειώνετε, στο πακιστανικό το τηλέφωνο.

«Εντολή του μεγάλου να περάσουν χωρίς έλεγχο. Έχει ενημερωθεί η ηγεσία. Ελπίζω να μη μας μπλέξουνε», λέει ο αξιωματικός αργότερα στο δημοσίευμα. Πέντε ημέρες μετά τον αγώνα εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην ομάδα του Παναθηναϊκού, ενώ τη μεθεπόμενη ανακοινώθηκε και δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Για τον λόγο αυτό αναβλήθηκε την ίδια ημέρα το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Ζενίτ. Στις 22 Οκτωβρίου η χώρα απαριθμούσε 882 κρούσματα και ήταν λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί το δεύτερο lockdown.