Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους δημοσίους υπαλλήλους δεν είναι για την ώρα στο τραπέζι των συζητήσεων αλλά κανείς δεν μπορεί να τον αποκλείσει, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Μιλώντας στην ΕΡΤ και κληθείς να σχολιάσει το μέτρο της αναστολής εργασίας για όσους είναι ανεμβολίαστοι, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι επ' άπειρον, αλλά αποτελεί μια περίοδο προσαρμογής που δίνεται για την επιχείρηση και τον εργαζόμενο, προκειμένου να αποφασίσουν περαιτέρω. 

Ερωτηθείς για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο, ο Μάκης Βορίδης απάντησε ότι θα δίνεται σε επίπεδο οργανικής μονάδας από τον διευθυντή στους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν κάποιους στόχους. Όπως τόνισε, το υπουργείο θα είναι έτοιμο να το εφαρμόσει πιλοτικά από τις αρχές του έτους υπό την προϋπόθεση ύπαρξης «δίκαιου και αποπολιτικοποιημένου μηχανισμού απόδοσης του μπόνους» καθώς και μίας «πραγματικής» στοχοθεσίας, για την οποία προανήγγειλε την κατάθεση σχετικού νομοθετήματος έως το τέλος του έτους.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα νέα μέτρα για υγειονομικούς και εργαζόμενους στα γηροκομεία

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην εστίαση και τη διασκέδαση μέχρι την 31η Αυγούστου και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κλάδων εργασίας, ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης. Ο Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε για την ψυχαγωγία ότι θα λειτουργεί μόνο για εμβολιασμένους σε ποσοστό 85% μέχρι και την 31η Αυγούστου κι εξειδίκευσε τι θα ισχύει για μικτούς κι αμιγείς χώρους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του προσωπικού ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ, αλλά και των ιδιωτικών και δημοσίων δομών υγείας. Στα γηροκομεία και τις μονάδες φροντίδας η 1η δόση εμβολίου υποχρεωτικά πρέπει να έχει γίνει στις 16/8 και στα νοσοκομεία μέχρι την 1η ΣεπτέμβρηΟι αρνητές θα τίθενται σε αργία άνευ αποδοχών, ενώ θα θεσπιστεί νομοθεσία για προσλήψεις-εξπρές για την αναπλήρωση των θέσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε την εφαρμογή covidfree GR που θα επιτρέπει στους επαγγελματίες να βλέπουν ποιος είναι εμβολιασμένος και ποιος όχι.

Γεωργιάδης: Καλοκαίρι μόνο για καθήμενους

«Οι αποφάσεις που είχαν παρθεί τότε ήταν με βάση τα τότε κρούσματα. Δυστυχώς, στο ενδιάμεσο διάστημα των δυο εβδομάδων, η εικόνα της πανδημίας άλλαξε και η Ελλάδα πλέον γράφεται στον Τύπο ως μια χώρα που υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα να δείχνει η Ελλάδα την εικόνα μιας χώρας που ελέγχει την πανδημίας. Με γνώμονα το κοινό μας συμφέρον έγιναν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού χθες», ανέφερε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ως προς τα κέντρα ψυχαγωγίας και διασκέδασης επιτρέπεται μόνο να υπάρχουν καθήμενοι. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καθημένων. Παρακαλώ όλους τους επαγγελματίες να τηρήσουν τα μέτρα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Στη συνέχεια, ο κύριος Γεωργιάδης, τόνισε για την εστίαση και τους κλειστούς χώρους: «Από τις 16 Ιουλίου ώς τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και χωρητικότητα 85%».

  • Εως 31 Αυγούστου μόνο καθήμενοι στα καταστήματα εστίασης
  • Από 16/7 έως 31/8 λειτουργία μόνο ως αμιγώς με εμβολιασμένους με 85% πληρότητα
  • Οι ανήλικοι μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους
  • Υπαίθρια ψυχαγωγία: Οποιος επιχειρηματίας επιθυμεί μπορεί να έχει μικτή λειτουργία, όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει αμιγείς χώρους
  • Πανηγύρια: Μόνο καθήμενοι
  • Αθλητικοί αγώνες: Αμιγείς χώροι, 80% του συνόλου εμβολιασμένοι, 5% παιδιά με self test  - 25.000 ανοιχτά γήπεδα, 8.000 κλειστά γήπεδα μάξιμουμ
  • Σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζόμενους πιστοποιητικό εμβολιασμού - Θα υπάρχει σήμανση για τον πελάτη, πόσοι εργαζόμενοι του καταστήματος είναι εμβολιασμένοι
  • Οσοι στρατεύσιμοι και μόνιμοι στρατιωτικοί επιθυμούν να εμβολιαστούν θα λάβουν 5 μέρες άδειας. Είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός.

Κυρώσεις για καταστήματα

  • Πρώτη παράβαση: Για καταστήματα κάτω των 200τμ 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7 ημέρες αναστολή από την επομένη
  • Ανω των 200τμ. 5.000 ευρώ και αναστολή 7 μέρες
  • Υποτροπή: Για όλους ανεξαρτήτου εμβαδού 10.000 ευρώ πρόστιμο και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας
  • Για τρίτη παράβαση 60 μέρες αναστολή άδειας λειτουργίας

Κικίλιας για υποχρεωτικό εμβολιασμό και ποινές αρνητών

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκανε γνωστό χθες ξεπεράσαμε μετά από πολύ καιρό τις 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία μας.

  • Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλου του προσωπικού υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίων πασχόντων, οικοτροφείων, ειδικών ιδρυμάτων, ΚΔΑΠ και ιδρυμάτων ατόμων με αναπηρία.
  • Εως τις 16/8 το σύνολο του προσωπικού θα πρέπει να έχει προβεί στην 1η δόση και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού θα γίνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
  • Οποιος δεν συμμορφώνεται θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών
  • Κάθε φιλοξενούμενος σε μονάδες, υποχρεωτικά εμβολιασμένος
  • 50.000 και υποτροπή 200.000 στις δομές
  • Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλου προσωπικού ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας
  • Εως 1/9 το σύνολο στην 1η δόση, ολοκλήρωση του εμβολιασμού σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες
  • Θα περάσει νόμος με ταχείες διαδικασίες για προσλήψεις για την αναπλήρωση των αρνητών του εμβολιασμού

Covid free GR: Αυτή είναι η εφαρμογή για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη θα γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεση του ο ιδιοκτήτης στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η εφαρμογή Covid Free GR είναι διαθέσιμη από σήμερα για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android.

Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, από την επόμενη κιόλας μέρα έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε δε ότι η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Τα τρία χρώματα της εφαρμογής

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία με το σκανάρισμα του qr code, η εφαρμογή θα δείχνει εάν ο πολίτης είναι πλήρως εμβολιασμένος και μπορεί να μπει στον χώρο ή αν η πρόσβασή του στο μαγαζί απορρίπτεται. Η εφαρμογή θα έχει τρία χρώματα, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο χρώμα.

  • Στην περίπτωση της πράσινης ένδειξης (πιστοποιητικό εμβολιασμού - νόσησης) , σημαίνει πως είναι όλα εντάξει με το πιστοποιητικό του πελάτη.
  • Στην περίπτωση της κίτρινης ένδειξης (βεβαίωση αρνητικού τεστ που έχει δηλωθεί), σημαίνει ότι το πιστοποιητικό είναι μεν ενεργό αλλά όχι για όλους του χώρους
  • Στην περίπτωση της κόκκινης ένδειξης (μη έγκυρο πιστοποιητικό), σημαίνει ότι δεν προκύπτει η αυθεντικότητα του εγγράφου και επομένως θα απορρίπτεται η πρόσβαση του πελάτη
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA