Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί ο Αύγουστος σιγά σιγά να έρχεται η…ραστώνη να επενεργεί και στο κυβερνητικό επιτελείο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κρατικός μηχανισμός χαλαρώνει, λόγω του μεγάλου κινδύνου από τις πυρκαγιές. Ήδη, ο συναγερμός χτύπησε με τη φωτιά στη Σταμάτα, αλλά και τις πυρκαγιές στην Αχαϊα, ενώ κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν στο Reader ότι τις επόμενες 10 ημέρες, ο καύσωνας θα «ξεράνει» τα πάντα, με αποτέλεσμα τα μελτέμια του Αυγούστου να δημιουργούν έναν σοβαρό κίνδυνο για επικίνδυνες πυρκαγιές.

Διαβάστε ακόμη: Καύσωνας: Ξεκινά το κύμα με τη μεγαλύτερη διάρκεια και από αυτό του 1987 με τους 1.300 νεκρούς

Η περίπτωση της Σταματάς, πάντως, θεωρείται ως ένα καλό μοντέλο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, υπό την έννοια πως και η εντολή της εκκένωσης στους οικισμούς που κινδύνευαν δόθηκε άμεσα, αλλά και ο αναγκαίος καθαρισμός σε μεγάλο μέρος της περιοχής από τα κλαδιά και τα ξερόχορτα είχε γίνει, ιδίως από αυτά που είχε αφήσει πίσω της η κακοκαιρία Μήδεια. Έτσι, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, η φωτιά δεν βρήκε επιπλέον καύσιμη ύλη, προκειμένου να επεκταθεί έτι περαιτέρω ή να δημιουργήσει εστίες αναζωπύρωσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί οι άδειες να ξεκινούν και στο Μέγαρο Μαξίμου, έστω και με κυλιόμενο ρυθμό, ψπριν τη…μεγάλη έξοδο στις 6 Αυγούστου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι όλοι με τα κινητά ανά χείρας, δεδομένου και του κινδύνου που ελλοχεύει. Το καμπανάκι αναμένεται να χτυπήσει, μάλιστα, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τις επόμενες μέρες αναμένεται να πυκνώσει τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, προκειμένου να στείλει μήνυμα μηδενικού εφησυχασμού ενόψει των επόμενων εβδομάδων που μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, άλλωστε, εκτιμούσε τις προηγούμενες μέρες ότι, αν δεν είχε γίνει έγκαιρα καθαρισμός και μια προπαρασκευή ενόψει της θερινής περιόδου, η Σταματά θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί και σε Μάτι, με δεδομένο ότι είχε περιληφθεί στις 18 περιοχές υψηλού κινδύνου εντός του Λεκανοπεδίου, λόγω υπερσυγκέντρωσης εύφλεκτης ύλης και ξερόκλαδων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA