Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγο μετά τις 12:30 χθες το μεσημέρι, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης κάλεσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε ότι δεν θα μπορούσε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, όπως είχε ανακοινωθεί μιάμιση ώρα πριν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, κατά την ενημέρωση για τον ανασχηματισμό.

Διαβάστε ακόμη: Βαγγέλης Αποστολάκης: Πώς ο «άνθρωπος της βαριάς ευθύνης» το 2019 έγινε «κατώτερος των περιστάσεων» μετά τον ανασχηματισμό

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε η αίσθηση της απόλυτης ψυχρολουσίας. Ομολογουμένως, αυτό που έκανε ο κ. Αποστολάκης δεν έχει ξανασυμβεί, να ανακαλέσει, επί της ουσίας, τον διορισμό του με οικεία πρωτοβουλία, μιάμιση ώρα μετά την ανακοίνωση. Όπως έλεγαν μάλιστα κυβερνητικά στελέχη λίγες ώρες μετά, ήταν ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης που δεχόταν συγχαρητήρια τηλεφωνήματα για τον διορισμό του με ευχαριστίες, ενώ είχε συνεννοηθεί και με την Προεδρία της Δημοκρατίας να τον συνοδεύει η σύζυγος του στην ορκωμοσία του στο Προεδρικό.

Το συμπέρασμα, στο οποίο έχουν καταλήξει στο Μαξίμου, είναι ότι το τηλεφώνημα Τσίπρα-Αποστολάκη ήταν καταλυτικής σημασίας για να κάνει πίσω ο ναύαρχος και Α/ΓΕΕΘΑ επί τιμή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, ο Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε είχε «συναινέσει» σε μια υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη, όταν ο ίδιος επικοινώνησε προ εβδομάδος μαζί του, μια μέρα μετά την πρώτη βολιδοσκόπηση που δέχθηκε από τον στενό συνεργάτη της οικογένειας Μητσοτάκη Στέλιο Νικηφοράκη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εξ ου και στο κυβερνητικό λένε ότι ο ναύαρχος δείλιασε, αλλά την ίδια ώρα βάλλουν και εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι είναι αυτός που τορπίλισε τη συναίνεση.

Το ζήτημα πλέον για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να μετακυλίσει το επίκεντρο της προσοχής από την υπόθεση Αποστολάκη σε άλλα θέματα. Το πολιτικό στραπάτσο θεωρείται δεδομένο, αλλά πλέον αναζητούνται κινήσεις ανάκτησης του ελέγχου, μετά από έναν ανασχηματισμό που, ούτως ή άλλως, αποδείχθηκε μάλλον περιορισμένης εμβέλειας και με ελάχιστα δομικά χαρακτηριστικά.

Καίριας σημασίας θα είναι και η εξεύρεση προσώπου για να αναλάβει τη θέση του Ευάγγελου Αποστολάκη. Η επένδυση της κυβέρνησης στο σκέλος της Πολιτικής Προστασίας και των φυσικών καταστροφών δεν είναι απλώς μια επικοινωνιακή κίνηση, αλλά μια ουσιώδης στρατηγική. Μέχρι να βρεθεί πρόσωπο, πάντως, η γενική γραμματεία θα παραμείνει υπό την επίβλεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και τον επιχειρησιακό συντονισμό του γενικού γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου. Είναι σαφές, όμως, ότι αναζητείται πρόσωπο για να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου και μένει να φανεί, αν αυτό μπορεί να γίνει πριν το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης που θα συνεδριάσει με τη νέα του σύνθεση-κάτι που μοιάζει μάλλον δύσκολο.

Κατά πληροφορίες του Reader.gr αναζητείται ένα πρόσωπο με επιχειρησιακά χαρακτηριστικά, το οποίο θα μπορεί να «τρέχει» με στρατιωτική λογική τη νέα δομή, ενώ παράλληλα θα αναλάβει να κάνει και τις κρίσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα, όπου οι μέρες του Αρχηγού του Σώματος Στέφανου Κολοκούρη θεωρούνται «μετρημένες», μετά και την αποχώρηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA