ΠΟΛΙΤΙΚΗ
31/08/2021 20:56

Βαγγέλης Αποστολάκης: Πώς ο «άνθρωπος της βαριάς ευθύνης» το 2019 έγινε «κατώτερος των περιστάσεων» μετά τον ανασχηματισμό

«Είμαι στρατιώτης και άνθρωπος της ευθύνης» διαμήνυε ο τότε εν ενεργεία αρχηγός του ΓΕΕΘΑ που υπουργοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - Η τότε αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία, η νέα υπουργοποίηση, το ναυάγιο και η επίρριψη ευθυνών

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Βαγγέλης Αποστολάκης: Πώς ο «άνθρωπος της βαριάς ευθύνης» το 2019 έγινε «κατώτερος των περιστάσεων» μετά τον ανασχηματισμό
Βαγγέλης Αποστολάκης (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

«Είμαι άνθρωπος της ευθύνης και έχω μάθει να την αναλαμβάνω όσο βαριά και να είναι», δήλωνε o Βαγγέλης Αποστολάκης προτού μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να αντικαταστήσει τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Ιανουάριο του 2019. Τι μεσολάβησε, όμως, και από «άνθρωπος της ευθύνης» μετατράπηκε σε «άνθρωπο που δείλιασε», όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, όταν εν τέλει αρνήθηκε την υπουργοποίησή του στον νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης;

Διαβάστε ακόμη: Βαγγέλης Αποστολάκης: Ο ναύαρχος που «τίναξε στον αέρα» τον ανασχηματισμό - Οι πιέσεις ΣΥΡΙΖΑ και το παρασκήνιο

Ο ναύαρχος Αποστολάκης είχε κάνει λόγο για μια «αρκετά περίεργη κατάσταση, η οποία απαιτεί συναίνεση, ενότητα και συνεργασία». Έκανε, επίσης, λόγο για «εξαιρετική τιμή» από τον πρωθυπουργό ενώ για τις κρίσεις που θα ακολουθήσουν αρκέστηκε μόνο στη φράση «θα δούμε». «Είμαι στρατιώτης και άνθρωπος της ευθύνης», τόνιζε το 2019. Η πλειοψηφία της ανασχηματισμένης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, 2,5 χρόνια μετά, όταν έγινε γνωστό ότι δεν θα δεχτεί εν τέλει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον χαρακτήρισε «κατώτερο των περιστάσεων».

Βαγγέλης Αποστολάκης: Η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ το 2019

Αυτό που έγινε εξαρχής εμφανές ήταν ότι η τότε επιλογή του Αλέξη Τσίπρα είχε συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο. Η πρώτη κίνηση έγινε από τον τότε πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έσπευσε να εξισώσει τον διορισμό Αποστολάκη με την περίπτωση Σπαντιδάκη. «Ποτέ - ακούστε τα εσείς που έχετε δήθεν αριστερές ευαισθησίες - καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία αξιωματικό. Ο τελευταίος για τον οποίο είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης. Ο αρχηγός του ΓΕΣ που ορκίστηκε υπουργός Αμυνας την 21η Απριλίου του 1967», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Στη δευτερολογία του, ωστόσο, κινήθηκε σε πιο ήπιους τόνους, λέγοντας ότι η αποδοχή από τον κ. Αποστολάκη της πρότασης του πρωθυπουργού ήταν λανθασμένη και θα κριθεί για αυτήν. Ο κ. Τσίπρας απάντησε υπενθυμίζοντας την περίπτωση της αποστράτευσης και υπουργοποίησης του Ιωάννη Ντάβου το 1980, επί κυβέρνησης ΝΔ.

Στο Πεντάγωνο πάντως η αναφορά στον Σπαντιδάκη είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση. Άνθρωποι που γνώριζαν τον απόστρατο, πλέον, ναύαρχο από πολύ κοντά επιμένουν ότι τα δημοκρατικά του διαπιστευτήρια υπήρξαν αδιαμφισβήτητα καθ’ όλη τη διάρκεια της 42ετούς θητείας του στο Πολεμικό Ναυτικό. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού δεν υποκρύπτει καμία πολιτική σκοπιμότητα και έγινε ώστε να διασφαλιστούν η ομαλότητα και η συνέχεια σε μια δύσκολη περίοδο αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Βαγγέλης Αποστολάκης: Πώς έγινε υπουργός ενώ ήταν εν ενεργεία ναύαρχος

Το ΚΥΣΕΑ εξέδωσε πράξη αποστρατείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου, Βαγγέλη Αποστολάκη. Μετά την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας να αποστρατεύσει τον κ. Αποστολάκη έγινε δυνατή η ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον ναύαρχο.

Μετά την ορκωμοσία του κ. Αποστολάκη, συγκλήθηκε εκ νέου το ΚΥΣΕΑ - αυτή τη φορά με τον Βαγγέλη Αποστολάκη ως υπουργό Εθνικής Άμυνας - για τις ετήσιες τακτικές κρίσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή την προαγωγή, παραμονή ή αποστρατεία των σημερινών αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ αλλά και για την επιλογή νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Ανασχηματισμός: Γιατί επελέγη από τη Νέα Δημοκρατία ο Αποστολάκης

Διαστάσεις που κανείς δεν περίμενε πήρε ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά το πισωγύρισμα του Βαγγέλη Αποστολάκη, ο οποίος παρά το «ναι» που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι είπε στην υπουργοποίησή του, μετά το μήνυμα Τσίπρα για «αποστασία» έκανε τελικά πίσω και τα... μάζεψε για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Από τη μεν κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο Βαγγέλης Αποστολάκης το βράδυ της Δευτέρας είχε μιλήσει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο φέρεται να είπε: «Θα τα δώσω όλα πρόεδρε, σε ευχαριστώ για την τιμή» και μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού δεχόταν τα συγχαρητήρια όσων τον καλούσαν για να τον συγχαρούν και από τον ΣΥΡΙΖΑ - μετά το όχι Αποστολάκη στην κυβέρνηση - υποστηρίζουν ότι «ο Μητσοτάκης τον παγίδευσε».

Η ιδέα να αναλάβει τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας ο Βαγγέλης Αποστολάκης είχε πέσει στο τραπέζι εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, όταν δηλαδή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε τη σχετική πολιτική αξιολόγηση και αποφάσισε ότι μετά τα όσα έγιναν με τις καταστροφικές πυρκαγιές, χρειαζόταν μία δραστική παρέμβαση ο συγκεκριμένος τομέας. Το σκεπτικό αυτής της ιδέας ήταν ότι στο πρόσωπο του Βαγγέλη Αποστολάκη θα εκφραζόταν η διάθεση πολιτικής συναίνεσης σε ένα τόσο σοβαρό μέτωπο, με τις φυσικές απειλές και την κλιματική αλλαγή να αποτελούν τον μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του Αποστολάκη και η μετέπειτα στάση που κράτησε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με τον ναύαρχο Αποστολάκη που έφερε το «ναυάγιο» ουσιαστικά στον ανασχηματισμό, αφού το νέο υπουργείο που ήθελε η κυβέρνηση προς το παρόν δεν υλοποιείται.

Οικονόμου: Δείλιασε ο Αποστολάκης, αξιοθρήνητος ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε την εξής δήλωση αρχικά: «Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή, τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Βαγγέλη Αποστολάκη. Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά. Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του. Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού. Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα. Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του…».

Κυβέρνηση: Κατώτερος των περιστάσεων ο Βαγγέλης Αποστολάκης

Ανακοίνωση «καταπέλτη» για την άρνηση του Βαγγέλη Αποστολάκη να δεχτεί τη θέση Υπουργού μετά τον ανασχηματισμό εξέδωσε η κυβέρνηση. Υποστηρίζει πως ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ δέχτηκε τη θέση, επικοινώνησε με την Προεδρία της Δημοκρατίας για να παραστεί στην ορκωμοσία και εν τέλει «δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ» και «απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων». Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναλύει τα «πραγματικά περιστατικά» και καταλήγει αναφέροντας πως μετά την απόφαση Αποστολάκη, η Πολιτική Προστασία παραμένει υπό το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ