Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε κλίμα ιδιαίτερα συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή (10/9), η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Με μια μακράς διάρκειας συγκινητική ομιλία, ο απερχόμενος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που είχε να αντιμετωπίσει η Πολιτική Προστασία τις 784 ημέρες της θητείας του, καθώς και στις μάχες που δόθηκαν απέναντι σε φυσικές καταστροφές, απειλές και κινδύνους.

Αφήνω πίσω ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου

Ιδιαίτερα συγκινημένος και συναισθηματικά φορτισμένος ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επισήμανε ότι, παρά την αποχώρησή του, αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς του. «Αποχωρώντας, αφήνω πίσω ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου, μιας καρδιάς που ποτέ δεν λύγισε, ποτέ δεν κιότεψε, ποτέ δεν τρόμαξε μπροστά σε φλόγες, πρωτόγνωρες κρίσεις, μοναδικούς κινδύνους, απειλές και ξενύχτια. Μπροστά σε όλα όσα αντιμετώπισε η χώρα μας αυτές τις 784 μέρες της θητείας μου, έχοντας κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να δικαιώσω την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και όσων συνέβαλαν σε αυτό το ταξίδι, ευθύνης, καθήκοντος για τη χώρα και για τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε.

Παράλληλα, έκανε μία αναδρομή στην αρχή της θητείας του στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον Ιούλιο του 2019, που σηματοδότησε, όπως τόνισε, «την εκκίνηση μιας ξεχωριστής γιγαντιαίας επιχείρησης δημιουργίας, εγκατάστασης και οργάνωσης ενός μηχανισμού που θα ερχόταν να θεραπεύσει κρατικές αρρυθμίες και παθογένειες δεκαετιών που συνόδευαν το υποτυπώδες έως ανύπαρκτο μέχρι τότε σύστημα Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας που είχε ήδη κοστίσει εκατοντάδες νεκρούς σε πολλές και διαφορετικές φυσικές συγκυρίες και να το αντικαταστήσει με ένα άμεσο, ολιστικό, κάθετο σύστημα αντιμετώπισης κινδύνου με ένα σύγχρονο εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων που θα διαθέτει διαδικασίες μέσα, προσωπικό και στελέχη έμπειρα, ικανά και έτοιμα να αντιπαλέψουν κάθε επιχειρησιακή πρόκληση κάθε φυσικό κίνδυνο, κάθε δύσκολη συγκυρία».

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι συνάντησε 39 στελέχη της τότε Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, «κουρασμένα και απογοητευμένα από την αδιαφορία μιας Πολιτείας που επί δεκαετίες χρησιμοποιούσε τον όρο Πολιτική Προστασία περισσότερο ως επικοινωνιακό τσιτάτο παρά ως στοίχημα καθήκοντος, καταδικάζοντας μια νευραλγική υπηρεσία για τη λειτουργία ευθύνης του κράτους σε έναν κομπάρσο των εξελίξεων. Ενα εξιλαστήριο θύμα για καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών που ποτέ δεν τους δόθηκε η πραγματική ευκαιρία να σώσουν ή έστω να προστατεύσουν, 39 μοναδικά παιδιά που, όσο κουρασμένα, απογοητευμένα και θυμωμένα αν ήταν, διέκρινε κανείς στο πρόσωπό τους, στο βλέμμα τους, στις συζητήσεις μας, το σθένος, τη διάθεσή τους, τη βούληση της ψυχής τους να αλλάξουν τα πάντα, να γίνουν πρωταγωνιστές, να δουλέψουν σκληρά για να μετουσιωθεί η εμπειρία τους, η γνώση τους σε πραγματικό αφήγημα, σε πραγματικό σχέδιο».

Αναφερόμενος στο έργο που επιτελέστηκε «αυτές τις 112 εβδομάδες, τις 784 ημέρες», είπε ότι βασίστηκε σε ένα ολιστικό σχέδιο, που πήρε σάρκα και οστά μέσα από συγκεκριμένο οδικό χάρτη, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παρά την παγκόσμια πανδημία, παρά τις πρωτοφανείς πολλαπλές καθημερινές προκλήσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για ένα ξεχωριστό ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου αντιμετώπισαν όλοι μαζί «όλα όσα η χώρα δεν είχε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες». «Πάντα εκεί οι γυναίκες και οι άντρες της Πολιτικής Προστασίας, τα ξεχωριστά στελέχη της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, των εθελοντών μας ήταν πάντα εκεί αγέρωχα, γενναία, αφοσιωμένα στελέχη σε όλη τη χώρα, που αψηφούσαν κάθε κίνδυνο, αγωνίζονταν νύχτα μέρα και ήταν πάντα εκεί για την ανθρώπινη περιουσία και τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας. Ημασταν όλοι μαζί εκεί, κι όλοι μαζί αυτές τις 784 ημέρες», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο απολογισμός της θητείας του

Κάνοντας τον απολογισμό του, ανέφερε ότι αντιμετώπισαν 23.360 φωτιές, 4.313 το 2019, 11.798 το 2020, 7.249 το 2021 έως τις 31 Αυγούστου, ενώ υπογράμμισε ότι στις 23.360 πυρκαγιές δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη απώλεια, «την ίδια ώρα που η κλιματική κρίση σε όλο τον κόσμο έδειχνε τα δόντια της». «Παλέψαμε απέναντι σε εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες. Αντιμετωπίσαμε ακραίες κακοκαιρίες σε όλη τη χώρα, την ίδια στιγμή που όλη η Ευρώπη αντιμετώπιζε παρόμοια περιστατικά, ακραίες καιρικές καταστάσεις. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, και ήμασταν όλοι εκεί και ήμασταν όλοι μαζί. Ημασταν εκεί στις πολεμίστρες μας, δίπλα στους πολίτες και ήταν αυτά τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που διέσωσαν 946 συμπολίτες μας στον Ιανό, 401 συμπολίτες μας στη Μήδεια, 116 στη Θάλεια και 5.961 συμπολίτες μας στο πρώτο 8ήμερο φέτος του Αυγούστου, πραγματοποιώντας 165 υποδειγματικές εκκενώσεις οικισμών σε 7 διαφορετικά πεδία, αντιμετωπίζοντας 584 φωτιές σε 8 ημέρες. Ημασταν όλα εκεί τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο που πραγματοποίησε η Πολιτική Προστασία μαζί με τους υγειονομικούς στην πανδημία. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε την ευγνωμοσύνη του σε όλα τα στελέχη της ΓΓΠΠ που, όπως υπογράμμισε, ήταν εκεί, «δίπλα στον άνθρωπο, δίνοντας και δένοντας χέρια, φράκτη ακλόνητο σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε απειλή της ζωής και της ύπαρξής του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς».

Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, στα μέλη της Πολιτικής Προστασίας, στην προεδρία της κυβέρνησης, στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Βασίλη Παπαγεωργίου, τον Σωτήρη Τσιόδρα και την οικογένειά του. «Και, κυρίως, ευχαριστώ όλους εκείνους εδώ, στην Πολιτική Προστασία, στα συναρμόδια υπουργεία, στην Προεδρία της Κυβέρνησης -Γιώργο, Ακη, Θοδωρή, Θανάση, σας ευχαριστώ- στην Πυροσβεστική, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην ΕΛ.ΑΣ., στο Λιμενικό Σώμα, στο ΕΚΑΒ, στις εθελοντικές μας ομάδες, στην επιχείρηση "Ελευθερία", στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό που μοιραστήκαμε αγωνίες, ανησυχίες, προκλήσεις, ενώσαμε δυνάμεις για να υπηρετήσουμε τον σκοπό, που ήταν, είναι και παραμένει ο άνθρωπος, η πατρίδα μας, οι επόμενες γενιές, τα παιδιά μας», επισήμανε.

«Αφήνω πίσω αυτό που πραγματικά αγάπησα, υπηρέτησα και αφοσιώθηκα. Είμαι έτοιμος να αναλάβω τις νέες προκλήσεις τα νέα μου καθήκοντα με το ίδιο σθένος και αυταπάρνηση σε ένα εξίσου νευραλγικό πόστο για την πατρίδα μας, υπηρετώντας τις αρχές, τις αξίες και κυρίως τις νέες προκλήσεις στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Είμαι χαρούμενος περήφανος και είμαι εδώ δίπλα σας για να σας διαβεβαιώσω ότι σαν ενεργός πολίτης αλλά και σαν εθελοντής θα βρίσκομαι δίπλα στην προσπάθειά σας.

Αποχαιρετώ την Πολιτική Προστασία, αποχωρώ και σας παραδίδω 784 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, τον Φάρο, τον Ατλαντα, τον Προμηθέα μια υπερσύγχρονη δομή, μια νέα πολιτική Προστασία με εξασφαλισμένους πόρους, εργαλεία και υποδομές. Σας παραδίδω μια σύγχρονη δομή. Ο σκοπός ήταν είναι και παραμένει ο άνθρωπος, η πατρίδα μας οι επόμενες γενιές, τα παιδιά μας. Εύχομαι μια θητεία χωρίς ανθρώπινες απώλειες, καμένους οικισμούς, με λιγότερα κατεστραμμένα σπίτια και λιγότερα καμένα στρέμματα. Σας εύχομαι δύναμη αλλά κυρίως τύχη. Θα είμαι δίπλα σας. Σας αποχαιρετώ με ένα δικό μας μήνυμα και όρκο, με τα λόγια του εθνικού μας ποιητή “Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου”. Αντίο», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Χαρδαλιάς, μην μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή του