Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένας έμπειρος δημοσκόπος μου εξηγούσε πως η απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα των εκλογών του ΚΙΝΑΛ άλλαξε τα δεδομένα ως προς το εξής: από εκεί που η εκλογή θα ήταν μια εσωτερική πολιτική διαδικασία με το ερώτημα της επιβεβαίωσης ή της αλλαγής ηγεσίας, η κούρσα μετατράπηκε σε αγώνα επιλογής νέου αρχηγού. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να αποτελέσει μια μάχη πέρα από τα στενά κομματικά όρια και να δώσει ένα νέο ενδιαφέρον στην εκλογή. Άλλωστε εδώ και δυομισι περίπου χρόνια δεν έχει υπάρξει εκλογική διαδικασία στη χώρα. Κι εν πάση περιπτώσει, με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής μπροστά μας, το ποιος θα ηγείται του τρίτου κόμματος αποκτά ένα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 

Η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά και ο τρόπος με τον οποίο έγινε, δημιούργησε κι ένα κύμα συμπάθειας και ενδιαφέροντος ενός μεγάλου κομματιού της κοινής γνώμης. Ξαφνικά οι προβολείς στράφηκαν στο ΚΙΝΑΛ. Αν αμφιβάλλετε, θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που ασχοληθήκατε με τις εξελίξεις στο κόμμα. Μάθαμε για τις διαδικασίες, τις συλλογές υπογραφών και την προθεσμία για την ερχόμενη Πέμπτη. Και κάπου εκεί, εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. 

Ο πρώην Πρωθυπουργός διαθέτει ένα αναμφισβήτητο πολιτικό κεφάλαιο στον χώρο της Κεντροαριστεράς, που παρά την τεράστια φθορά του, εξακολουθεί να έχει ειδικό βάρος. Οι αντίπαλοί του φοβούνται κυρίως το συναισθηματικό πλεονέκτημα που φέρει το όνομα Παπανδρέου, παρά την επιρροή του στους πληγωμένους κομματικούς μηχανισμούς. Και ίσως ο ίδιος να νιώθει μέσα του την ανάγκη, δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την Πρωθυπουργία, να δώσει εκ νέου μια μάχη, αισθανόμενος πως του χρεώθηκαν πολλά περισσότερα από όσα έπρεπε στη διετία της διακυβέρνησής του. Όμως στην πολιτική - όπως και στη ζωή - έχει μεγάλη σημασία η επιλογή του χρόνου που επιλέγεις να κάνεις μια κίνηση. Ο Παπανδρέου έχει σπαταλήσει τέσσερις μέρες σε τηλεφωνήματα και επαφές, αινιγματικές αναρτήσεις και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο. Και για τον μέσο ψηφοφόρο, η εικόνα που εκπέμπει είναι αυτή ενός αναποφάσιστου ανθρώπου, που μετράει και ζυγίζει, που παίρνει το χρόνο του, που περιμένει από τους άλλους να του ανοίξουν το δρόμο. Λες και δεν συνειδητοποίησε πόσο του στοίχισε αυτή η αμφιταλάντευση, στα χρόνια της Πρωθυπουργίας του. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA