Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν μια τελετή που κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος. Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά μετατράπηκε σε έναν πάνδημο αποχαιρετισμό μιας γυναίκας που πάλεψε σκληρά με τον καρκίνο, τον αντιμετώπισε ως ίσο προς ίσο και τελικά το σώμα της την εγκατέλειψε και ηττήθηκε αλλά μόνο ως φυσική παρουσία. Η Φώφη Γεννηματά έδωσε πολλά μαθήματα σε πολλούς και ίσως γι' αυτό το λόγο στη χθεσινή δύσκολη ημέρα περίσσεψαν οι στιγμές που συγκλόνισαν τους πάντες.

Οι σπαραξικάρδιοι επικήδειοι των παιδιών της

Κορυφαία στιγμή του δράματος, δίχως την παραμικρή αμφιβολία ήταν όταν τα παιδιά της, το ένα μετά το άλλο ανέβηκαν στο βήμα που είχε στηθεί δίπλα στο φέρετρο προκειμένου να αποχαιρετίσουν τη μητέρα τους.

«Αγαπημένη μου μητέρα, βρισκόμαστε όλοι εδώ. Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια ακόμα και με τις απαιτητικές υποχρεώσεις σου. Όλες σου τις μάχες τις έδωσες παλικαρίσια. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής για την ζωή. Έγινες υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους κάτι που επιβεβαιώνει η απόφαση της Πολιτείας για την δημιουργία προγράμματος για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού με το όνομά σου. Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα και η σχέση με τον πατέρα μας αλλά και ο δεσμός με την θεία μας την Μαίρη ήταν παράδειγμα αδελφικής αγάπης. Με την αποχώρησή του νόμιζα ότι θα έφευγαν μαζί και οι ελπίδες μου και τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο όπως έλεγες. Η οικογένεια ήταν για σένα όλη σου η ζωή. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά. Είμαι σίγουρος ότι θα μας κοιτάς με χαμόγελο πάνω εκεί από τα σύννεφα» είπε στον επικήδειό του ο Γιώργος, ο 17χρονος γιος της Φώφης Γεννηματά.

«Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Είμαι περήφανη για σένα, είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μου λείψει το χάδι σου. Τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο μου έλεγες πόσο με αγαπάς. Αντίο μαμά, σε αγαπάμε πολύ και για πάντα», είπε εμφανώς συγκινημένη η Κατερίνα.

«Στις τελευταίες μας κουβέντες μου είπες 1,2,3 πάμε. Και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες. Μια μάχη που δεν παραδίδεις τα όπλα είναι μια μάχη κερδισμένη. Το χέρι χτυπούσες στο τραπέζι. Το χέρι το χτύπησες πολλές φορές σαν κορίτσι, γυναίκα, μητέρα και κέρδισες. Δεν ήταν ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο ανιδιοτέλεια. Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή, αλλά και ασπίδα δυνατή σαν εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου, το φάμιλι που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους, αλλά και οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα, αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε», ανέφερε συγκινημένη η μεγαλύτερη κόρη Αιμιλία.

Όταν ο σύζυγός της λύγισε μπροστά στο φέρετρο

Ήταν η στιγμή που πάγωσε τους πάντες. Ένας άνδρας λυγίζει πάνω από ένα φέρετρο. Κλαίει και με τη γροθιά του το χτυπάει. Μια αντίδραση απέαντι στο άδικο και το πρόωρο. Η στάση του Ανδρέα Τσούνη στο τραγικό συμβάν του χαμού της συντρόφου της ζωής του, της συζύγου του και της μητέρας των παιδιών του, όλο αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να χαρακτηριστεί ηρωική. Όμως και οι ήρωες λυγίζουν. Και αυτό έπαθε και εκείνος. Η στιγμή που λύγισε ήταν πριν ακόμα γεμίσει η Μητρόπολη Αθηνών. Την ώρα που το φέρετρο μπήκε στην εκκλησία και τοποθετήθηκε μπροστά στην οικογένεια. Τότε το πλησίασε, το αγκάλιασε και στη συνέχεια το χτύπησε με φανερό παράπονο. Μετά ο Ανδρέας Τσούνης υποχώρησε και με δάκρυα στα μάτια στάθηκε δίπλα στα παιδιά του. Στα δυο παιδιά που έχει αποκτήσει από τον γάμο του με τη Φώφη Γεννηματά και στην κόρη της Φώφης, από τον πρώτο της γάμο.

Το πιο ζεστό χειροκρότημα του κόσμου στην Ντόρα

Όταν η Φώη Γεννηματά έδινε τη στρενή μάχη στον Ευαγγελισμό, μια άλλη γυναίκα πολιτικός, η Ντόρα Μπακογιάννη, ανακοίνωνε πως ξεκινάει τον δικό της δύσκολο και επίπονο αγώνα. Διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα και από τη Δευτέρα έχει ήδη αρχίσει ανοσοθεραπεία. Έφτασε στη Μητρόπολη έχοντας στο πλάι της τον γιό της, τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Ρίσκαρε που βρέθηκε εκεί δεδομένου πως η νόσος που την ταλαιπωρεί χτυπά κύρια του ανοσοποιητικό σύστημα και σε καιρό πανδημίας η παρουσία της σε ένα μέρος με τόσο πολύ κόσμο δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Εκείνη, ωστόσο, βρέθηκε εκεί που έπρεπε και ο κόσμος της το αναγνώρισε με το πιο ζεστό χειροκρότημα.

Η ταφή δίπλα στον πατέρα και τη μητέρα της

Μπαίνοντας στο Α' Νεκροταφείο, στα δεξιά, υπάρχει ο τάφος του σπουδαίου Γιώργου Γεννηματά. Εκεί αναπαύεται και η σύζυγος του Κάκια. Αμφότεροι έφυγαν νικημένοι από τον καρκίνο με διαφορά λίγων μηνών. Εκεί βρίσκεται από χθες και η κόρη τους, Φώφη. Και αυτή νικημένη από τον καρκίνο. Στη θέα του τάφου και των ονομάτων που γράφονταν πάνω σε αυτόν δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανατρίχιασαν, θυμήθηκαν και δάκρυσαν.

Η ζεστή αγκαλιά του πρωθυπουργού στην οικογένεια της Φώφης

Πολλές φορές μέσα στη βουλή είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους. Οι πολιτικές κόντρες, ωστόσο, δεν αφαίρεσαν τον σεβασμό που ένιωθε ο ένας για τον άλλο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη γεννηματά ήταν αντίπαλοι μόνο μέσα στη Βουλή. Όταν ο πρωθυπουργός έφτασε στη Μητρόπολη κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο, πλησίασε την οικογένεια της Φώφης Γεννηματάς και μακριά και πέρα απο πρωτόκολλα αγκάλιασε και ασπάστηκε τόσο τον Ανδρέα Τσούνη όσο και τα τρία παιδιά της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA