Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύο φορές τις προηγούμενες μέρες, στο κυβερνητικό τραπέζι - στις συζητήσεις για τα νέα μέτρα - έπεσε το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι να μην έχουν πρόσβαση στην εστίαση, σε καμία περίπτωση, ούτε καν με αρνητικό rapid test, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του reader.gr.

Η πρώτη ήταν στις αρχές Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων και τους υποχρέωσε σε rapid test για όλες, πρακτικά, τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Τότε, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, ήταν υπέρ του ολικού «μπλόκου» για ανεμβολίαστους στην εστίαση, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάνε ούτε για καφέ. Τότε, η εισήγηση δεν πέρασε, καθώς άλλοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμφώνησαν με ένα μέτρο που θα είχε, εκτός των άλλων, και σημαντικό οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις της εστίασης. Υπήρχε, άλλωστε, η εκτίμηση ότι το μέτρο θα ήταν σύντομα άνευ νοήματος, με δεδομένη την επιδείνωση του καιρού και την ώθηση των θαμώνων προς τους αμιγείς εσωτερικούς χώρους.

Πριν από μερικές μέρες, η εισήγηση επανήλθε. Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση επαναλήφθηκε λίγες μέρες πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού, την περασμένη Πέμπτη. Τότε και με δεδομένες τις εξελίξεις στην Ευρώπη, αποφασίστηκε οι ανεμβολίαστοι να μείνουν εντελώς εκτός όλων των εσωτερικών χώρων ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, έως και τις τελευταίες ώρες πριν το διάγγελμα, εξεταζόταν το αν θα έπρεπε να απαγορευτεί η πρόσβασή τους και στην εστίαση. Εν τούτοις, η κυβέρνηση πάλι δεν πάτησε το κουμπί.

Στο ενδιάμεσο, αρμόδια πηγή που ήταν υπέρ του μέτρου έλεγε στο reader.gr ότι η σταθεροποίηση που έχει επέλθει στην επιδημιολογική εικόνα, έστω και σε πολύ υψηλά επίπεδα και με δεδομένη την πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες, επέτρεπε τη διατήρηση της λειτουργίας της εστίασης με το μικτό μοντέλο στους εξωτερικούς χώρους. Και ο πρωθυπουργός, όμως, με μια αποστροφή του στο διάγγελμα του, είχε δώσει ένα σχετικό μήνυμα. «Πρόκειται για επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές. Με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης που γεννάει διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς», είχε πει αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του reader.gr, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πορευτεί με το σχέδιο που ανακοίνωσε και τις γιορτές και να μην κάνει περαιτέρω προσαρμογές. Και αυτό γιατί έτσι εκτιμάται στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι επιτυγχάνεται μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ της δημόσιας υγείας και της ανοιχτής οικονομίας, ειδικά τη γιορτινή περίοδο. Αν, όμως, τα πράγματα επιδεινωθούν τις επόμενες μέρες και δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αποκλιμάκωση των αριθμών, οι σκληρότερες εισηγήσεις θα επανέλθουν στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και λήγει η ΚΥΑ που ξεκινά από σήμερα να ισχύει. Και, με δεδομένο ότι δεν απομένουν πολλές εναλλακτικές μέτρων για ανεμβολίαστους, η εισήγηση για την εστίαση δεν αποκλείεται να επανέλθει, όχι ως άλλος Άγιος Βασίλης από την…καμινάδα, αλλά από το παράθυρο.