Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Δεκέμβριος είναι προ των πυλών και φέτος χαρακτηρίζεται, πολιτικά, από τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για τον νέο αρχηγό του κινήματος που είναι πολύ πιθανό να σηματοδοτήσει και την επιστροφή στις ρίζες. Στο ΠΑΣΟΚ! Αυτό άλλωστε αποτελεί σημαία όχι μόνο για τον Ανδρέα Λοβέρδο που το έχει δηλώσει ανοικτά, αλλά και για τους περισσότερους υποψηφίους το σύμβολο του «πράσινου ήλιου» αποτελεί οδηγό για τις επερχόμενες εκλογές.

Απόψε είναι προγραμματισμένο το debate των πέντε εκ των έξι υποψηφίων, καθώς οι Λοβέρδος, Χρηστίδης, Ανδρουλάκης, Γερουλάνος και Καστανίδης -δεν α συμμετάσχει ο Γ. Παπανδρέου- θα «αναμετρηθούν» σε μία σειρά από θέματα και θα ουσιαστικά θα σημάνουν την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, με τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας να είναι την ερχόμενη Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.

Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ «επέστρεψε» από χθες στη Χαριλάου Τρικούπη όπου αποκαλύφθηκε η ανακαινισμένη πρόσοψή του κτιρίου που στεγάζει κεντρικά γραφεία του κόμματος, και όλη ατμόσφαιρα όλο και περισσότερο παραπέμπει σε... εποχές ΠΑΣΟΚ.

Και όπως συμβαίνει σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις μια τέτοια βουτιά στο παρελθόν φέρνει στην επιφάνεια και άλλες αναμνήσεις. Μία από αυτές αναμένεται να αναβιώσει την ερχόμενη Κυριακή στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Πρόκειται φυσικά για τα τραγούδια που θα ακούγονται από τα μεγάφωνα. Τραγούδια που στο πέρασμα των χρόνων αυτές τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες συνδέθηκαν όσο τίποτα με το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά δεν είναι μόνο «Ο Ήλιος ο πράσινος» που αποτελεί και τον ύμνο του κόμματος αλλά μια σειρά από άλλα τραγούδια που έχουν μοιάζουν να είναι άρρηκτα δεμένα με μεγάφωνα, τραπεζάκια, αφίσες με τον Ανδρέα με τα χέρια υψωμένα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα τραγούδια του ΠΑΣΟΚ

Λίγο πριν ξαναμπούν στις λίστες αναπαραγωγής στα προεκλογικά κέντρα τα θυμόμαστε...

Ο ήλιος ο πράσινος

Ο ύμνος του κόμματος. Τα λόγια είναι περιττά...

Καλημέρα ήλιε

Το τραγούδι του Μάνου Λοΐζου που πρωτοτραγούδησε ο Κώστας Σμοκοβίτης μιλά για τον ήλιο, μιλάει για τα νταούλια, μιλά για «το πράσινο για τα παιδιά». Θυμίζουμε πως πριν από 10 χρόνια η κόρη του μουσικοσυνθέτη, Μυρσίνη, είχε ζητήσει με επιστολή της στον Γιώργο Παπανδρέου, να μην ξαναχρησιμοποιηθεί το τραγούδι για κομματικούς σκοπούς.

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες

«Τρεις του Σεπτέμβρη να γυρνάς» τραγουδά ο Αντώνης Καλογιάννης, με το τραγούδι να «συνδέεται» με την ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που όμως το χαρακτήρισε λάθος ο στιχουργός του Μάνος Ελευθερίου, ενώ ο συνθέτης Ηλία Ανδριόπουλου είχε επίσης απαγορεύσει να το χρησιμοποιεί το κόμμα. Άλλωστε το τραγούδι ήταν στον δίσκο «Γράμματα στον Μακρυγιάννη»  και ο παραπάνω στίχος αναφέρεται 3η του Σεπτέμβρη 1843, που έγινε η επανάσταση και απαίτησαν από τον Όθωνα να δώσει Σύνταγμα στον ελληνικό λαό.

Carmina burana

Αν το «Ο ήλιος ο πράσινος» είναι ο ύμνος, η σύνθεση του Καρλ Ορφ είναι το απόλυτο soundtrack όλης της ιστορίας του κόμματος

Το ροκ της καντίνας

Η δημιουργία της Ελένης Καραΐνδρου για την ταινία «Ο Μελισσοκόμος» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου χρησιμοποιήθηκε από πολλά κόμματα της κεντροαριστεράς, πάντα όμως στη συνείδησή μας είναι... ΠΑΣΟΚ.

Πνευματικό εμβατήριο

Το ίδιο ισχύει και για το Πνευματικο΄Εμβατήριο, του Μίκη Θεοδωράκη. «Ομπρός να σηκώσουμε τον ήλιο» τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη και ο Αντώνης Καλογιάννης, και λόγος της σύνδεσης κάτι παραπάνω από εμφανής...

Ο άνθρωπος αυτός

Το συγκεκριμένο τραγούδι δεν συνδέθηκε με το ΠΑΣΟΚ, αλλά με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά... ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ο Ανδρέας. Άλλωστε στο ζεϊμπέικο του ιδρυτή του κινήματος χτύπησε παλαμάκια όλη η... Ελλάδα της δεκαετίας του '80!