Μενού
debate_2
Debate πολιτικών αρχηγών | Φωτό αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Έξι ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στο Κίνημα Αλλαγής, οι πέντε υποψήφιοι αρχηγοί, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης αναμένεται για πρώτη και τελευταία φορά μέχρι τις εκλογές να βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλον, με στόχο να κερδίσουν εντυπώσεις αλλά και να καταφέρουν να αποκτήσουν προβάδισμα για τις εκλογές της Κυριακής.

Με δεδομένη την απουσία του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, η έμφαση θα δοθεί στον τρόπο με τον οποίο θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Κι αυτό γιατί τα δυο αυτά στελέχη είναι που προηγούνται στις μετρήσεις και μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου αποτελούν το τρίδυμο που διεκδικεί τις δυο πρώτες θέσεις ώστε να αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο. Με ενδιαφέρον αναμένεται να να φανεί το εάν ο κ. Λοβέρδος θα επαναφέρει την κριτική του στον κ. Ανδρουλάκη και θα αναφερθεί στην εκδοχή η πιθανή εκλογή του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ να αφαιρέσει πόντους από το κόμμα, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα μπορεί να το εκπροσωπεί στη βουλή.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να παρουσιάσει τον εαυτό του ως φορέα της ανανέωσης του Κινήματος Αλλαγής - άλλωστε ο ίδιος έχει εκλεγεί δυο φορές στην ευρωβουλή και δεν έχει θητεία πίσω του θητεία κυβερνητική ή βουλευτική. 

Οι ενότητες του debate

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στις 22.00 και οι πέντε υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διασταυρώσουν τα τηλεοπτικά τους ξίφη στην δημόσια τηλεόραση στο debate με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων Παύλου Τσίμα, Γιώργου Κουβαρά και Τάσου Παππά. Οι πέντε υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν απευθείας διάλογο και να θέσουν ερωτήσεις στους συνυποψηφίους τους, ενώ οι θεματικές ενότητες του debate είναι 1/ η διαχείριση κρίσεων (πανδημία και κράτος πρόνοιας - Οικονομική κρίση - Κλιματική αλλαγή - Ενεργειακή κρίση - Δημογραφικό) 2/ Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα - Η σχέση με την Τουρκία - Μεταναστευτικό), 3/ δημοκρατία - Θεσμοί - Δικαιοσύνη - Πολιτικό Σύστημα - Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση - Νέες τεχνολογίες και 4/ η  θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό - Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες - Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - Το μέλλον της παράταξης - Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία - Η επόμενη μέρα. Η πέμπτη ερώτηση θα τεθεί εκτός θεματικού πλαισίου. 

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Τι δείχνουν τα νούμερα των μετρήσεων 

Όλο το τελευταίο διάστημα οι δημοσκόποι υπήρξαν προσεκτικοί στο να διατυπώσουν άποψη για το ποιος προηγείται καθαρά στην κούρσα για την εκλογή Προέδρου, εξηγώντας πως μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί η πρόβλεψη των ψηφοφόρων που τελικά θα προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή.

Στη μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, στο δείγμα των ερωτηθέντων που ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, δηλώνουν πως σκοπεύουν να το ξαναψηφίσουν στις επόμενες και δηλώνουν διάθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές διαδικασίες, η μάχη είναι αμφίρροπη, με το 30% να αναφέρει ότι προτιμά για πρόεδρο της παράταξης τον Ανδρέα Λοβέρδο, το 29% τον Γιώργο Παπανδρέου και το 28% τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ στο 5% βρίσκονται Χάρης Καστανίδης και Πάυλος Χρηστίδης και στο 2% ο Παύλος Γερουλάνος. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω ερώτημα το περιθώριο σφάλματος αγγίζει το 6,6%. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA