Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κύβος πλέον έχει ριφθεί: η τρίτη δόση θα έρθει νωρίτερα για το σύνολο των ενηλίκων, με δεδομένη τη μετάλλαξη Όμικρον που αλλάζει τα δεδομένα λόγω της ιδιαίτερης μεταδοτικότητάς της και εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες. Με δεδομένο, όμως, όπως εκτίμησε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ότι τα εμβόλια και με την τρίτη δόση φαίνεται να λειτουργούν και έναντι της νέας παραλλαγής, η κυβέρνηση πατά γκάζι, προκειμένου, πρακτικά, η τρίτη δόση να ανοίξει για όλους τους πολίτες, από Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη: Ερχεται η 3η δόση στους 4 μήνες – Παραμένει επί τάπητος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Όπως φανέρωσε και η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού προχθές στη Βουλή, η κυβέρνηση το έχει αποφασίσει και έχει ζητήσει τη σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που συζήτησε το θέμα την Τετάρτη. Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν, με τη σειρά τους, ορισμένα επιπρόσθετα στοιχεία από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη που αναμένεται να τους δοθούν κάποια στιγμή αύριο. Συνεπώς, η Επιτροπή θα εισηγηθεί είτε αύριο, είτε το πολύ μεθαύριο.

Από τη στιγμή που θα υπάρχει θετική εισήγηση, για την κυβέρνηση είναι ζήτημα ολίγων ημερών να ανοίξει και άλλα ραντεβού για όλους. Αυτό αναμένεται να γίνει από Δευτέρα, συνεπώς, πρακτικά ακόμα και όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στις αρχές Αυγούστου, θα δικαιούνται να κάνουν την τρίτη δόση στο τετράμηνο, προκειμένου να είναι όσο πιο θωρακισμένοι έναντι της νέας μετάλλαξης. 

Ένα ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θα γίνει με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού των πολιτών που δεν κάνουν άμεσα την τρίτη δόση, αν και το δικαιούνται. Ακόμα, οριστική συζήτηση στην κυβέρνηση δεν έχει γίνει για το θέμα, αλλά είναι σαφές ότι στις 13/12 θα παύσουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά των πολιτών άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Με δεδομένο τώρα, ότι η τρίτη δόση ανοίγει για όλους τους ενηλίκους, είναι σαφές ότι και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδόθηκε με δύο δόσεις θα πρέπει να έχει μια ημερομηνία λήξης. Αυτή δεν θα είναι στους τέσσερις μήνες, αλλά δεν θα παρατείνεται επ’ αόριστον η ισχύς του πιστοποιητικού. Με άλλα λόγια, από ένα σημείο και μετά, η τρίτη δόση θα είναι κριτήριο για την ισχύ του πιστοποιητικού. 

Το θέμα είναι σαφές ότι θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής που θα συνεδριάσει στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, καθώς πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί όλα τα κράτη - μέλη, ενώ ήδη κράτη όπως η Ιταλία έχουν ορίσει τη διάρκεια του εθνικού πιστοποιητικού στους εννιά μήνες, αν και κάτι θα επανεξεταστεί υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA