Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ. Μέχρι τώρα, η ροή στις κάλπες στις εκλογές για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ είναι αυξημένη συγκριτικά με το 2017. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 07:00 που έχουν ανοίξει οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ένα πράγμα είναι κοινό για όλους: Η δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης.  

Διαβάστε ακόμηΤουρκία: Νέο «χαστούκι» από τις ΗΠΑ για την Κύπρο - H απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν ανοίξει και λειτουργούν 816 από τα 819 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα ενώ στην Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η λειτουργία σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.

Οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, κοιτάζουν δύο πράγματα. Ένα, που εξαρτάται πρωτίστως από αυτούς και έχει να κάνει με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ώστε η προστασία που θα νιώσουν οι ενδιαφερόμενοι από την απειλή της πανδημίας να ενισχύσει τη συμμετοχή. Και ένα, που αφορά τον αντικειμενικό παράγοντα των καιρικών συνθηκών, που ίσως σε κάποιες περιοχές αποτελέσει ένα μικρό ή μεγάλο εμπόδιο, αν και οι προβλέψεις είναι σχετικά καλές.

Γι’ αυτό και έχουν δοθεί οδηγίες στον οργανωτικό βραχίονα του κόμματος και των μηχανισμών των έξι υποψηφίων, ώστε οι ψηφοφόροι που δεν είναι μέλη του κόμματος να προσέρχονται στις κάλπες έχοντας για παράδειγμα έτοιμη, εκτυπωμένη από πριν την σχετική αίτηση που οφείλουν να καταθέσουν, προκειμένου να πάρουν μέρος στη διαδικασία. Πάντως, για να ψηφίσει κάποιος δεν χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό, ούτε καν rapid test – η προϋπόθεση αυτή ισχύει μόνο για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών στα 840 εκλογικά τμήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ψηφοφορία για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ θα διαρκέσει έως τις 19:00 και τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα, που θα δώσουν μία αξιόπιστη εικόνα για την έκβαση της μάχης, υπολογίζεται ότι θα δοθούν λίγο μετά τις 21:00

Πού ψήφισαν οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΚΙΝΑΛ

Οι έξι υποψήφιοι για την αρχηγία στο ΚΙΝΑΛ ξεκίνησαν να ψηφίζουν. Λίγο πριν τις 08:30 ο Ανδρέας Λοβέρδος μετέβη στο εκλογικό κέντρο στο Πνευματικό Κέντρο της Μεταμόρφωσης και ψήφισε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Στις 09:00 ο Παύλος Χρηστίδης μετέβη με τη σύζυγό του και την κόρη του στο εκλογικό κέντρο στην οδό Λιοσίων 22.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο Δημοτικό Αθλητικό & Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου.

Στις 10.45 ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στο πρώην δημαρχείο Ταύρου, Επταλόφου και Πειραιώς.

Στις 11:00 ο Παύλος Γερουλάνος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας.

Ο Χάρης Καστανίδης ψήφισε στις 11:30 στη Θεσσαλονίκη, στο εκλογικό κέντρο που βρίσκεται στη γωνία της 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας.

Οδηγός για την ψηφοφορία στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Πολίτες που ζουν στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν σε μια από τις 840 κάλπες που έχουν στηθεί συνολικά

Οι ψηφοφόροι, θα πρέπει να έχουν μαζί την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο τους. Παράλληλα, όσοι δεν είναι φίλοι ή μέλη του κόμματος -αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορούν να ψηφίσουν - καλούνται για να αποφευχθεί ο συνωστισμός να έχουν εκτυπώσει το σχετικό έγγραφο και να έχουν συμπληρώσει τα στοιχεία τους. Επισημαίνεται ότι για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικών διαδικασιών υποχρεωτικά όλοι οι ψηφοφόροι καταθέτουν το ποσό των 3 ευρώ (σήμερα μόνο) το οποίο εισπράττεται από τον γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής.

Στο τέλος της διαδικασίας παραλαμβάνεται το συνολικό ποσό από τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του αντίστοιχου εκλογικού τμήματος, υπογράφουν το σχετικό έντυπο παράδοσης-παραλαβής και το ποσό αυτό ο πρόεδρος το καταθέτει την Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, σε τραπεζικό λογαριασμό που θα του γνωστοποιηθεί από τον γενικό διευθυντή του Κινήματος Αλλαγής.

Όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα, οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα όσο βρίσκονται στο εκλογικό κέντρο και ένας ένας θα εισέρχονται στα τμήματα για να ψηφίσουν.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2004 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Και οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν σε ΗΠΑ, Ε.Ε, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία. Επισημαίνεται ότι στα εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού λειτουργούν ως εξής:

  • Αυστραλία: Από τις 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • Κύπρος: από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
  • Αγγλία από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα
  • ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00
  • Καναδάς: Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA