Μενού
  • Α-
  • Α+

Για την απόφαση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, μίλησε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Δευτέρας (6/12) σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό CNN και τη δημοσιογράφο, Κριστιάν Αμανπούρ. Αξίζει να αναφερθεί πως πριν από την έναρξη του διάλογου τους, η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών στην Ελλάδα και έτσι ξεκινώντας τη συνέντευξη ρώτησε τον Ελληνα πρωθυπουργό «...ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα;». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως οι ηλικιωμένοι -που κινδυνεύουν όλο και περισσότερο- είναι σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστοι και πως τα ραντεβού για εμβολιασμό αυξήθηκαν μετά την απόφαση για το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 15 Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός σε παιδιά 5 έως 11 ετών

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε 9 στους 10 νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα είναι άνω των 60 ετών. Και 7 στους 10 διασωληνωμένοι είναι άνω των 60 ετών. Επίσης, 8 στους 10 στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς θα σας ρωτούσα γιατί σας πήρε τόσο πολύ να πάρετε αυτή την απόφαση. Θα μπορούσατε να την πάρετε νωρίτερα;», ρώτησε στην συνέχεια η Αμερικανίδα δημοσιογράφος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά απάντησε πως η πανδημία ανεμβολίαστων και οι αριθμοί της είναι παρόμοιοι σε όλη την Ευρώπη: «Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, πρέπει να παίρνουμε προοδευτικά μέτρα και φυσικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το απόλυτο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε. Εχουμε ήδη επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και πλέον το επεκτείνουμε στους άνω των 60 ετών. Είμαστε μόλις η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που το εφαρμόζει και δεν θα με εξέπληττε αν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούσαν το παράδειγμά μας. Η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να συζητηθεί. Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός, δεν μου αρέσουν τα υποχρεωτικά μέτρα, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή και είμαι πεπεισμένος πως κάναμε την σωστή επιλογή. Κάνουμε επίσης το καλύτερο δυνατό για να προωθήσουμε την επαναληπτική δόση».

Η ερώτηση για τις κατηγορίες από τον Αλέξη Τσίπρα

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος, αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορεί πως «αντί να αυξάνουμε τους εμβολιασμούς στον πληθυσμό, όπως θα ελπίζαμε όλοι, τελικά έχουμε ένα κύμα αντίδρασης που δεν βοηθάει κανέναν». Σας ανησυχεί ότι θα έχετε αντιδράσεις και διαδηλώσεις όπως υπάρχουν στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και αλλού; 

«Έχουμε πολύ περιορισμένες διαδηλώσεις κι αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Επίσης επιβάλαμε αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Ήμασταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ξεκαθαρίσαμε πως αν θέλεις να πας σε ένα εστιατόριο, ή στον κινηματογράφο, πρέπει να είσαι εμβολιασμένος, δεν αρκεί ένα αρνητικό τεστ. Δυστυχώς δεν είχαμε τόση πολιτική συναίνεση όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Η αντιπολίτευση επέλεξε να μετατρέψει το ζήτημα της πανδημίας σε πολιτικό, πιστεύω πως κάνουν μεγάλο λάθος διότι έχουμε τα ίδια προβλήματα με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε πως δεν σκοπεύει να ανακοινώσει καθολικό lockdown, ενώ μίλησε και για τα δωρεάν self test που δίνονται από σήμερα.

Ο φάκελος «Μεταναστευτικό» και οι απαντήσεις στην Τουρκία 

Στη συνέχεια, η Κριστιάν Αμανπούρ αναφέρθηκε στους νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, κάνοντας λόγο για τραγωδία και αναφερόμενη -σε ό, τι αφορά στην Ελλάδα- στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Είμαστε μια χώρα που βρίσκεται στην άκρη των συνόρων της Ευρώπης. Χαιρόμαστε πολύ που ο Πάπας Φραγκίσκος μας επισκέφθηκε για δεύτερη φορά», ενώ στην συνέχεια μίλησε για αδικίες σε ό,τι αφορά τα «βάρη» που σηκώνει η κάθε χώρα της Ευρώπης στο κομμάτι αυτό. «Δεν έχουμε πολλή πρόοδο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε συγκεκριμένα.

Επιμένοντας στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, η δημοσιογράφος του CNN αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκανε ο Ποντίφικας από την Λέσβο, με τον πρωθυπουργό να επικρίνει την Τουρκία στο κομμάτι του μεταναστευτικού, τονίζοντας «...δυστυχώς η Τουρκία καταφεύγει σε εργαλειοποίηση του ζητήματος και θα έπρεπε να υπάρχουν κανόνες».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε ξανά μήνυμα σε τυχόν μετανάστες που σκέφτονται να κάνουν αυτό το ταξίδι, λέγοντάς τους «...να μην το επιχειρήσουν γιατί είναι επικίνδυνο» και ξεκαθάρισε πως «αυτό που έγινε το 2015, όταν η Ελλάδα ουσιαστικά ''άνοιξε'' τα σύνορά της σε όλους, δεν είναι μια ενδεδειγμένη λύση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA