Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζονται τα ραντεβού για εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα των 60 και άνω, ο οποίος έγινε υποχρεωτικός, καθώς, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είχε άλλη επιλογή. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από την προηγούμενη Τρίτη (όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό) έχουν γίνει 150.000 πρώτες δόσεις, από τις οποίες οι 67.000 αφορούσαν άτομα άνω των 60, καθώς και 1.095.944 αναμνηστικές όλων των ηλικιών. Μόνο τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, έγιναν 11.000 ραντεβού πρώτης δόσης στους άνω των 60 ετών σε σύνολο 28.000 πρώτων δόσεων. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 40 ασθενείς έχουν λάβει μονοκλωνικά αντισώματα - Διευρύνονται οι ομάδες των δικαιούχων

Μητσοτάκης: Δεν είχαμε άλλη επιλογή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε ανοιχτές την κοινωνία και την οικονομία είναι ο εμβολιασμός. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε lockdown», ήταν το μήνυμα που έστειλε, μέσω της συνέντευξής του στο CNN, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας για την απόφαση που πήρε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «έκτοτε παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στα ραντεβού για την α' δόση της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας».

Στο μεταξύ, κανείς δεν αποκλείει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να ισχύσει και για τους άνω των 50 ετών, καθώς αυτό είναι κάτι που ακούγεται αρκετά. «Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη. Εκείνο που θα παίξει ρόλο είναι η δυναμική της πανδημίας και η εξέλιξη της εμβολιαστικής κάλυψης», ανέφερε στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Τα πέντε δεδομένα που οδήγησαν στην υποχρεωτικότητα

  • 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.
  • 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
  • Τον περασμένο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3%, έναντι 5%-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.
  • Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Το πρόστιμο μέσω της ΑΑΔΕ εάν δεν κλείσουν ραντεβού για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Πάντως, εάν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν κλείσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους έως τις 16 Ιανουαρίου 2022, τότε θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα. Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA