Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγες ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου «ακονίζουν» τα ξίφη τους και είναι έτοιμοι για τη «μάχη» που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021. Και οι δυο διεκδικητές της ηγεσίας καλούν τους 270.000 πολίτες που συμμετείχαν στον α’ γύρο να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες μαζικά για να επισφραγίσουν το μήνυμα της μεγάλης συμμετοχής της πρώτης Κυριακής. Θεωρητικά, η συμμετοχή αναμένεται να είναι μικρότερη από τον α' γύρο, κάτι που συνήθως συμβαίνει σε όλες τις επαναληπτικές εσωκομματικές εκλογές.  

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Με αυτά τα σποτ Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου διεκδικούν την εκλογική νίκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία από την Κοζάνη ζητώντας καθαρή εντολή ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας. Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμά του για την εκλογική διαδικασία υπογραμμίζει το διακύβευμα της επόμενης μέρας λέγοντας ότι η παράταξη πρέπει να μεγαλώσει άμεσα για να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Ο κ. Ανδρουλάκης θα ψηφίσει στις 11 το πρωί της Κυριακής στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου θα προσέλθει στις 10:45 στο εκλογικό τμήμα που θα λειτουργεί στο Δημαρχείο Νίκαιας. 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Φαβορί ο Ανδρουλάκης

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάζεται το μεγάλο φαβορί. Κέρδισε κατά κράτος τη μονομαχία του α' γύρου, ενώ έχει εξασφαλισμένη και τη στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αποκλείστηκε από τον β' γύρο. Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζεται ως το μεγάλο αουτσάιντερ και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανατρέψει την κατάσταση, ακόμη κι αν θεωρητικά εξασφαλίσει τις ψήφους των ψηφοφόρων των Γερουλάνου, Καστανίδη και Χρηστίδη που επίσης αποκλείστηκαν από τον β' γύρο. 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Εκλογικά τμήματα 

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΠΑ, 840 κάλπες θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για 818 εκλογικά κέντρα σ΄ όλη την Ελλάδα. Για να δείτε αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα πατήστε ΕΔΩ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν 

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής και ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Επίσης οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό. Ο ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο Εκλογικό Τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες στις 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο. Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί.

Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 2103665040 για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησης του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του.

Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων. Εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατη η διαπίστευση του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων το Εκλογικό Τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν την Διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η ΚΑΛΠΗ.

Νίκος Ανδρουλάκης - Γιώργος Παπανδρέου: Τα τελευταία σποτ 

Στο μεταξύ, οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ παρουσίασαν τα τελικά προεκλογικά τους σποτ. Πρώτος, χρονικά, ο Γιώργος Παπανδρέου που χρησιμοποιεί ως κεντρικό σύνθημα το «Πάμε Μπροστά» και στο τετράλεπτο μήνυμά του, όπου χρησιμοποιεί πλάνα από τις προεκλογικές του ομιλίες, κάνει λόγο για το μέλλον της παράταξης που κρίνεται και δίνει έμφαση στην επόμενη ημέρα. 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgeorge.a.papandreou%2Fvideos%2F269952648341709%2F&show_text=false&width=560&t=0

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, παρουσιάζει ένα πολύ συντομότερο χρονικά μήνυμα ενός λεπτού με σύνθημά του «Μαζί στην κάλπη. Τολμάμε. Αλλάζουμε. Ενώνουμε» και έμφαση το hashtag #mazi.

 

Πού θα ψηφίσουν Λοβέρδος, Γερουλάνος, Καστανίδης, Χρηστίδης

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος με ανακοίνωσή του έχει γνωστοποιήσει ότι θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη θα ψηφίσει για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ στο 2ο ΚΑΠΗ Μεταμόρφωσης στις 10:30 το πρωί. Ο Παύλος Γερουλάνος θα ψηφίσει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 13:00, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης θα ψηφίσει Λιοσίων 22 στην αίθουσα δημαρχείου Αθηνών στις 10.00 το πρωί. Ο Χάρης Καστανίδης θα ψηφίσει γύρω στις 11:00 το πρωί της Κυριακής στο νεοκλασικό κτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης στην Βασιλίσσης Ολγας και 25ης Μαρτίου.