Μενού
  • Α-
  • Α+

«Παράθυρο» για την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού θα αφήσει κατά την ομιλία του στη Βουλή το Σάββατο (18/12) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, αναμένεται να ανακοινώσει και τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών στη «σκιά» της ενεργειακής κρίσης που έχει φέρει αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου. 

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Προανήγγειλε μέτρα ανακούφισης για ρεύμα και φυσικό αέριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό θα αφήσει «ανοιχτό παράθυρο» διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον στην ελληνική επικράτεια όπου μέχρι στιγμής τα κρούσματα ανέρχονται σε 17. Ο πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει το Σάββατο την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ωστόσο το μέτρο θα είναι στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης σε περίπτωση που υπάρξει ευρεία διασπορά της COVID-19 τον Ιανουάριο του 2022. 

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του θα ανακοινώσει και το πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών, με το βλέμμα ειδικά στο κόστος ενέργειας. Εξ ου και νωρίτερα την Παρασκευή (17/12) βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις στη μομφή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ και τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

Μέτρα για ρεύμα και φυσικό αέριο 

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει πως θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Η κυβέρνηση θα προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ενώ θα υπάρξει και θετική πρόνοια για τους αγρότες. Περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνω στη συζήτηση του προϋπολογισμού το Σάββατο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει το Σάββατο έκπτωση 16% στο φυσικό αέριο για Οκτώβριο και Νοέμβριο με το μέτρο να εφαρμόζεται αναδρομικά. Μάλιστα, η έκπτωση θα ανέλθει στο 30% για τον Δεκέμβριο και θα υπάρξει και μέριμνα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει τη διεύρυνση της επιδότησης των λογαριασμών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έκπτωση από 39-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτή αναμένεται να αυξηθεί, αλλά και να επεκταθεί και στο α’ τρίμηνο του 2022, ωστόσο θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε να ευνοηθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA