Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι πολιτικοί αγαπούν να μισούν τις δημοσκοπήσεις. Τις λαμβάνουν όμως σοβαρά υπόψιν. Σκεφτείτε τα όσα συνέβησαν μέσα στην εβδομάδα: Ο Αλέξης Τσίπρας διέγραψε έναν βουλευτή του, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που ήταν για πολλά χρόνια στέλεχος των κυβερνήσεών του. Επίσης, ζήτησε εκλογές στη Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια πάσα που ο Πρωθυπουργός δεν άφησε να περάσει, ανταπαντώντας του πως θα έμπαινε στον πειρασμό να τις προκαλέσει, μόνο για να δει τον πανικό στο βλέμμα του. Τίποτε από όσα συνέβησαν δεν ήταν απαλλαγμένο από το στρες που προκαλούν οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Ο Τσίπρας προχώρησε στην πρώτη διαγραφή βουλευτή του στα 13 χρόνια της αρχηγίας του, τρεις μέρες μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Και νιώθει την ανάσα του Ανδρουλάκη στις πρώτες δημoσκοπήσεις μετά τις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου. 

Πολλοί βλέπουν το 2022 ως μια εκλογική χρονιά. Θεωρούν πως ο Μητσοτάκης θα αδράξει την ευκαιρία και θα προκαλέσει εκλογές έχοντας εξασφαλίσει πως ο Τσίπρας δεν τον απειλεί - αντίθετα ο Ανδρουλάκης έρχεται καβάλα στο άλογο να τον γκρεμίσει από τη δεύτερη θέση. Όλα αυτά είναι υποθέσεις που όμως ενέχουν μεγάλο βαθμό αιρεσιμότητας. Πρώτον, δεν γνωρίζουμε τι εξέλιξη θα έχει η πανδημία.

Κάποιοι λένε πως ο Μητσοτάκης δε θα μπει στον πειρασμό των εκλογών πριν τελειώσει - ή έστω τεθεί υπό συνολικό έλεγχο - η πανδημία. Ούτε ο ίδιος θα ήθελε μια δεύτερη θητεία με διαχείριση πανδημικών κυμάτων και κρουσμάτων. Ώστε να οδηγηθεί στις κάλπες έχοντας κλείσει ένα πολιτικό ταμείο με την πανδημία. Δεύτερον, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την πολιτική πορεία του ΚΙΝΑΛ. Ο Ανδρουλάκης βιώνει το honeymoon effect, τον πολιτικό μήνα του μέλιτος που κερδίζουν όλοι οι αρχηγοί μετά από μια σημαντική νίκη. Και μπορεί να το διατηρήσει για μερικούς μήνες - θα πρέπει πάντως να δείξει σαφέστερο πολιτικό στίγμα και να πλαισιωθεί από στελέχη που θα δώσουν δίπλα του την πολιτική μάχη. Τρίτον, όταν κάτσει η σκόνη της εκλογικής νίκης Ανδρουλάκη, θα φανεί εάν τα όποια οφέλη στο ΚΙΝΑΛ προκύπτουν από διαρροές ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, ή εάν κερδίζει δυσαρεστημένους κεντρώους που ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές. Η μέτρηση της Marc για το Πρώτο Θέμα έδειχνε ανεπηρεάστη τη ΝΔ, δεν συνέβη το ίδιο με αυτή της Kappa Research που έδειχνε και την κυβερνητική παράταξη να χάνει δυο μονάδες. 

Ο Τσίπρας μοιάζει πιεσμένος και μένει να φανεί εάν θα ανεβάσει περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους, μια στρατηγική που ενέχει όμως και κινδύνους καθώς το 2022 δεν μοιάζει με το 2012. Ο Ανδρουλάκης θα είχε κάθε λόγο να ελπίζει σε επίσπευση των εκλογών για να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ. Ο Μητσοτάκης έχει σαφέστατα την πρωτοβουλία των κινήσεων, είναι όμως κρίσιμο το πότε θα αποφασίσει να κάνει τις εκλογές, ώστε να προκαλέσει άμεσα και τις δεύτερες, με το νέο εκλογικό νόμο. Η τράπουλα ανακατεύτηκε. Η νέα χρονιά αναμένεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα πολιτικά.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA