Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα νούμερα, ως επί το πλείστον, λένε την αλήθεια: η Όμικρον είναι εδώ, δείχνει τα δόντια και τις επόμενες μέρες θα είναι κυρίαρχη μετάλλαξη στις ημερήσιες διαγνώσεις. Σε μερικές εβδομάδες, δε, θα είναι και η κυρίαρχη μετάλλαξη στα ενεργά κρούσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κρούσματα της χθεσινής Πέμπτης ήταν κατά 42% αυξημένα σε σχέση με τα κρούσματα της περασμένης Πέμπτης. Κάτι που δηλοί με σαφήνεια ότι τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με τα 33 επιβεβαιωμένα και τα 98 υπό εξέταση που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης. 

Διαβάστε ακόμη: Προελαύνει η πανδημία - 42% αύξηση στα κρούσματα σε μια εβδομάδα, 33 τα επιβεβαιωμένα με την Ομικρον

Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, είναι σαφές ότι έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο βλέπει την Όμικρον να έρχεται με βήμα ταχύ. Στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος φόβος του Μαξίμου είναι η νέα μετάλλαξη να αυξήσει, δια της αυξημένης διασποράς, την πίεση στα νοσοκομεία, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν πάρει καν ανάσα από το τέταρτο κύμα και εξακολουθούν να νοσηλεύουν πάνω από 600 ανθρώπους. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν σύμβουλοι της κυβέρνησης, όπως ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, η νέα μετάλλαξη φαίνεται να προκαλεί σημαντικά ηπιότερη νοσηρότητα, όπερ και απορροφά την πίεση στα συστήματα Υγείας σε μεγάλο βαθμό. Μένει, πάντως, αυτό που καταδεικνύουν κάποιες πρώτες μελέτες να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Ανάλογα, λοιπόν, με την εξέλιξη της νέας μετάλλαξης, τη διάρκεια του κύματος και, βεβαίως, τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει έτοιμα μέτρα κλιμακούμενης σκληρότητας, όχι όμως lockdown

Το πρώτο σενάριο, το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσει το αργότερο στις 3 Ιανουαρίου, αν δεν υπάρξει ενδιάμεση παρέμβαση, περιλαμβάνει κλείσιμο εστίασης και διασκέδασης είτε στις 23:00 είτε στις 00:00, περιορισμούς στην παρουσία ατόμων ανά τετραγωνικά σε κλειστούς χώρους, σημαντικό περιορισμό της χωρητικότητας σε θέατρα και σινεμά, την επέκταση της τηλεργασίας τουλάχιστον στο 50% και τον περιορισμό της πρόσβασης θεατών σε γήπεδα, όπερ και δεν δρομολογήθηκε ήδη από σήμερα. Παράλληλα, τμήματα σχολείων θα κλείνουν και με λιγότερους από τους μισούς μαθητές στις τάξεις να νοσούν, ενώ οι σχολικές εκδρομές μπαίνουν στον πάγο. 

Δεν θα πρέπει, όμως, να αποκλειστεί και ένα δεύτερο σετ παρεμβάσεων, αν επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο της μεγάλης πίεσης στο σύστημα Υγείας. Αυτό περιλαμβάνει διεύρυνση των περιοριστικών μέτρων, άρα κλείσιμο εστίασης ακόμα πιο νωρίς, περιορισμό χωρητικότητας έτι περισσότερο κ.ο.κ. 

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα επιβεβαιωθούν οι ιατρικές παρατηρήσεις και η μετάλλαξη θα προκαλέσει μεν χιλιάδες κρούσματα, αλλά δεν θα στείλει κατ’ αντιστοιχίαν περισσότερους ανθρώπους στα νοσοκομεία. Αν, πάντως, οι σκληροί δείκτες επιβαρυνθούν έτι περαιτέρω, η κυβέρνηση θα είναι προ δύσκολων αποφάσεων.