Μενού
  • Α-
  • Α+

Αναπόφευκτη ήταν κατά τα φαινόμενα η λήψη νέων μέτρων, καθώς ο κορονοϊός προελαύνει στη χώρα μας και τα κρούσματα αυξάνονται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σήμερα (23/12) καταγράφηκαν 42% περισσότερες διαγνώσεις covid-19 από την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια μεσοσταθμικά έδειξε μία βελτίωση για τέταρτη εβδομάδα, όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 8% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται τάση επιδείνωσης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 12%. Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης, είπε ο καθηγητής κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Στα 33 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει σταθερός, με μικρή μείωση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχώρησε κατά 11%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει στο 1.

Μετάλλαξη Ομικρον: Νέα κρούσματα, 33 συνολικά στη χώρα, 100 τα ύποπτα

Την ίδια ώρα, συνεχίζει να επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η διασπορά της μετάλλαξης Ομικρον και όπως όλα δείχνουν είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, τα κρούσματα της «Ομικρον» στην Ελλάδα ανέρχονται σε 33, εκ των οποίων τα 18 είναι στην Κρήτη. Ταυτόχρονα ο κ. Ζαούτης ανέφερε πως έχουν νοσηλευτεί δύο πολίτες που έχουν νοσήσει με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού στην χώρα μας ενώ ύποπτα θεωρούνται 98.

«Τα περιστατικά αυτά όλα έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων τις 3 ημέρες. Όσα περιστατικά έχουν νοσηλευτεί δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές. Αναμένουμε αύξηση της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στις επόμενες ημέρες. Στόχος μας είναι να μειώσουμε την διασπορά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Υπάρχει αύξηση στα self test, που δείχνει πως οι πολίτες είναι ενεργοί», είπε ο κ. Ζαούτης.

«Η μετάλλαξη Ομικρον έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Είχαμε την απορία πόσο μεταδοτική είναι και φαίνεται πως μεταδίδεται περισσότερο από την Δελτα, οπότε λάβαμε και την απάντησή μας. Το 73% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι Όμικρον. Όσον αφορά την νοσηρότητα και την βαρύτητα, φαίνεται πως έχει χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Μίνα Γκάγκα: Δεν έχει νόημα η διπλή χειρουργική μάσκα

Αναφερόμενη στη χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας,  Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, εξήγησε ποιες θα πρέπει να προτιμά ο κόσμος. «Να πω κάτι για τη μάσκα, μια οδηγία γενικά: Η ΚΝ95 είναι αυτή που κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο και είναι αυτή για την οποία υπάρχει σύσταση να φοράμε στο σούπερ μάρκετ», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια, η κυρία Γκάγκα εξήγησε πως «η χειρουργική μάσκα από μόνη της είναι πολύ καλή για να αποφύγεις την επαφή με τα σταγονίδια, αλλά δεν κλείνει το ίδιο καλά γύρω από το πρόσωπο. Δεν έχει νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα».

«Αν θέλουμε να προστατευτούμε καλύτερα, να βάλουμε μια μάσκα που κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο. Για να ξέρουμε τι πάει να πει καλύτερη προστασία στο σούπερ μάρκετ ή σε όποιο χώρο. Είναι σημαντικό να εφαρμόζει καλά», κατέληξε η κυρία Γκάγκα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA