Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απόφαση μοιάζει ειλημμένη και ας είναι οι συνεδριάσεις συνεχείς από σήμερα το πρωί: τα νέα μέτρα για την εστίαση και τη διασκέδαση θα τεθούν σε εφαρμογή από το πρωί της Πέμπτης. Όπερ σημαίνει λουκέτο τα Μεσάνυχτα (υπάρχει και εισήγηση για τις 23:00), 6 άτομα ανά τραπέζι, απαγόρευση ορθίων, ενώ θα μπει «σιγαστήρας» και στη μουσική. Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν τουλάχιστον για 15 μέρες τον Ιανουάριο, όμως όλοι σχεδόν θεωρούν δεδομένο ότι θα παραταθούν για όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου. 

Διαβάστε ακόμη: Εφιάλτης στη χώρα με 21.657 κρούσματα, 60 θανάτους και 635 διασωληνωμένους

Σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης που επέστρεψε χθες από την Αρίστη Ιωαννίνων συγκαλεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του κ. Τσιόδρα, του κ. Πλεύρη, του κ. Ζαούτη και των στενών του συνεργατών. Αμέσως μετά, στις 12:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για να επικαιροποιήσει τις αποφάσεις της, με την έκβαση της συνεδρίασης, όμως, να θεωρείται λίγο έως πολύ προαποφασισμένη. Άλλωστε, η έκρηξη κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον που αποτελεί περίπου το 70% των νέων διαγνώσεων, αφήνει μικρό περιθώριο να μην έρθουν τα μέτρα νωρίτερα. Ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου χθες, λίγο μετά τις 09:00, πάγωσαν όταν πήραν τα πρώτα στοιχεία της ημέρας που αποτύπωναν 15.000 διαγνώσεις, ενώ το προβλεπτικό μοντέλο έκανε λόγο για περίπου 12.000 κρούσματα χθες, με δεδομένο και τον αυξημένο αριθμό test. 

Κατά πληροφορίες του Reader, πάντως, υπάρχει ένας αστερίσκος για το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς και την αλλαγή του χρόνου τα μεσάνυχτα. Τότε, υπάρχει ένα περιθώριο η εστίαση να μην βάζει λουκέτο στις 00:00 αλλά λίγο αργότερα, στη 01:00 ή στις 02:00. Υπάρχει, όμως, και αντικρουόμενη εισήγηση από μέρους των γιατρών για λουκέτο εκείνη τη μέρα ακόμα και στις 10:00, για να φρενάρει εντελώς η διασκέδαση, συνεπώς μένει να δούμε πού...θα κάτσει η μπίλια. 

Σε κάθε περίπτωση, η νυχτερινή διασκέδαση μπαίνει οριστικά στον πάγο, τόσο με το ωράριο όσο και με την απαγόρευση της μουσικής, ζωντανής και μη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες δεν άφησε πολλά περιθώρια για ειδική οικονομική στήριξη του κλάδου της διασκέδασης. 

Όσο για το υπόλοιπο κοκτέιλ των μέτρων που περιλαμβάνει την πληρότητα 10% στα γήπεδα και την τηλεργασία στο 50%, δεν θεωρείται απαραίτητο να έρθουν νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου, μιας και ούτε αγωνιστική δράση υπάρχει τις αμέσως επόμενες μέρες, ούτε ιδιαίτερη πίεση στους χώρους εργασίας.

Με test τα παιδιά στα σχολεία

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει αυτές τις μέρες και για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία. Από την κυβέρνηση διαψεύδουν διαρρήδην το σενάριο για παράταση των σχολικών διακοπών κατά μια εβδομάδα και επιμένουν ότι τα παιδιά θα γυρίσουν στις τάξεις από τις 10 Ιανουαρίου. 

Αυτό, όμως, δεν θα γίνει χωρίς μέτρα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, εξετάζεται τα παιδιά να υποβληθούν σε rapid test, προκειμένου να επιστρέψουν στις τάξεις και να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικά κρούσματα που προέκυψαν τις μέρες των γιορτών. Μάλιστα, μια κυβερνητική πηγή δεν απέκλειε και το ενδεχόμενο να ζητηθεί μοριακό τεστ εν τελεί, κάτι που, όμως, έχει ιδιαίτερες επιχειρησιακές δυσκολίες. 

Εκτός των σχολείων, δε, στην κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση και για αυξημένο testing στον πληθυσμό, με αιχμή τη διανομή περαιτέρω self tests στους πολίτες εντός του Ιανουαρίου, μήνα που θα έχουμε έξαρση κρουσμάτων. Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, αλλά, εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός, για τους εμβολιασμένους τα test θα είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.