Μενού
  • Α-
  • Α+

Θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται ο καθορισμός διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες στο επτάμηνο, μετά τη δεύτερη δόση. Με άλλα λόγια, η αναμνηστική δόση θα είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο και για τους πολίτες 18-59 ετών, προκειμένου να έχουν ισχύον πιστοποιητικό, όπως έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου και για τους πολίτες 60 ετών και πάνω. 

Κατά τις πληροφορίες του Reader, η εν λόγω πρόβλεψη θα ενταχθεί σε ΚΥΑ τις επόμενες μέρες, το πιθανότερο και μέσα στην εβδομάδα, μιας και η απόφαση έχει ληφθεί και απομένει το τυπικό σκέλος. Αυτό σημαίνει, δε, ότι οι πολίτες που θα έχουν κάνει απλά δύο δόσεις (ή το μονοδοσικό εμβόλιο) και δεν θα έχουν κάνει εγκαίρως την αναμνηστική δόση και παράλληλα δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και άρα δεν θα έχουν πρόσβαση σε μια σειρά δραστηριοτήτων και κοινωνικών εκδηλώσεων. 

Πρόκειται για μια κίνηση με διττή στόχευση: αφενός να ενισχυθεί έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον και η κινητικότητα των πολιτών για την αναμνηστική δόση, αφετέρου να θωρακιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες με το βλέμμα στη μετάλλαξη Όμικρον

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές στο Reader, δεν πρόκειται τη μια μέρα να ληφθεί η απόφαση και να ισχύσει αμέσως. Όπως έγινε και στην περίοδο των εξηντάρηδων πριν από μερικές εβδομάδες, δόθηκε ένας ικανός χρόνος, προκειμένου όσοι θέλουν να κλείσουν το ραντεβού τους και μάλιστα κατά προτεραιότητα. Με βάση τις πληροφορίες, εφόσον η απόφαση ανακοινωθεί ως το τέλος της εβδομάδας, τότε η μεταβατική περίοδος θα ισχύει τουλάχιστον ως το τέλος Ιανουαρίου. 

Υπενθυμίζεται, δε, ότι στις 16 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν να επιμερίζονται τα πρόστιμα σε περίπου 300.000 (ίσως και λιγότερους εν τέλει) ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε καν την πρώτη δόση του εμβολίου, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και καιρό.