Μενού
  • Α-
  • Α+

Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ με τα 50 και πλέον χιλιάδες κρούσματα ενδέχεται να σπάσει σήμερα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Χθες (4/1) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 50.126 κρούσματα κορονοϊού κι αυτό οφείλεται κυρίως στη μετάλλαξη Ομικρον, που μεταδίδεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από άλλες. Η εκτίμηση είναι πως οι μολύνσεις και σήμερα θα είναι κοντά σε αυτό το νούμερο, όπως ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός Υγείας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Reader αποκάλυψε ότι θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο 7μηνο αν δεν έχει γίνει η αναμνηστική δόση και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι όσοι ενήλικοι δεν εμβολιαστούν εγκαίρως με την 3η δόση, χάνοντας παράλληλα όλα τα προνόμια που απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας.

Η μετάλλαξη Ομικρον δεν μας τρομάζει σε ό,τι αφορά στα σχολεία 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένους με τη μετάλλαξη Όμικρον παρόλο που είναι στη χώρα μας από τις 20 Δεκεμβρίου διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων από μόνη της δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων. «Εχουμε ένα πρωτόκολλο πιο αυστηρό από αυτό που είχαμε στην πιο νοσηρή Δέλτα, ακριβώς γιατί η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Δεν είμαστε σε γενικό lockdown, αν ήμασταν, θα μπορούσες να πιθανολογήσεις ότι τα παιδιά θα παραμείνουν σπίτι τους... Αυτή τη στιγμή τα παιδιά ειδικά του Γυμνασίου και του Λυκείου και κλειστά να ήταν τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν όπως κυκλοφορούν και η μεταδοτικότητα θα ήταν μεγαλύτερη» δήλωσε.

Ο υπουργός εξήγησε ότι τα self test «θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς όπως γίνεται έως τώρα, και όπου χρειαστεί rapid test, θα γίνονται στις δημόσιες δομές, και προς τούτο μάλιστα, γιατί μπορεί να υπάρχει αναμονή στις δημόσιες δομές, είμαστε σε συνεννόηση και να αυξήσουμε τα σημεία που θα ανακοινώσουμε, αλλά να υπάρχει και προτεραιότητα στους μαθητές που θα κάνουν rapid».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «από το Σεπτέμβριο δεν κλείσαμε τα σχολεία, λειτούργησε ένα πρωτόκολλο, τη στιγμή που η επικρατούσα μετάλλαξη στη χώρα μας ήταν η μετάλλαξη Δέλτα, της οποίας η νοσηρότητα ήταν πολύ πιο ισχυρή από της Ομικρον, άρα η επιλογή από το Σεπτέμβριο ήταν ανοιχτά σχολεία».

«Με βάση το πρωτόκολλο που λειτούργησε η διασπορά ήταν μικρότερη απ’ ό,τι είχαμε εκτιμήσει. Η Όμικρον έχει μια ιδιαιτερότητα... Τα κρούσματα είναι πολύ ψηλά είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε, στο βαθμό όμως που αυτά τα κρούσματα δεν μεταφέρονται σε πολύ παραπάνω πίεση στο ΕΣΥ, θεωρούμε ότι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με αυτή τη διαχειριστική προσέγγιση. Θα πιεστεί το ΕΣΥ; Ναι θα πιεστεί. Το βλέπουμε» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Εστίαση - διασκέδαση - γήπεδα: Ισως αρθούν κάποια μέτρα

Οι πολύπαθες εστίαση και διασκέδαση που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο μέσα στα 2,5 χρόνια της πανδημίας, ενδέχεται να δουν... φως στην άκρη του τούνελ. Ο κ. Πλεύρης άφησε ανοικτό παράθυρο για ανάσχεση κάποιων μέτρων που ισχύουν μέχρι σήμερα, λέγοντας πως «θα επαναξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα από την επιτροπή. Εκεί θα δούμε τον κύκλο αυτού κύματος – πότε αναμένεται κορύφωση μπορεί αυτή εβδομάδα αλλά μπορεί και 12-20 Ιανουαρίου και δεύτερον ποια θα είναι η πίεση στο ΕΣΥ».

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «πρόθεσή μας είναι να μην επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί σε άλλες δραστηριότητες. Κι από εκεί και πέρα θα επανεκτιμηθεί αν θα χρειαστεί η οι υφιστάμενοι περιορισμοί να συνεχιστούν ή θα μπορούν περιοδικά να αίρονται. Οπως για παράδειγμα στα γήπεδα. Αυτά θα είναι στη συζήτηση της άλλης εβδομάδας. Μέχρι 16 Ιανουαρίου ισχύουν αυτά τα μέτρα. Αρα, υπολογίστε επόμενη Τρίτη-Τετάρτη θα έχουμε εικόνα γιατί θα είμαστε στην τρίτη εβδομάδα της Ομικρον».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA