Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μια εποχή που για τις περισσότερες γυναίκες οι σπουδές σταματούσαν στο δημοτικό και αυτό με το... ζόρι, εκείνη πήγε σε γυμνάσιο αρρένων και στη συνέχεια στη Νομική. Ιδιαίτερα δραστήρια σε θέματα φιλανθρωπίας και αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, η Ελένη Σκούρα, κατάφερε με μια... πολιτική καραμπόλα να εκλεχθεί η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, μόλις ένα χρόνο μετά την αναγνώριση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Ήταν η μοναδική γυναικεία παρουσία στη βουλή για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πάντα ένιωθε περήφανη για όλα αυτά που κατάφερε όχι τόσο για εκείνη όσο γιατί άνοιξε ο δρόμος για τις γυναίκες που ήρθαν μετά από εκείνη. Και να σκεφτεί κανείς πως το μεγάλο της όνειρο ήταν ν' ασχοληθεί με το τραγούδι!

Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής

«Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης». Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις της Ελένης Σκούρας, αμέσως μετά την εκλογή της στη Βουλή στις εκλογές που έγιναν μια μέρα σαν σήμερα, στις 18 Ιανουαρίου 1953. Για να φτάσει εκεί, ωστόσο, χρειάστηκε να μεσολαβήσει ένα ατυχές γεγονός και η διορατικότητα του Αλέξανδρου Παπάγου.

Το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες αναγνωρίστηκε το 1952. Οι πρώτες εκλογές με γυναικείο άρωμα έγιναν το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς. Η Ελένη Σκούρα δεν ήταν υποψήφια. Τον Δεκέμβριο, ωστόσο, πεθαίνει ο Βασίλης Μπακονίκας, βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος «Ελληνικός Συναγερμός. Με δεδομένο πως δεν υπήρχαν επιλαχόντες βουλευτές, ορίστηκαν επαναληπτικές εκλογές στις 18 Ιανουαρίου 1953.

«Ήμουν σ’ ένα συνέδριο στις Σέρρες για το “Σπίτι του Παιδιού” , όταν έλαβα ένα τηλεφώνημα απ’ τον άντρα μου. Μου είπε ότι πέθανε ένας απ’ τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ο γιατρός Μπακονίκας. Κι ότι με πρότειναν απ’ τον “Συναγερμό” του Παπάγου, για υποψήφια στην αναπληρωματική εκλογή που θα γινόταν, με έναν βουλευτή υποψήφιο από κάθε κόμμα. Στενοχωρηθήκα πολύ. Γιατί ο άντρας μου, έντεκα χρόνια μεγαλύτερος από μένα, πάλευε να βγει βουλευτής. Εγώ δεν είχα βλέψεις για την πολιτική. Μου ήρθε άξαφνα. Δεν ήταν ευχάριστο. Αισθάνθηκα ότι μπήκα στη θέση κάποιου που ήθελε να γίνει βουλευτής. Εγώ, σαν νεότερη απ’ τον άντρα μου, είχα καιρό, αν ήθελα να πολιτευτώ. Μετά από μερικές ώρες, με κάλεσε ο ίδιος ο υπουργός. “Είσαι γνωστή, έχεις δράση φιλανθρωπική…”. Ήμουνα, βλέπετε, στη “Φανέλα του Στρατού”, σε βρεφοκομεία, από 22 ετών, απ’ την ημέρα που παντρεύτηκα. Επειδή, έπειτα, εγώ δεν έκανα παιδιά, ο άντρας μου μού έλεγε “Εσύ όλη σου την ψυχή και την καρδιά τη δίνεις στα εργαζόμενα κορίτσια» είχε τονίσει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Η απόφαση να είναι η Σκούρα η υποψήφια του «Συναγερμού» ήταν προσωπική του Αλέξανδρου Παπάγου ο οποίος θεωρούσε δεδομένο πως η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής θα άνηκε στην παράταξή του και αυτή που θα μπορούσε να το καταφέρει αυτό θα ήταν η Ελένη Σκούρα.

Τι έβγαλε η κάλπη

Και αποδείχθηκε πως ο Αλέξανδρος Παπάγος δεν είχε καθόλου άδικο. Το Κέντρο (ΕΠΕΚ - Φιλελεύθεροι), όρισε και αυτό μία γυναίκα, τη Βιργινία Ζάννα (γιαγιά του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά), ενώ η ΕΔΑ αποφάσισε να δώσει στη συμπρωτεύουσα σοβαρή πολιτική μάχη με τον πρόεδρό της Ιωάννη Πασαλίδη.

Τα αποτελέσματα των εκλογών:

  • Ελένη Σκούρα (Ε.Σ): 47.112 ψήφοι, 33,62%.
  • Ι. Πασαλίδης (ΕΔΑ): 43.034 ψήφοι, 30.64%.
  • Βιργινία Ζάννα (Κέντρο): 24.046ψήφοι, 24,16%.

Το υπόλοιπο 11,60% των ψήφων συγκέντρωσαν ο πρώην «συναγερμικός» βουλευτής Απόστολος Αηδονάς, που είχε διαγράψει ο Παπάγος για απειθαρχία, ο διαφωνών του Κέντρου Αντώνιος Ανωγειανάκης και τρεις ακόμη γυναίκες, η Σταυρούλα Κωστοπούλου, η Μερόπη Βασιλικού και η Αγγελική Τσάκωνα. Έτσι ο Ελληνικός Συναγερμός διατήρησε την έδρα στη Θεσσαλονίκη και εξέλεξε την πρώτη ελληνίδα βουλευτή από τη Μακεδονία.

Στις 31 Ιανουαρίου 1953 η Ελένη Σκούρα ορκίζεται και εκφωνεί τον παρθενικό της κοινοβουλευτικό λόγο. Ο πρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Μακρόπουλος, την προσφωνεί «κυρία βουλευτίδα», με αποτέλεσμα να προκληθεί συζήτηση, αν ο όρος αυτός θα καθιερωθεί για τις γυναίκες μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.

«Ήμουν η μόνη γυναίκα…Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες, που με υποδέχεται και με συγχαίρει ο Κανελλόπουλος κι όλοι οι βουλευτές όρθιοι με χειροκροτούσαν. Και πραγματικά, και οι βενιζελικοί και οι δίκοι μας, με είχαν όπα-όπα στη Βουλή. Με πολλή αγάπη… Όταν πρωτοκάθησα δίπλα στους βουλευτές, σεμνά, μ’ ένα ολόμαυρο ταγιεράκι, γράφτηκε στις εφημερίδες τότε: “Μια σοβαρή κυρία, χαριτωμένη, εμφανίστηκε στη Βουλή”», είχε πει η ίδια.

Η Ελένη Σκούρα παρέμεινε βουλευτής έως το 1956. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Πολιτεία της είχε υποσχεθεί τιμητική σύνταξη, που ποτέ δεν δόθηκε και στα τελευταία χρόνια της ζωή της αναγκάστηκε να πουλήσει τα παράσημα και τα μετάλλιά της για να εισαχθεί στο Χαρίσειο Γηροκομείο της Θεσσαλονίκης.