Μενού
  • Α-
  • Α+

Εκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των επερχόμενης κακοκαιρίας «Ελπίς» που θα χτυπήσει τη χώρα μέσα στις επόμενες ώρες, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ζήτησε πλήρη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για να συνδράμουν στην πιθανή εκδήλωση ακραίων φαινομένων. Μάλιστα το πρωτόκολλο αναφέρει ότι θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από το Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία ενόψει της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Σύμφωνα με τα έκτακτα δελτία καιρού, τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό και παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για να παρέχει στην Πολιτική Προστασία κάθε δυνατή βοήθεια για την άμεση επέμβαση στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Η ανακοίνωση ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς πραγματοποίησε πριν λίγο έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας «Ελπίς», στην οποία συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Διευθυντής Α΄ Κλάδου/ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Φλώρος ΠΝ. 

Έλαβε χώρα ενημέρωση επί των μετεωρολογικών δεδομένων και των τελευταίων προγνωστικών μοντέλων και δόθηκαν κατευθύνσεις για την τήρηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις απόλυτης ετοιμότητας συνδρομής στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εφόσον απαιτηθεί κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων.

Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού με πιθανή εκδήλωση ακραίων φαινομένων, τηρούνται σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και τα Γενικά Σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σχετικά τμήματα αλλά και μέσα.

Επιπλέον, από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, όλα τα τμήματα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» θα τηρούνται σε ετοιμότητα επέμβασης και άμεσης απόκρισης στο μισό του προβλεπόμενου χρόνου, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα όλα τα προβλεπόμενα ιπτάμενα και άλλα μέσα για την ανάληψη αποστολών Επιτήρησης, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης εφόσον απαιτηθεί.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό και παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για να παρέχει στην Πολιτική Προστασία κάθε δυνατή βοήθεια για την άμεση επέμβαση στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν από την επερχόμενη κακοκαιρία».