Μενού
  • Α-
  • Α+

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς. Η ορκωμοσία του νέου Υπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα γίνει αύριο στις 13:30. Η θέση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία κατείχε μέχρι σήμερα ο κ. Γεωργαντάς, δεν καλύπτεται.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε νωρίτερα τηλεφωνικά με τον Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην αναφορά του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τις φονικές φωτιές στην Ηλεία το 2007. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βιογραφικό

Ο Γεώργιος Γεωργαντάς είναι από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών και βουλευτής Νομού Κιλκίς. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1992 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Εξελέγη βουλευτής τον Μάιο του 2012, ενώ επανεξελέγη τον Ιούνιο του ίδιου έτους καθώς και στις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου 2019. Από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, έπειτα από απόφαση του προέδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον Νοέμβριο του 2014, με απόφαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Διά Βίου Μάθησης. Προηγουμένως, ο Γιώργος Γεωργαντάς διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς.

Ο κ. Γεωργαντάς έχει ενεργή κοινοβουλευτική παρουσία, έχοντας μετάσχει σε διάφορες Επιτροπές της Βουλής, όπως τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Είναι παντρεμένος με την Ευθυμία Κολιούσκα και πατέρας δύο παιδιών.

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Σπήλιου Λιβανού

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε δεκτή την παραίτηση του πρώην πλέον υπουργού Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού. Αφορμή για να αποπεμφθεί ο Σπήλιος Λιβανός από την κυβέρνηση στάθηκαν οι αναφορές που έκανε ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, στις οποίες ο Σπήλιος Λιβανός ήταν παρών.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «μόλις έγιναν γνωστά τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα και τον κ. Λιβανό, ο πρωθυπουργός πήρε αμέσως τηλέφωνο τον κ. Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις. Έκανε λόγο για απαράδεκτη αντίδραση. Τέτοιες συμπεριφορές είναι μη ανεκτές. Ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν υπάρχει περιθώριο παραμονής του κ. Λιβανού στο κυβερνητικό σχήμα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις Δούκα ενώπιον του Σπήλιου Λιβανού που οδήγησαν στην αποπομπή του

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 2 Φεβρουαρίου σε μια σύσκεψη στη Σπάρτη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, παρουσία του πρώην πλέον υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, ακούστηκαν πράγματα δια στόματος του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, που μόνο οργή μπορεί να προκαλέσουν.

Σε ένα βίντεο - που ήταν σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones εμφανίζεται ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, να καυχιέται για τα κατορθώματά του ιδίου και της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή, στην οποία ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. «Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…», είχε αναφέρει ο κ. Δούκας.

«Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» ακούγεται να λέει κάποιος. «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σπάρτης.

Ένα στέλεχος παρεμβαίνει για να επισπεύσει ο κ. Δούκας την κουβέντα για το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό και τότε φαίνεται να παρεμβαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, για να πει: «Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην Ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία». Στη συνέχεια ακολουθούν γέλια. Γέλια για τα μέτρα που είχε λάβει η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όταν ο νομός Ηλείας είχε θρηνήσει 49 νεκρούς και είχε καταστραφεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA