Μενού
  • Α-
  • Α+

Συμπεριφορά κράτους «πειρατή» καταλόγισε στην Τουρκία ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, στον απόηχο των ακραίων προκλήσεων αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των απειλών για καταγγελία δήθεν παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης από την Ελλάδα, αλλά και του περιστατικού με σκάφος με 150 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου το βράδυ της Πέμπτης (10/2). 

Διαβάστε ακόμη: Λιμενικό: Εντοπίστηκε και ρυμουλκήθηκε στην Τουρκία σκάφος με 150 μετανάστες - Είχε προορισμό την Ικαρία 

«Τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις και αιτιάσεις της Τουρκίας, δεν είναι μόνο πέρα και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, είναι πέρα και έξω από κάθε λογική», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης από τη Σαμοθράκη, όπου βρίσκεται και στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα πρόσθεσε: «Ας αντιληφθεί επιτέλους η Τουρκία ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν κράτος - πειρατής. Ο σεβασμός των κανόνων του διεθνούς δικαίου είναι προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας, τις οποίες η Ελλάδα επιδιώκει, προστατεύοντας την ίδια στιγμή αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του νέου πλωτού ασθενοφόρου που εντάσσεται στον στόλο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ, ο υπουργός Ναυτιλίας εξήρε το ρόλο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο όπως τόνισε «...φυλάσσει όχι μόνο τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»,  έχοντας όπως είπε μειώσει με εντυπωσιακό τρόπο τις μεταναστευτικές ροές το 2021 σε σχέση με το 2019 σε ποσοστό 85%.

«Διασφαλίζει τη νομιμότητα στις θάλασσες, εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον, σώζει ζωές», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης.