Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη δευτερολογία του στη συζήτηση για τα Rafale, τις Belharra και τις τορπίλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στηρίζει τις εθνικές αποφάσεις και αποτελεί «εθνική παραφωνία σε μια εξαιρετικά σημαντική συγκυρία για τη χώρα». Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Κύριε Τσίπρα θα ήθελα καταρχάς επειδή κάνατε αναφορές στη συσχέτιση την προφανή μεταξύ του εθνικού και του αληθές να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ως προς τις σημαντικές επιλογές που έκανε η ΝΔ τους 31 μήνες που έχει την τιμή να ηγείται.

Δεν ψηφίσατε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Μία σημαντικότατη και πολύ τολμηρή συμφωνία, που επιτρέπει στη χώρα να επικαλείται το διεθνές δίκαιο για την επίλυση εξαιρετικά περίπλοκων διαφορών ως προς την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Είπατε «παρών». Καταψηφίσατε την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.  Καταψηφίσατε σπάζοντας όλες τις κοινοβουλευτικές πρακτικές τις αμυντικές δαπάνες της χώρας στον προϋπολογισμό.  Ψηφίζετε «παρών» τις σημερινές συμφωνίες επικαλούμενος τη διαφωνία με την πρόσθετη αγορά των 6 Rafale. Πάντως καταγράφεται η ψήφος σας σήμερα ως ένα ηχηρό «παρών». Και θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που θα έρθει προς κύρωση εντός του επόμενου μήνα. Και μετά μην απορείτε γιατί σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία σε μια εξαιρετικά σημαντική συγκυρία για τη χώρα.

Το «παρών» είναι απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης. Οι απαντήσεις σας και οι τοποθετήσεις σας δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη πειστικότητα. Τουλάχιστον εμένα δεν με έπεισαν ότι με μεγάλο πάθος την υπερασπίζεστε. Μάλλον έχετε να ισορροπήσετε μεταξύ των δικών σας εσωτερικών συνισταμένων και κάποιων κατάλοιπων της Αριστεράς όταν πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα. Και λέτε παρών. Δεν υπάρχει παρών όταν συζητάμε για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας. Τι πάει να πει παρών; Ναι στο ένα όχι στο άλλο, τα βάζουμε όλα στο μπλέντερ και βγαίνει παρών. Τι επαμφοτερίζουσα στάση είναι αυτή;  Το παρών είναι απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης. Καταλάβετε το. Και έχετε ακόμα χρόνο να αλλάξετε την ψήφο σας».

Είστε υπόλογος γι αυτό που κάνετε

Κύριε Τσίπρα είστε υπόλογος για τη στάση σας απέναντι σε συμβάσεις που συνδράμουν την αμυντική θωράκιση της χώρας και βάζει τις βάσεις για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Και υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Γαλλία με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που αποτελούσε προσπάθεια όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1977 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε το ζήτημα αυτό. Μα δεν είναι εθνικά ωφέλιμη; Σας ρωτώ. Με το επιχείρημα ότι θα στείλει η Ελλάδα στρατιώτες στο Μάλι. Είδατε να πάει κανείς με όλα αυτά τα δακρύβρεχτα που λέγατε ότι θα έρθουν φέρετρα από την υποσαχάρια Αφρική; 

Είστε υπόλογος γι’ αυτό που κάνατε. Για μια συμφωνία που ενισχύει την αμυντική θωράκιση της χώρας και υποχρεώνει τη Γαλλία να συνδράμει αμυντικά την πατρίδα μας και βάζει τις βάσεις, εμείς βάζουμε τη βάση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης με τέτοιου είδους συμφωνίας, ότι μπορούν τα κράτη να συνεργάζονται αμυντικά για να μπορούν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ΕΕ όταν η Ευρώπη κρίνει μόνη της ότι θέλει να παρέμβει κάπου που το ΝΑΤΟ δεν θέλει ή δεν μπορεί να παρέμβει. 

Και τώρα μας λέτε ότι το πρόβλημά σας ήταν τα 6 πρόσθετα Rafale. Μα πάντα αυτή η συμφωνία είχε την option των +6. Γνωρίζετε ότι μία πλήρης μοίρα συγκροτείται από 24 αεροσκάφη κι όχι από 18. Και ρίξτε τι λέει και η άλλη πλευρά για το πόσο σημαντικά είναι τα Rafale και πόσο έχουν ανατρέψει τις αμυντικές ισορροπίες στον αέρα. 

Σε λίγο θα ακούγαμε το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο»

Η Τουρκία όταν αναλάβαμε είχε βάλει παραγγελία για 105 F-35. Δεν τα πήρε, γιατί οι ΗΠΑ - που εκφράσατε έναν υποδόριο αντιαμερικανισμό. Σε λίγο θα ακούγαμε πάλι το σύνθημα “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” – Δεν τα πήρε γιατί οι ΗΠΑ έβαλαν βέτο σε αυτό τον εξοπλισμό. Και επιλέγει την Ελλάδα ως τον στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά έγιναν τυχαία;

Απάντηση για τον Μάο και τα λουλούδια που ανθίζουν

Κύριε Τσίπρα βρίσκεστε σε μια κατάσταση έντονης αμηχανίας και έντονων εσωκομματικών πιέσεων μεταξύ των συνιστωσών του κόμματός σας, που δεν σας επιτρέπουν να καταλήξετε  σε μια συγκροτημένα γραμμή. Εξού και τα συγκεχυμένα μηνύματα που εκπέμψατε σήμερα. Και στην αποστροφή σας ότι όλα τα λουλούδια.... Πώς το είπατε; Να ανθίσουν; Κι ο κ. Τσίπρας ο συνονόματός σας και ξάδελφός σας φαντάζομαι κι αυτός ανήκει στα λουλούδια που πρέπει να ανθίσουν όταν λέει ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Μου υπενθύμισε κάποιος γνωστός μου ότι όταν χρησιμοποιήσετε ξανά ως άλλοθι της φράση του αγαπημένου σας Μάο, καλό είναι να μας θυμίσετε και τη μοίρα όσων την πίστεψαν και μίλησαν ελεύθερα. Γιατί αμέσως μετά ο Μάο είπε και: τώρα είναι η ώρα να απαλλαγούμε από τα ζιζάνια και τους έστειλε όλους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Η αθλιότητα της Μόριας ήταν δικό σας κατόρθωμα

«Ναι είμαστε ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης και της Ελλάδας όμως. Και Η Ελλάδα έχει σύνορα και φυλάσσονται. Το είχα πει προεκλογικά και κάναμε τη δέσμευσή μας πράξη. Εσείς τι αντιπροτείνετε;  Δεν είναι εδώ και η αξιαγάπητη κ. Χριστοδουλοπούλου που περνούσαν οι μετανάστες και λιαζόντουσαν και εξαφανιζόντουσαν και μετά πρότεινε τους πρασινοσυριζοφρουρούς για τους αρμούς της εξουσίας. Η Ελλάδα έχει σύνορα, τα σύνορα προστατεύονται. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και είμαστε υπερήφανοι που έχουμε τσακίσει τα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο που θησαύριζαν εις βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων. 

Είπατε για Αφγανιστάν δεν ξέρετε ότι ανταποκρίθηκε στο αίτημα ΜΚΟ για να πάρουμε γυναίκες μαζί με τις οικογένειές τους και σχεδόν 1.000 γυναίκες δικαστίνες, δημόσιοι υπάλληλοι, πέρασαν από την Ελλάδα και κάποιες έμειναν στην Ελλάδα δείχνοντας το ανθρωπιστικό της πρόσωπο. Ναι στη νόμιμη μετανάστευση με κανόνες. όχι στην παράνομη μετανάστευση. Και γίνονται συμφωνίες με άλλες χώρες για νόμιμες επιστροφές. Και όταν μιλάτε για η Μόρια και το κολαστήριο της Μόριας δικό σας δημιούργημα ήταν όχι δικό μας. Και σήμερα αντί για 130 δεν έχουν καμία σχέση με το χάος και την αθλιότητα που ας παραδώσατε με τα ανήλικα προσφυγόπουλα να είναι αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αυτό το πρόβλημα εμείς το λύσαμε. Εσείς μας το κληρονομήσατε. μην κοιτάτε αγανακτισμένος γιατί ξέρετε ποια είναι η αλήθεια».

«Μήνυμα» στο ΠΑΣΟΚ

Κύριε Κατρίνη, η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί από την εκμετάλλευση της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικές υποθέσεις. Επιτρέψτε μου μια μικρή ιστορική αναδρομή. Το 1981 κι ο Ανδρέας είχε εκλεγεί λέγοντας «έξω οι βάσεις του θανάτου» και ήρθε το 1983 και υπέγραψε μια πολύ ωραία 5ετή επέκταση των συμφωνιών, λέγοντας ότι οι βάσεις μένουν μέχρι που να φύγουν. Υπάρχει μια τεχνογνωσία στο λαϊκισμό στα θέματα εξωτερικής πολιτικής από αυτό που εσείς αποκαλείτε προοδευτικό κεντροαριστερό χώρο. Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει μαθήματα φαντάζομαι και χρησιμοποιεί αυτή την ωραία διγλωσσία.

«Πάρτε ξεκάθαρη θέση»

Μας είπατε για τη δική σας φιλοσοφία για το πώς αντιλαμβάνεστε την πολυσχιδή δική σας εξωτερική πολιτική και γιατί διαφέρουμε τόσο πολύ. Να θυμίσω… τι έχει πετύχει η χώρα αυτούς τους 31 μήνες… Για την συμφωνία της Αλεξανδρούπολης απαντήστε «είναι ή όχι εθνικά επωφελής;». Γιατί λέτε ψέματα ότι η συμφωνία με ΗΠΑ είναι επ αόριστον; Λέει εκτός εάν κάποιο από τα δύο μέρη την καταγγείλει. Ρωτώ ευθέως, εάν ο ελληνικός λαός σας εμπιστευόταν πάλι – υποθετικό ρώτημα αλλά ο κ. Τσίπρας ζητάει εκλογές διαρκώς φαντάζομαι γιατί πιστεύει ότι μπορεί να τις κερδίσει όχι για να είναι δεύτερο ή τρίτο κόμμα. Ρωτώ λοιπόν αν εκλεγείτε και συμπληρωθεί η 5ετία θα καταγγείλετε τη συμφωνία; Θα την καταγγείλετε; Οφείλετε μία απάντηση γιατί περισσεύει ο λαϊκισμός».

«Κύριε Τσίπρα, κάνατε γνωστή διεθνώς τη λέξη κωλοτούμπα»

«Κατηγορήσατε αυτή την κυβέρνηση κι εμένα επί λέξει «άλλα λέγατε προεκλογικά κι άλλα κάνατε μετεκλογικά». Εσείς! Που θα σκίζατε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο,  που τάξατε ότι μπορούσατε για να κάνετε διεθνώς γνωστή τη λέξη κωλοτούμπα και να υπογράψετε ένα μνημόνιο. Και μιλάτε για αναξιοπιστία δική μας ενώ υλοποιούμε το προεκλογικός μας πρόγραμμα σε όλα τα επίπεδα»

Για Συμφωνία των Πρεσπών

Από αυτό το βήμα τότε εκφράζοντας την έντονη διαφωνία μου και καταψηφίζοντας, είχα δηλώσει χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις ότι σε περίπτωση που θα  μας εμπιστευτούν οι πολίτες δεν θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τη Συμφωνία, γιατί αποτελεί διεθνώς κυρωμένη σύμβαση του ελληνικού κράτους. Κι εσείς επιμένετε να διαστρέφετε την πραγματικότητα, ενώ και σε αυτό το θέμα ήμασταν απολύτως συνεπείς σε όσα είχαμε πει προεκλογικά.

Για συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη

Κύριε Τσίπρα υιοθετήσατε τις ίδιες απόψεις με τον Βελόπουλο για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξναδρούπολη – Μετά τον Πάνο Καμμένο αναζητάτε ανάλογες εκλεκτικές συγγένειες. Πριν πετύχουμε αυτή την επαναδιαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ αυτή η συμφωνία ανανεωνόταν ετησίως. Εσείς στα 4 χρόνια που κυβερνήσατε πετύχατε καμία βελτίωση της υφιστάμενης συμφωνίας και δεν το ξέρουμε; Μην ανησυχείτε θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία και θα συζητήσουμε αναλυτικά.

Σας ρωτώ και πάλι. Αν είστε Πρωθυπουργός σε 5 χρόνια θα καταγγείλετε ναι ή όχι αυτή τη συμφωνία;

Και γιατί σε αυτή τη συγκυρία η παρουσία αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη είναι αρνητική και όχι πλεονέκτημα για τη χώρα; Μου έκαναν εντύπωση οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων. Σε αυτή τη συγκυρία που πρέπει να είναι το εθνικό και το διεθνές μέτωπο αρραγές έρχεστε και επικαλείστε αυτές τις δηλώσεις, απολύτως ταυτιζόμενος με τον κ. Βελόπουλο. Δεν μου κάνει εντύπωση γιατί με τον κ. Καμμένο συγκυβερνήσατε. Πάλι τέτοιες εκλεκτικές συγγένειες αναζητείτε».

Ισχύει στο ακέραιο η φράση του ιδρυτή της ΝΔ: Ανήκομεν εις τη Δύση

«Επειδή μας ψέξατε για τον προσανατολισμό της χώρας και ότι δεν τοποθετούμαστε σωστά στο γεωπολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται. Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι της παράταξης που ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής σε μια αντίστοιχη συζήτηση στη Βουλή τη δεκαετία του 70’ είχε πει κάτι που ισχύει στο ακέραιο: Ανήκομεν στη Δύση είτε σας αρέσει είτε όχι». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA