Μενού
  • Α-
  • Α+

Ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι μετά το επεισόδιο του Λιμενικού με τουρκικό αλιευτικό σκάφος στις Οινούσσες. Αυτή τη φορά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έφτασε στο σημείο να κάνει διάβημα για το σοβαρό επεισόδιο με το σκάφος του Λιμενικού και το τουρκικό αλιευτικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (22 Φεβρουαρίου) σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά από τις Οινούσσες.

Στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, σύμφωνα με τη yenisafak.com, επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας για δυσανάλογη χρήση βίας ενώ αναφέρθηκε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν οι παρεμβάσεις και η παρενόχληση αλιευτικών σκαφών κατά παράβαση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τι συνέβη στο επεισόδιο σύμφωνα με το Λιμενικό

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, σκάφος του Λιμενικού Σώματος προσέγγισε το τουρκικό αλιευτικό και του ζήτησε να αποχωρήσει. Το τουρκικό αλιευτικό δεν υπάκουσε και προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού. Στη συνέχεια τα στελέχη του Λιμενικού έκαναν χρήση ηχητικών σημάτων και προειδοποιητικών πυρών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Τούρκοι άρχισαν να πετούν αντικείμενα προς το ελληνικό σκάφος, με τους Ελληνες λιμενικούς να ανοίγουν πυρ (με πλαστικές σφαίρες) ώστε να τους απωθήσουν. Το σκάφος των Τουρκων που ήταν πολύ μεγαλύτερο από το ελληνικό σε μέγεθος, επέστρεψε προς την Τουρκία, ωστόσο τα Μέσα της χώρας κάνουν λόγο για έναν τραυματία.

Μάλιστα σύμφωνα με το λιμενικό της Τουρκίας έγινε έρευνα στην περιοχή για να εντοπιστεί το ελληνικό σκάφος δίχως όμως να βρουν οτιδήποτε. Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που δίνει το περιστατικό έγινε μεταξύ Χίου και Καραμπουρούν, με αποτέλεσμα έναν τραυματισμό στο πόδι ενώ στη Sabah δημοσιεύεται και η παρακάτω φωτογραφία. Ωστόσο από την ελληνική πλευρά διαψεύδεται το γεγονός πως υπήρξε οποιοσδήποτε τραυματισμός.

Τι αναφέρει το Λιμενικό για το επεισόδιο με τους Τούρκους 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας, όλα έγιναν στις 18:00 της Τρίτης στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Χίο και τις Οινούσσες. Το τουρκικό αλιευτικό ψάρευε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το πλήρωμα του Λιμενικού προέβη στις προβλεπόμενες συστάσεις τόσο μέσω VHF όσο και δια ζώσης, καλώντας τους Τούρκους να απομακρυνθούν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του Λιμενικού με σκοπό να το εμβολίσει. Επίσης, οι τούρκοι ψαράδες πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα βαριά αντικείμενα.

Τότε, έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό του Λιμενικού, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα τουρκικά παράλια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA