Μενού
  • Α-
  • Α+

Το σχέδιο των 6 σημείων ως ανάχωμα στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και δη αυτών του φυσικού αερίου που επηρεάζουν τις υπόλοιπες, ανέλυσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την πρότασή του «τολμηρή» και τονίζοντας ότι προτείνει μία δραστική βραχυπρόθεσμη παρέμβαση στη δομή τιμολόγησης του φυσικού αερίου, επειδή οι ακραίες τιμές του αερίου σημειώνονται ενώ οι προμήθειες δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Francine Lacqua, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως το αληθινό ζήτημα είναι αν η αγορά λειτουργεί ή δεν αντικατοπτρίζει τις βασικές αρχές προσφοράς και ζήτησης. «Είναι σαφές ότι η αγορά δεν λειτουργεί πλέον κατάλληλα και μπαίνει το ερώτημα για να κάνουμε πιο δραστική παρέμβαση, ώστε ουσιαστικά να επέλθει μια νέα ισορροπία και να αποφύγουμε τις υπερβολικές διακυμάνσεις που δεν έχουν να κάνουν με τα βασικά δεδομένα», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Μετρημένες και ρεαλιστικές οι προσδοκίες

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι υποστηρίζει μία πανευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. «Είναι μία τολμηρή πρόταση», είπε και σημείωσε ότι θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ξεκινά αύριο στις Βερσαλλίες. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ακραία κατάσταση, η οποία αντανακλάται στους λογαριασμούς ρεύματος, που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση όπως και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδοτούν τους λογαριασμούς με στόχο την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων. Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες ιδέες στο τραπέζι όπως από την Ισπανία σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς ρεύματος. «Αυτό που εγώ υποστηρίζω είναι μια πανευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως απαιτεί περισσότερο χρόνο απ’ όσο διαθέτουν τα κράτη μέλη ενώ κατά τον ίδιο η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για το σενάριο διακοπής των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Στην επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός προκρίνει μεταξύ άλλων ανώτατο όριο στην τιμή του αερίου με αναφορά στην υψηλότερη τιμή πριν την περίοδο της κρίσης, καθώς και ανώτατο όριο μεταβλητότητας στις τιμές με βάση τις ημερήσιες διακυμάνσεις ενώ με το βλέμμα στην εφοδιαστική επάρκεια πρότεινε συνεργασία με την Κίνα για προμήθειες φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA