Μενού
 • Α-
 • Α+

Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εκφράζουν οι πολίτες σε δημοσκόπηση της Abacus για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν πως η αποστολή αμυντικού εξοπλισμού θα δυσκολέψει τη θέση της Ελλάδας και πως οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας θα επιδεινωθούν. Οσον αφορά το σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια και ζητούν μείωση του ΦΠΑ ενώ ταυτόχρονα θεωρούν πως τους επόμενους 12 μήνες η καθημερινότητά τους θα είναι χειρότερη. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus για τον ALPHA που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 8 Μαρτίου σε δείγμα 1.026 ατόμων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 53% θεωρεί πως θα έχει αρνητική επίδραση στα ελληνοτουρκικά, καθώς θα ευνοηθεί η Τουρκία. Το 29% λέει πως ίσως θα υπάρξει αρνητική επίδραση, το 17% διαφωνεί, ενώ το 3%  δεν ξέρει/δεν απαντά. 

Σχετικά με την επίδρασης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (93%) θεωρεί ότι αυτή οδηγεί σε ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά και την ενέργεια, ενώ διαφωνεί με αυτό το 2%. Η συντριπτική πλειοψηφία (84%) θεωρεί ότι η Ευρώπη επηρεάζεται από τον πόλεμο και προκαλείται «διεθνής αναταραχή», το 12% απαντάει «ίσως» και το 3% απαντάει αρνητικά.

Αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία 

Οσον αφορά την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από την Ελλάδα, το 62% λέει πως θα δυσκολέψει τη θέση της χώρας, το 27% πως θα βοηθήσει, το 9% υποστηρίζει πως δεν θα συμβεί τίποτα από τα δύο και 3% δεν ξέρει/δεν απαντά. Ενδιαφέρον έχει τι απαντούν οι ψηφοφόροι του κάθε κόμματος σε αυτό το ερώτημα.

 • Ψηφοφόροι ΝΔ

47% συμφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού 

38% διαφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού 

13% δεν εκφράζει άποψη 

 • Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ 

74% διαφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού

17% συμφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού 

7% δεν εκφράζει άποψη 

 • Ψηφοφόροι ΚΙΝΑΛ 

47% συμφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού 

44% διαφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού 

7% δεν εκφράζει άποψη 

Ταυτόχρονα σε ερώτηση για το αν θα επιδεινωθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, το 67% απαντάει «ναι», το 22% «ίσως», το 10% «όχι» και το 1% δεν ξέρει/δεν απαντά. Στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να ακολουθεί τις αποφάσεις των εταίρων για τη Ρωσία -δηλαδή αν πρέπει να συμφωνούμε στην επιβολή των κυρώσεων- οι δύο στους τρεις (64%) συμφωνεί με τις κυρώσεις και το 30% διαφωνεί. Στο ερώτημα αν είναι δικαιολογημένη η αγορά ακριβών οπλικών συστημάτων από τη χώρα μας, οι δύο στους τρεις και πάλι απαντούν θετικά (67%), ενώ διαφωνεί το 21%. Το 11% των ερωτηθέντων δεν εκφράζει άποψη.

Ακρίβεια, κορονοϊός και καθημερινότητα 

Παράλληλα καταγράφεται ως σημαντικότερο πρόβλημα από όλα η ακρίβεια. Στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, ο κορονοϊός ή η ακρίβεια οι απαντήσεις είναι οι εξής: 

 • 48% ακρίβεια
 • 17% κορονοϊός
 • 33% το ίδιο σημαντικά και τα δύο
 • 1% κανένα δεν είναι σημαντικό

Σε ερώτηση για το πώς πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ακρίβεια οι απαντήσεις ήταν οι εξής: 

 • 44% μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης 
 • 32% αύξηση κατώτατου μισθού 
 • 9% πλαφόν σε καύσιμα και ψωμί
 • 5% επαναφορά κοινωνικών τιμολογίων ενέργειας 
 • 4% έκτακτο επίδομα 
 • 6% άλλο 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 77% των πολιτών έχει προχωρήσει σε μείωση εξόδων για αγορές και υπηρεσίες. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα υψηλότερο σε ορισμένες κατηγορίες, όπως οι συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα, τις αγορές βασικών αγαθών σε σούπερ μάρκετ έχει περικόψει το 75% των ερωτηθέντων, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε τον Ιανουάριο το 65%.

Σε ερώτηση για το πώς θα είναι η καθημερινότητα τους επόμενους 12 μήνες το 59% απαντά «χειρότερη», το 25% «ίδια» και το 13% «καλύτερη». 

Η χώρα επίσης κινείται προς ένα χειρότερο μέλλον, σύμφωνα με την άποψη των 2 στους 3 Έλληνες, οι οποίοι στο ερώτημα πώς βλέπουν την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα απαντούν «χειρότερη» σε ποσοστό 66%.. Την ίδια καθημερινότητα βλέπει το 21%  και καλύτερη μόλις το 10%.