Μενού
  • Α-
  • Α+

Ικανοποιημένη αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη η ελληνική αποστολή, καθώς το ιδιαίτερα θερμό κλίμα στο δίωρο γεύμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ξεπέρασε και τις προσδοκίες των πιο αισιόδοξων, που έβλεπαν να ανοίγει παράθυρο συνεννόησης και εκτόνωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπροστά στον κοινό στόχο σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τους γεωπολιτικούς κινδύνους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη διάθεση του Ερντογάν να κλείσει μέτωπα για να προσεγγίσει ξανά τη Δύση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βάλαμε τα θεμέλια βελτίωσης των σχέσεών μας

Βεβαίως στο κυβερνητικό επιτελείο δεν τρέφουν αυταπάτες και τηρούν - όπως σημειώνουν - στάση αναμονής, προκειμένου η τουρκική ηγεσία να αποδείξει εμπράκτως ότι εννοεί τη συμφωνία καταλλαγής που υπήρξε στο τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φυσικά ότι θα έχει διάρκεια χωρίς επιστροφές στην εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας. Αυτό εξάλλου αποτυπώθηκε και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ενημερώνοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, έκανε λόγο για μια ειλικρινή συζήτηση, σημειώνοντας ότι φάνηκε να μπήκαν «τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας», τονίζοντας όμως πως είναι προσεκτικός γιατί «έχουμε μεγάλες διαφορές που δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη».

Συμφωνία Κυρίων να πέσουν οι τόνοι - οικονομία στο «μενού» εκτός από χαλβά

Στο γεύμα με θέα το Βόσπορο πάντως, έχοντας μπροστά τους μελιτζάνα, λαβράκι και έναν υπέροχο χαλβά για επιδόρπιο, και απαλλαγμένοι από τα συνήθη αυστηρά πρωτόκολλα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν να πέσουν οι τόνοι και να εστιάσουν σε όσα ενώνουν Ελλάδα και Τουρκία, οικοδομώντας μία θετική ατζέντα κυρίως γύρω από τη σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και το εμπόριο, αλλά και τον τουρισμό, τις μεταφορές και την ενέργεια. «Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι 2 πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές αποτυπώνοντας το κλίμα του γεύματος στο Μέγαρο Βαχντετίν και αποκαλύπτοντας πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

Ταγίπ Ερντογάν: Προοπτικές προόδου στο Αιγαίο

Εξίσου θετικό κλίμα καταγράφεται κι από την τουρκική προεδρία, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη θετική ατζέντα και ο κ. Ερντογάν ταυτίστηκε με την άποψη του συνομιλητή του πως: «τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με έναν ειλικρινή και έντιμο  διάλογο» και «οι  δυο γειτονικές χώρες δεν πρέπει να συνομιλούν μόνο σε περιόδους κρίσεων, αλλά πάντα». Ο ίδιος μάλιστα - κατά την τουρκική προεδρία – εξέφρασε την πεποίθηση προοπτικών προόδου στα προβλήματα στο Αιγαίο (μειονότητες, παράνομη μετανάστευση κ.λ.π), τονίζοντας ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ειδική ευθύνη στην αλλαγή στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία». Η συνάντηση σύμφωνα με τους γείτονες επικεντρώθηκε στα  αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την αύξηση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με ειδικό βάρος στην επίτευξη του στόχου των εμπορικών συναλλαγών των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ όπως επισημαίνεται συμφωνήθηκε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας παρά τις διαφορές.

Τα επόμενα βήματα για Ελλάδα - Τουρκία

Όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον το σημερινό καλό κλίμα διατηρηθεί, συμφώνησαν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να συγκληθεί στη χώρα μας το φθινόπωρο πιθανόν και με τη συμμετοχή του ίδιου του Τούρκου Προέδρου, καθώς και να υπάρξει συνάντηση των δύο πλευρών τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν μπει στον «πάγο» εξαιτίας των διαρκών επιθέσεων της γείτονος. Οι πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι έπεσε στο τραπέζι και η πιθανότητα επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα τον Ιούλιο στο πλαίσιο της Συνόδου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα παραλειπόμενα του γεύματος στο προεδρικό Μέγαρο

Το καλό κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών πάντως διαφάνηκε από τα πρώτα λεπτά της συνάντησής τους και τα παραλειπόμενα αυτής. Αρχικά από τα χαμόγελα και τη γλώσσα του σώματος όταν ο Ταγίπ Ερντογάν έδειχνε στον Πρωθυπουργό το Βόσπορο από τα παράθυρα της προεδρικής κατοικίας, παρότι δεν τον περίμενε στην πόρτα. Επιπλέον, οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγάζει σε μια συμβολική κίνηση για να σπάσει τον πάγο τη γραβάτα που φορούσε μόλις διαπίστωσε ότι ο οικοδεσπότης ήταν άνευ γραβάτας. Οι ίδια πηγές υποστηρίζουν πως η συνομιλία στο γεύμα που παρευρίσκονταν αποκλειστικά οι δυο τους έρεε τόσο καλά που δεν προλάβαιναν να πιούν ούτε νερό. Ενώ, άλλο ενσταντανέ, που καταδεικνύει την καλή διάθεση είναι η επιλογή του Τούρκου Προέδρου να ξεπροβοδίσει τον κ. Μητσοτάκη μέχρι τον κήπο του ανακτόρου και το αυτοκίνητό του, ζητώντας μάλιστα να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του στην οικογένειά του.

Ουδείς πάντως πρέπει να παραβλέπει και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, με τον οποίο διατηρούν μία σχέση βαθιάς εκτίμησης. Άλλωστε η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραστεί στην πατριαρχική θεία λειτουργία στο Φανάρι για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ήταν και αυτή που αποτέλεσε την αφορμή για το γεύμα του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνέβαλλε στην οικοδόμηση της σχέσης τους σε μια νέα βάση. Και αυτό όπως πολύ σωστά επισήμανε ο κ. Βαρθολομαίος μόνο χαρά και ικανοποίηση μπορεί να γεμίζει τους δύο λαούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA