Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πολύ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υλοποιηθεί η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να έχουμε όσο το δυνατό συντομότερο τη λειτουργία της πλατφόρμας για τα καύσιμα. Το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει υλοποιηθεί η πλατφόρμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Διαβάστε ακόμη: 

Οικονόμου: Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλες και όλους, ιδίως για τους οικονομικά αδύναμους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που φέρνουν οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα καταναλωτικά αγαθά είναι, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, έτσι και στην πατρίδα μας, οξυμένα. Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είδε το πρόβλημα και ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη λήψη μέτρων παρότι δεν μπορεί να εκμηδενίσει, απαλύνει όσο επιτρέπουν οι συγκυρίες τις συνέπειές του.

«Για την αντιμετώπιση των κρίσεων ακρίβειας κινούμαστε ταυτόχρονα και σε εθνικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε με ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία τού πρωθυπουργού ώστε να δοθούν δομικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είπε ότι ο πρωθυπουργός αναπτύσσει τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό με τους ηγέτες άλλων κρατών που υιοθετούν ανάλογες θέσεις ώστε να μεγιστοποιηθεί η πίεση και να ληφθούν οι αποφάσεις που απαιτούνται.

Επανέλαβε αναφορές του πρωθυπουργού μετά την τετραμερή τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, υπογραμμίζοντας πως καμιά κυβέρνηση, καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. «Γι' αυτό απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση» ανέφερε και συμπλήρωσε πως υπάρχουν αυταπόδεικτες κερδοσκοπικές τάσεις σε διεθνές επίπεδο και η αντιμετώπισή τους απαιτεί εναρμονισμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο ΕΕ, έτσι ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού. Εξήγησε ακόμη γιατί είναι ανακριβής ο ισχυρισμός ότι το κράτος μπορεί να κερδοσκοπεί έχοντας αυξημένα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων, καθώς ο φόρος αυτός επιβάλλεται με βάση την ποσότητα και όχι την τιμή.

Αναφέρθηκε επίσης στον «άλλο μύθο της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες την ακρίβεια». Τόνισε ότι η τρύπα στα έσοδα που θα δημιουργηθεί αν ακούσουμε τις αλόγιστες κραυγές θα μπορεί να αναπληρωθεί είτε με νέους φόρους είτε με πρόσθετο δανεισμό προκαλώντας μεγαλύτερο έλλειμμα και χρέους και άρα μεγαλύτερους κινδύνους σαν αυτούς που βιώσαμε στην πρόσφατη ιστορία μας. Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο θέμα της υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία.

Τα σημαντικά σημεία της ενημέρωσης από τον Γιάννη Οικονόμου

  • Τα προβλήματα που φέρνουν οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις είναι οξυμένα. Για την αντιμετώπιση των κρίσεων ακρίβειας κινούμαστε και σε εθνικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Η κρίση αφορά όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν αυταπόδεικτες κερδοσκοπικές τάσεις. Όταν οι αγορές δεν ακολουθούν τους κανόνες, γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων και πλήττουν την Ευρώπη έρχεται η ώρα για μία πολιτική παρέμβασης και η ώρα αυτή είναι τώρα.
  • Ήδη το κόστος των μέτρων ξεπερνούν τα 3,7 δις. Ευρώ. Στο διάστημα που ακολουθεί αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος. Επιδοτείται η κατανάλωση καυσίμων. Τα μέτρα είναι στοχευμένα και κινούνται στα όρια που επιτάσσει η ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας αρνούνται ότι οι επάλληλες κρίσεις σε ενέργεια και αγαθά είναι παγκόσμιες και εισαγόμενες. Είτε γιατί έχουν έλλειμμα γνώσης και κατανόησης της πραγματικότητας είτε λόγω μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Πέρα από τον παραλογισμό, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που έχει καταγγείλει την αισχροκέρδεια. Η κυβέρνησή μας έχει θεσπίσει κόφτη κερδών. Η ΔΕΗ έχει μέχρι σήμερα επιδοτήσει τους καταναλωτές με πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ.
  • Άλλος μύθος της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ευρωπαϊκές χώρες την ακρίβεια.
  • Υποκριτικό να διατυπώνεται πρόταση μείωσης φόρων από εκείνους που επέβαλλαν 29 φόρους.
  • Η χώρα και η κοινωνία υπέστησαν τεράστια πλήγματα κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης. Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι αρέσκεται να μεγεθύνει και να εντείνει κρίσεις αντί να τις αποσβένει. Θέλει να φέρει ξανά τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες 2015. Κρίσιμη ειδοποιός διαφορά ότι ο λαός έχει γνώση από το τι σημαίνει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση επί τρία σχεδόν χρόνια αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες κρίσεις.
  • Ειδική σελίδα ευρέσεων εργασίας για Ουκρανούς εκτοπισθέντες. Συνεχίζεται η αποστολή στην Ουκρανία ανθρωπιστικού υλικού. Συζήτηση για 30 παιδιά με καρκίνο να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο Παίδων και την ογκολογική μονάδα Ελπίδα.
  • Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να έχουμε τη λειτουργία της πλατφόρμας για τα καύσιμα. Το αργότερο σε δύο εβδομάδες.
  • Διαθέσιμες 15.000 κλίνες επιπλέον για Ουκρανούς. Οι υποδομές που έχουμε θα αξιοποιηθούν για να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται εφόσον παραστεί ανάγκη.
  • Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι τραγική. Η χώρα μας έχει σαφώς ενδιαφερθεί για την ασφάλεια των αμάχων. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να παρέμβει κανείς για να υπάρξει μία μαζική έξοδος των ανθρώπων.
  • Η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ και ο βασικός προγραμματισμός είναι η αναβάθμισή του. Βασικός πυλώνας οι γιατροί να παραμείνουν στο ΕΣΥ. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα.
  • Κατάργηση πιστοποιητικού στην εστίαση: Θα περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και θα τοποθετηθούμε. Η τέταρτη δόση είναι απολύτως επιστημονικό θέμα. Θα δούμε και εκεί τις οδηγίες των ειδικών.
  • Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
  • Πρωτοφανής η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του Βασίλη Δημάκη. Ευθεία αμφισβήτηση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.
  • Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και Ελλάδας.
  • Η προτεραιότητα για την μικρότερη δυνατή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο είναι ισχυρή.
  • Προς όφελος της ευρύτερης περιοχής να έχουμε μία ηρεμία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA