Μενού
  • Α-
  • Α+

Υστερα από την ακρίβεια που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά, υπάρχει ανησυχία και για το αν θα υπάρχει «αύριο» αλεύρι, ηλιέλαιο κι άλλα αγαθά στα ράφια των καταστημάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στη χώρα κι ότι όποιες κινήσεις γίνονται από την κυβέρνηση, είναι προληπτικές.

Κληθείς να σχολιάσει εάν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ο Γιάννης Οικονόμου άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη στο Μαξίμου, ωστόσο, δεν έσπευσε να το αποκλείσει και κατηγορηματικά. «Οποια οικονομικά μέτρα είχε να ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των εισοδημάτων και το μετριασμό των ανατιμήσεων στους πολίτες τα έχουμε ανακοινώσει. Σταθμίζουμε συνεχώς τα γεγονότα, έχουμε εξηγήσει γιατί δεν προκρίνουμε την αξιοποίηση φορολογικών εργαλείων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων και με αυτή την πολιτική ενίσχυσης των πιο ευάλωτων που θα δουν τις επόμενες ημέρες στην τσέπη τους οι πολίτες, με την οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τη στήριξη που θα επιφέρει για μεγάλη περίμετρο συμπολιτών μας στις τιμές των καυσίμων και βεβαίως με μια πολιτική που βγάζει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από τις πλάτες των πολιτών συνεχίζουμε καθημερινά να δίνουμε τη μάχη προσπαθώντας να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των διεθνών ανατιμήσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Οικονόμου έκανε ειδική αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω ενός δυναμικού σχεδίου ανταπόκρισης που εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αρχικά για τις συνέπειες της πανδημίας. Στη συνέχεια σημείωσε ότι στους βασικούς άξονες του σχεδίου αυτού η κυβέρνηση προσθέτει στοιχεία και πολιτικές και εξαντλεί κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη ιδιαιτέρως των πιο αδύναμων πολιτών. «Εργαζόμαστε σκληρά και δεν πρόκειται σε καμία φάση να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις ή πολύ περισσότερο να παραδοθούμε σ' αυτές», είπε χαρακτηριστικά.

«Διεκδικούμε ταυτόχρονα ευρωπαϊκές λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο», τόνισε ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην παρέμβαση του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επισημαίνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στις προτάσεις που είχε διατυπώσει με επιστολή του προς την κυρία Φον ντερ Λάιεν και είχε στη συνέχεια συζητήσει με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου. Επέμεινε στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να εξασφαλισθούν χαμηλότερες τιμές, ανέφερε ο κ. Οικονόμου. Αποτέλεσμα ήταν ότι επετεύχθη ρητή αναφορά στα συμπεράσματα μετά από πολλές διαβουλεύσεις.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να καταθέσει προτάσεις μέχρι τον Μάιο για την απεξάρτηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου.

«Η πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ούτε σε εθνικό αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε. Σημαντική χαρακτήρισε και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να συζητά με μεγάλους προμηθευτές για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτό το στήριξε η Ελλάδα επικαλούμενη και το παράδειγμα της ενιαίας αγοράς εμβολίων, πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε στη συμφωνία Μπάιντεν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια από την ΕΕ επιπλέον 15 δισεκ. κυβ. μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2022.

Αλλά και στο ζήτημα που τέθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου για την ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την ανάγκη προετοιμασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόνισε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών αλλά ξεκινά σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να εξεταστεί το ζήτημα. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη θεσπισμένη διάταξη καταγραφής αποθεμάτων σε επτά πολύ σημαντικές κατηγορίες προϊόντων, που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας. Στην ίδια κατεύθυνση διευκολύνουν και οι έλεγχοι που γίνονται καθημερινά, όπως είπε. Ξεχωριστά αναφέρθηκε και στον κόφτη για τα κέρδη αλλά και στο γεγονός ότι σχεδιάζεται η φορολόγηση με 90% των όποιων υπερκερδών εταιρειών ενέργειας.

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για ασύστολα ψεύδη και ακραίο λαϊκισμό. «Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα αποδεικνύει για πολλοστή φορά την αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας των διεθνών κρίσεων», αλλά και «μια απόπειρα πόλωσης και διχασμού», είπε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού στον Ουκρανό πρόεδρο να απευθυνθεί στην Ελληνική Βουλή αλλά και στους αγώνες των Ελλήνων στη διάρκεια της ιστορίας τους και στο γεγονός ότι είχαμε στο πλευρό μας τις διεθνείς δυνάμεις της ελευθερίας, όπως τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συμφωνίας που υπογράφηκε σε ειδική εκδήλωση στο θωρηκτό Αβέρωφ, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας του κ. Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του, Φλοράνς Παρλί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA