Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τα τρέχοντα θέματα της οικονομίας και της ενεργειακής κρίσης μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, «Ο Κόσμος που Αλλάζει». Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε την απόφαση να μην υπάρχουν οριζόντιες μειώσεις στα καύσιμα αλλά τόνισε ότι «η μείωση του ΦΠΑ είναι στην φαρέτρα μας και μπορεί να υπάρχει, έχει κόστος και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση θα την έβλεπαν οι καταναλωτές και δεν θα πήγαινε στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από αυτή την κυβέρνηση».

Διαβάστε ακόμηΜητσοτάκης: «Απόλυτη επάρκεια προϊόντων, θα πατάξουμε την αισχροκέρδεια, ενίσχυση 4 δισ. ευρώ»

Προειδοποίηση για φαινόμενα αισχροκέρδειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε, επίσης, μήνυμα στους εμπόρους να μην επιχειρήσουν να κάνουν παιχνίδια κερδοσκοπίας με τη διαθεσιμότητα των προϊόντων στην αγορά. «Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο του προστίμου που μας επιτρέπει ο νόμος. Παντού, δυστυχώς, σε όλες τις χώρες όταν έχουμε πληθωριστικές τάσεις, κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την πραγματικότητα» δήλωσε. 

Αυξάνεται από 1 Μαΐου ο κατώτατος μισθός

Σημείωσε πως «είμαστε χώρα που ακόμα έχει χαμηλούς μισθούς» και «η πίεση είναι πολύ μεγάλη» και επισήμανε πως η χώρα πήρε μέτρα τα οποία ήταν κατά κανόνα στοχευμένα. Ανέφερε χαρακτηριστικά την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το έκτακτο επίδομα βοήθειας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, την επιδότηση 60 λίτρων το μήνα για τα καύσιμα, παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και τους αγρότες. «Θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Αυτά είναι τα εθνικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε» τόνισε.

Επισήμανε επίσης ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την αισχροκέρδεια. «Όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο των προστίμων που μας επιτρέπει ο νόμος. Έχουμε και εργαλεία πια διαφάνειας και σύγκρισης τιμών» υπογράμμισε.

Τα μέτρα για τα οποία μίλησα είναι στήριξης του εισοδήματος μέσω της συγκράτησης των τιμών. Υπάρχουν και άλλα που έχουμε πάρει που είναι μέσω της μείωσης της φορολογίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αρκούν τα μέτρα αυτά για να αντιμετωπίσουν όλες τις αυξήσεις; Σας λέω με ειλικρίνεια όχι. Δεν υπάρχει χώρα να μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. Ακολουθούν και άλλα μέτρα όμως. Ποια είναι αυτά; Αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου -δεν θα σας πω το ύψος. Δεν θα είναι ευκαταφρόνητη, θα είναι σημαντική. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει άλλες συνθήκες σήμερα σε σχέση με αυτές πριν από δύο μήνες».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει επισιτιστική επάρκεια

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά. Τόνισε, μάλιστα, ότι η χώρα δεν είναι εξαρτημένη από την Ουκρανία για σιτάρι και αραβόσιτο, καθώς ο μεγαλύτερος προμηθευτής είναι η Βουλγαρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής. Παρέπεμψε στην απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί ως την Παρασκευή για επιδότηση των ζωοτροφών με 40 εκατομμύρια ευρώ για τους κτηνοτρόφους, αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα κι ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις σε αυτή την κατεύθυνση στήριξης των παραγωγών, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μεταξύ των σκέψεων που υπάρχουν στο τραπέζι, είναι η καλλιέργεια 300.000 στρεμμάτων γης που είναι σε καθεστώς αγρανάπαυσης με καλλιέργειες όπως ηλιέλαιο και άλλες, για τις οποίες είχαμε αυξημένες εισαγωγές από Ουκρανία και Ρωσία.

Τι είπε για τις εκλογές 

Ερωτηθείς για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023». 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA