Μενού
  • Α-
  • Α+

Το βαρύ πυροβολικό της μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, που έχουν γίνει «ασήκωτα» για το καλάθι της νοικοκυράς, φαίνεται έτοιμη να επιστρατεύσει υπό όρους η κυβέρνηση, μπροστά στο τσουνάμι των αυξήσεων σε βασικά αγαθά, που συνδυαστικά με το ηλεκτροσόκ των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου οδηγούν τα νοικοκυριά σε απόγνωση.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, αντιλαμβάνονται το μέγεθος των δυσκολιών και διαβάζοντας παράλληλα τις δυσοίωνες προβλέψεις διεθνών αναλυτών περί ακρίβειας διαρκείας για τουλάχιστον ένα χρόνο ανεξαρτήτως της στιγμής που θα μπουν τίτλοι τέλους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνουν καθημερινά νέες ασκήσεις  για τη δυσεπίλυτη εξίσωση που ισορροπεί μεταξύ της περαιτέρω στήριξης των πολιτών και της δημοσιονομικής σταθερότητας καθώς οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.

Το μήνυμα στις επιχειρήσεις για την αξιοποίηση όλης της «φαρέτρας»

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, άνοιξε παράθυρο υλοποίησης του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.  «Είναι πάντα ένα μέτρο το οποίο μπορεί να υπάρχει στη φαρέτρα μας», είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως έχει κόστος. Συνεπώς, οποιαδήποτε απόφαση απαιτεί ενδελεχή μελέτη και πολύ προσεκτικά βήματα, προκειμένου να μην τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό. Σκιαγραφώντας πάντως τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο ίδιος θα ανάψει (ενδεχομένως)  το πράσινο φως για τη χρήση αυτού του εθνικού όπλου,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να εκπέμπει προειδοποιητικές βολές προς τις επιχειρήσεις, τονίζοντας πως «κλειδί» για να αξιοποιηθεί η «φαρέτρα» συνιστούν και οι δικές του εγγυήσεις ότι αυτή η μείωση θα ωφελήσει την τσέπη των καταναλωτών και δεν θα την καρπωθούν εκείνες.

«Θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν - το τονίζω - δεν έχει αποφασιστεί ακόμα,  εάν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση, ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές και δεν θα πήγαινε στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στις επιχειρήσεις εξέπεμψε μήνυμα ανάληψης του δικού τους μεριδίου σε αυτή την εθνική προσπάθεια, προσθέτοντας πως: «Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από αυτή την κυβέρνηση, από την επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι τις μειώσεις των φόρων, μέχρι τις ρυθμίσεις και τις ταμειακές δυνατότητες. Θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης - μιλώντας στον ALPHA - αν και επανέλαβε πως οι οριζόντιες μειώσεις ΦΠΑ είναι αμφίβολο αν θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές ως εκπτώσεις προκρίνοντας την υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική των στοχευμένων μέτρων στους πιο ευάλωτους, δεν απέκλεισε τίποτα, λέγοντας πως: «υπάρχει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα, πολύ ειδικά προϊόντα».

Μακαρόνια - γαλακτοκομικά (;) με ΦΠΑ 6%

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως εφόσον αποφασιστεί η μείωση θα αφορά τη μετάβαση από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υπερμειωμένο του 6% για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως μακαρόνια, γάλα, τυριά, δημητριακά ίσως και το ψωμί, αλλά και τις ζωοτροφές οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Άλλωστε και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τους έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα μπροστά στις αυξήσεις 10% - 35% και την εκτίμηση νέων ανατιμήσεων τον Απρίλιο.

Μέτρα για αγρότες - κτηνοτρόφους  

Παράλληλα  η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει τη βούλησή της να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο παρεμβάσεις πρόσθετης στήριξης των παραγωγών με έμφαση στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές που έχουν καταστεί πονοκέφαλος για αγρότες και κτηνοτρόφους.  Συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες και όπως έχει γράψει ήδη το Reader αναμένεται να περιλαμβάνουν και φοροελάφρυνση έκπληξη. Επιπλέον, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δρομολογεί τα εξής μέτρα:

  • Επιτάχυνση της καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την αιγοπροβατοτροφία με στόχο την πληρωμή πριν το Πάσχα
  • Αυξημένη ενίσχυση η οποία θα υπολογισθεί στο σύνολο του τζίρου του 2021, και όχι στις περιόδους που είχαν ανακοινωθεί ως σήμερα, για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών των ζωοτροφών
  • Καταβολή του μεταφορικού ισοδυνάμου για τις ζωοτροφές από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Εκλογές τέλος της άνοιξης του 2023 με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο & παράθυρο συνεργασίας

Στο μεταξύ, εν μέσω πρωτοφανών παγκόσμιων προκλήσεων και κρίσεων, ο Πρωθυπουργός έσπευσε χθες, όχι μόνο να διαψεύσει κατηγορηματικά τα σενάρια για πρόωρες κάλπες μετά το τέλος του πολέμου ή το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο του 2022 με προηγούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά περιέγραψε και με μεγαλύτερη σαφήνεια από ποτέ τον οδικό χάρτη που είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει μέχρι τις εθνικές εκλογές προσδιορίζοντας τις κάλπες στο τέλος της άνοιξης του 2023.

Ερωτηθείς, δε, για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου της ΝΔ που αντικατέστησε την απλή αναλογική «ακυβερνησίας» όπως είπε του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απόλυτος: «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες. {…} Έχουμε εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική με μπόνους για το πρώτο κόμμα με ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Άρα ξέρουμε τι θέλουμε να διεκδικήσουμε και αυτό τον στόχο εφόσον δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής θα διεκδικήσουμε».

Αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον, ωστόσο, ήταν το παράθυρο που άνοιξε για πρώτη φορά στην πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας ώστε να καεί το σενάριο τρίτης κάλπης. «Ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί», είπε πυροδοτώντας ήδη συζητήσεις. Οι πληροφορίες του Reader πάντως λένε πως η αναφορά αυτή δεν μπορεί να ερμηνευθεί επουδενί ως άνοιγμα προς τον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη. Κάποιοι εκτιμούν ότι αποτύπωνε την αγωνία του Πρωθυπουργού για τη σταθερότητα της χώρας και απόδειξη ότι δεν είναι αλαζόνας να θεωρεί τα πάντα δεδομένα. Γι’ αυτό άλλωστε περιέγραψε και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες, αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει, τις κρίσεις που διαχειρίστηκε με επιτυχία και τις προσπάθειες που κατέβαλλε για την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας ώστε να καταστεί πρωταγωνιστής των εξελίξεων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA