Μενού
  • Α-
  • Α+

Προβάδισμα 8,5 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse. Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 32%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,5%, το Κίνημα Αλλαγής με 14%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λϋση με 4,5% και το ΜεΡΑ25 με 3%. Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 56% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ως προς το ερώτημα για το πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές το 45% απαντά το 2023, το 30% λέει μέχρι το φετινό καλοκαίρι και το 16% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πολύ και αρκετά προβληματισμένο δηλώνει το 85% (70%+15%) των πολιτών στην καθημερινότητά του από τις πρόσφατες ανατιμήσεις σε ενέργεια, προϊόντα και υπηρεσίες.  Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 2% δηλώνει ότι ανησυχεί λίγο ή ελάχιστα, ενώ ένα 5% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια». Στην ερώτηση ποια κατηγορία οικογενειακών εξόδων προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό, το 45% απαντά το ρεύμα, το 20% η θέρμανση, το 13% τα τρόφιμα και το 12% τα καύσιμα. 

Αναφορικά με τα μέτρα και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την στήριξη των καταναλωτών στις πρόσφατες ανατιμήσεις, το 83% λέει ότι «απαιτούνται άλλα ή και άλλα μέτρα». Όμως το 45% θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ ένα ποσοστό 45% κρίνει ότι τα μέτρα είναι προς την λάθος κατεύθυνση.

Ανησυχία στους πολίτες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ακόμη, απαισιόδοξοι ως προς το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι οι πολίτες, καθώς το 35% απαντά ότι θα τελειώσει τους επόμενους μήνες και το 32% τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, ένα 11% πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει «αργότερα», ενώ μόλις ένα 2% απαντά «τις επόμενες ημέρες». Οι πολίτες σε ποσοστό 77% δηλώνουν «πολύ» και «αρκετά» προβληματισμένοι από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις συνέπειές τους. Μόνο το 4% δηλώνει από ελάχιστα έως καθόλου προβληματισμένο.

Τέλος, σε ερώτηση αν βρίσκουν βάσιμους ή αβάσιμους τους ρωσικούς ισχυρισμούς που οδήγησαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα 56% απαντά ότι οι ισχυρισμοί έχουν κάποια βάση, ενώ ένα 78% απαντά ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι απαράδεκτες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA