Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων κι έστειλε μήνυμα «ελευθερία ή θάνατος» ζητώντας από τους Ελληνες να δημιουργηθεί μια νέα «Φιλική Εταιρεία», αυτή τη φορά στην Ελλάδα αντί της Οδησσού επί Επαναστάσεως του 1821, που θα συμβάλλει στην αποτίναξη του ρωσικού ζυγού από την Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος στάθηκε στις άρρηκτες σχέσεις που έχουν Ελληνες και Ουκρανοί στα βάθη των αιώνων και στη συμβολή του ελληνισμού και του χριστιανισμού στην ανάπτυξη του ουκρανικού έθνους. Παράλληλα, ζήτησε περαιτέρω κυρώσεις στους Ρώσους, ενώ έδωσε το λόγο σε δύο Ελληνες μαχητές που πολεμούν στην «ελληνική» Μαριούπολη, αλλά και σε δύο πολεμιστές του τάγματος του Αζόφ.

Ολόκληρη η ομιλία Ζελένσι

«Για πάνω από 1 μήνα κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, λαμβάνοντας φρικτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει και τι τραβάνε από τα ρωσικά στρατεύματα που την καταστρέφουν. Αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τις, παράλληλα διώχνοντας άμαχους από πείνα και κακουχίες. Παραμένουν 100.000 άμαχοι στην Μαριούπολη, αλλά δεν υπάρχει κτήριο που να μην έχει βληθεί. Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα. Νοσοκομεία, μαιευτήρια, πολιτιστικά κέντρα, ακόμα και το θέατρο που εβλήθη από πύραυλο. Ολοι  τα έχουμε δει στις φωτογραφίες. Αυτό είναι έργο των Ρώσων πιλότων που έβλεπαν τι κάνουν.

Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί μετά από την... προσέγγιση του ρωσικού πολιτισμού σήμερα. Εζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Αποτέλεσε το λίκνο ελληνισμού επί αιώνες που συνυπήρχαν ειρηνικά με τους συμπατριώτες μου. Είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές της ελληνικότητας στον Εύξεινο Πόντο. η συνύπαρξη η ειρηνική είναι δεδομένη. Με την ελληνική-χριστιανική κοινότητα, έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού στον τόπο μας, αλλά και στον κόσμο. Η Ουκρανία είναι χώρα ορθόδοξη που εκχριστιανίστηκε από τους Ελληνες.

Θα χάσουμε μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας, που έφερε η ελληνική κουλτούρα κι ο ελληνισμός. Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι επαναστάτες σας, το ίδιο λέμε κι εμείς τώρα. Αντιστεκόμαστε.

Πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός άλλο ένα μεγάλο ελληνικό κέντρο. Γιατί είναι ήρεμη η Οδησσός; Γιατί καταφέραμε να διώξουμε τους Ρώσους βαρβάρους σε σχετικά ασφαλή απόσταση. Τα στρατεύματα αυτά έφεραν θάνατο σε σημεία όπου ελληνική κοινότητα, εβραϊκή κοινότητα κι άλλες κοινότητες συνυπήρχαν ειρηνικά με τους Ουκρανούς

Οι Ρώσοι χτύπησαν αμάχους πληθυσμούς βάσει σχεδίου, όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά παντού. Είναι μεγάλη η οδύνη για την ελληνική και την ουκρανική κοινότητα. Οι Ρώσοι απελαύνουν πληθυσμούς αμάχων προς τη Ρωσία. Πρέπει να λογοδοτήσουν. Να σώσουμε όσους μπορούμε να σώσουμε.

Η Φιλική Εταιρεία, συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να σώσει την Ουκρανία. Η Μαριούπολη, η Οδησσός χρειάζονται άμεση βοήθεια. Οι Ρώσοι χτυπάνε από θαλάσσης στεριάς κι αέρος» είπε αρχικά ο Ουκρανός πρόεδρος κι ακολούθως έδωσε το λόγο σε δύο Ουκρανούς του τάγματος του Αζόφ και δύο Ελληνες που μάχονται κατά των Ρώσων στην Μαριούπολη.

Στη δευτερολογία του μετά τους στρατιώτες ο Ζελένσκι είπε:

Παρακαλώ χρησιμοποιήστε τη δύναμή σας ως μέλος της Ε.Ε για να οργανώσουμε καλύτερη τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και αυτή τη στιγμή πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες, αλλά να βρούμε τον τρόπο να εκδιώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά εδάφη άπαξ και δια παντός, ώστε να καταλάβει ο κάθε βάρβαρος επιτιθέμενος ότι όποιος επιλέγει τον πόλεμο στο τέλος θα χάσει. 

Προσβάλλουν όλη την Ευρώπη χρησιμοποιώντας τα ορυκτά τους καύσιμα προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές ενέργειες και τεράστια ελλείμματα στην τροφική βιομηχανία παγκοσμίως. Αυτές είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ευρωπαϊκά αν όχι παγκόσμια. Οι ρωσικές τράπεζες δεν θα πρέπει να κερδίζουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα. Οχι σε κάποιες από αυτές. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα ρωσικό πλοίο να προσεγγίσει ευρωπαϊκούς λιμένες. Τα λεφτά που κερδίζουν έτσι τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τους πυραύλους και τα βλήματα για να πλήξουν τις πόλεις μας. 

Χρειαζόμαστε τεθωρακισμένα, όπλα, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία. Αν έχουμε αυτή τη στήριξη και αλληλεγγύη θα τη σώσουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν, όσων έκαναν εγκλήματα κατά Ουκρανών, Ελλήνων και αμάχων πληθυσμών και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη όπου Έλληνες και Ουκρανοί θα συνεχίσουν να ζουν ειρηνικά. Ισότιμοι εταίροι μέσα στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Το πιστεύω θα κερδίσουμε. Μαζί όμως. Δόξα στην Ουκρανία».

«Θέλουμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι η Ελληνική Βουλή θα κάνει τα πάντα ώστε η βοήθεια να ενισχυθεί και να ενταθεί. Ζήτω η Ουκρανία ζήτω η ελευθερία» είπε στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κωνσταντίνος Τασούλας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA