Μενού
  • Α-
  • Α+

Σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνο από σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έχουν προκληθεί μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στη Βουλή λόγω της μετάδοσης μηνύματος στο κοινοβούλιο μέλους του ακροδεξιού Τάγματος Αζόφ ο οποίος, όπως είπε, μετέχει στην άμυνα της Μαριούπολης. Ο Μιχαήλ, όπως αυτοσυστήθηκε το μέλος του Τάγματος Αζόφ, υποστήριξε ότι είναι ελληνικής καταγωγής και περιέγραψε τι συμβαίνει στη Μαριούπολη. Για το θέμα έχουν ήδη εκδοθεί δηλώσεις και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25) που κάνουν λόγο για απαράδεκτο γεγονός ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της ΒουλήςΚωνσταντίνο Τασούλα.

Πηγες προσκείμενες στον Πρόεδρο της Βουλής ανέφεραν ότι η ενημέρωση για την παρουσία των δυο Ουκρανών στρατιωτικών δόθηκε σήμερα λίγο πριν την ομιλία ζελένσκι. Επιπλέον πρόσθεταν ότι ουδέποτε υπήρχε ενημέρωση ότι επρόκειτο για μαχητή του τάγματος Αζόφ. Σημειώνεται, ότι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας την ώρα που μιλούσαν οι Αζόφ. Αποχώρησαν οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Γκιόλιας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάμε εξηγήσεις, είναι ατόπημα

Σε δήλωσή της η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ναι μεν συμπαρίσταται στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι αλλά χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ.

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα» είπε η κυρία Γεροβασίλη.

ΚΚΕ: Ντράπηκε και η ντροπή

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ οι βουλευτές του οποίου απείχαν από την ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι με το γραφείο τύπου της κεντρικής επιτροπής του κόμματος να σχολιάζει «ντράπηκε και η ντροπή».

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη #βουλή και την ομιλία #Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

ΜεΡΑ25: Απόλυτος εξευτελισμός

Από την πλευρά του το ΜεΡΑ25 ανακοίνωσε ότι μοναδικός του εκπρόσωπος στη Βουλή κατά την ομιλία Ζελένσκι αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα της Βουλής μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ!» προσθέτει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε ανακοίνωσή του, δε, το ΜεΡΑ25 χαρακτηρίζει απαράδεκτο, καταδικαστέο, και απόλυτο εξευτελισμό ό,τι συνέβη στη Βουλή καταγγέλλοντας ότι «συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σαμαράς: «Μεγάλο λάθος αυτό που έγινε»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς σε πηγαδάκι στη Βουλή φέρεται να είπε ότι ήταν «μεγάλο λάθος αυτό που έγινε». Πηγές προσκείμενες στον Πρόεδρο της Βουλής ανέφεραν ότι η ενημέρωση για την παρουσία των δυο Ουκρανών στρατιωτικών δόθηκε σήμερα λίγο πριν την ομιλία Ζελένσκι. Επιπλεον πρόσθεταν ότι ουδέποτε υπήρχε ενημέρωση ότι επρόκειτο για μαχητή του τάγματος Αζόφ.

Χαρακόπουλος: Θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αποφευχθεί

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε: «Η πρόθεση του προέδρου Ζελένσκι ήταν καλοπροαίρετη, ήθελε να αναδείξει την συμμετοχή Ελλήνων ομογενών στον αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αποφευχθεί». Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Υπογραμμίζω το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν έκανε καμία αναφορά στην Κύπρο, αλλά μας έφερε δύο ανθρώπους εκ των οποίων ένας μίλησε εκ μέρους των ταγμάτων Αζόφ. Το σημειώνω, αλλά το αντιπαρέρχομαι για να πω το βασικό, ότι ακούσαμε μία φωνή εθνικής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας».

Ανδρέας Λοβέρδος: Το αντιπαρέρχομαι 

Υπογραμμίζω το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν έκανε καμία αναφορά στην Κύπρο αλλά μας έφερε δύο ανθρώπους εκ των οποίων ένας μίλησε εκ μέρους των ταγμάτων Αζόφ το σημειώνω αλλά το αντιπαρέρχομαι για να πω το βασικό ότι άκουσα με μία φωνή εθνικής κυριαρχίας εθνικής ανεξαρτησίας. 

Κυριάκος Βελόπουλος: Μαύρη σελίδα να ακούγονται ναζιστές στη Βουλή 

Ήταν μία μαύρη σελίδα για το ελληνικό κοινοβούλιο απορώ κι αισθάνομαι ντροπή για αυτά που έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣυΡιζΑ να ακούγονται στο ελληνικό κοινοβούλιο φωνές ναζιστών, φωνές ακραίων κύκλο των ταγμάτων Αζόφ δεν το περίμενα. Εκανε αγώνα η Ελλάδα για την δημοκρατία και αυτό που έκανε σήμερα η Τρόικα εσωτερικού είναι ντροπή για αυτούς και για όλη την Ελλάδα νομιμοποιήσαμε για πρώτη φορά παγκοσμίως τους ναζιστές. Ντροπή σε όλους τους και πραγματικά για τον κύριο πρόεδρο της Βουλής θα πρέπει να του πω ότι πρέπει τουλάχιστον ο ίδιος να ζητήσει τη δική του αποπομπή. Ούτε για Κύπρο ακούσαμε ούτε για τουρκική βολή. 

Οσα δήλωσε στη Βουλή ο Μιχαήλ 

«Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ (σ.σ.: το νεοναζιστικό τάγμα που δρα στην ανατολική Ουκρανία)», είπε ο Μιχαήλ, σημειώνοντας πως μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι άνθρωποι ελληνικής καταγωγής και πως μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90%. «Πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι Ελληνες και ελληνικής καταγωγής και η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της. Σήμερα η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς. Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα. Συμπατριώτες έχουμε μία πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες γι’ αυτό και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε», τόνισε.

Χειροκρότησαν όρθιοι οι βουλευτές της ΝΔ

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος Ζελένσκι χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές. Μάλιστα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τον χειροκρότησαν όρθιοι, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν καθισμένοι. Είναι ενδεικτικό ότι στην έναρξη της εκδήλωσης μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και η Όλγα Γεροβασίλη χειροκρότησαν, αλλά όχι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κάθονταν πίσω τους. Μόνο η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν παρούσα.Ο κ. Τασούλας κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε : «Βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθάμε την ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία, ζήτω η ελευθερία»

Η ομιλία στη Βουλή έγινε μετά από κάλεσμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Ουκρανίας στις 25 Μαρτίου. Η απόφαση για την παρέμβαση Ζελένσκι στη Βουλή έγινε δεκτή κατά την τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, με τρία από τα κόμματα της ελληνικής Βουλής να ψηφίζουν «ναι» (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), δύο «όχι» (ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ.) και ένα «ναι, μεν αλλά» (ΜέΡΑ25) από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δεν ήταν παρών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA