Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εξηγήσεις προχώρησαν πηγές από την προεδρία της Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης (7/4) αναφορικά με την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο και το αν το προεδρείο ήταν ενήμερο για τις ομιλίες των δύο μαχητών, ένας εκ των οποίων είναι μέλος του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ». Όπως αναφέρουν πηγές της προεδρίας της Βουλής, απαντώντας στο σάλο που προκλήθηκε από αυτό το γεγονός τόνισαν ότι η Βουλή ενημερώθηκε ότι θα συμπεριληφθούν αυτά τα δυο βίντεο στην ομιλία του κ. Ζελένσκι δέκα λεπτά πριν αυτή ξεκινήσει.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, πρώτον δεν γνώριζαν τι θα έλεγαν οι δυο μαχητές αλλά και να γνώριζαν πως θα μπορούσαν να λογοκρίνουν την ομιλία ενός ξένου ηγέτη; Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, γίνεται αναφορά στο ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει να μεταδώσει την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή μετέφραζε τα όσα έλεγαν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και οι δυο μαχητές από τα ουκρανικά στα αγγλικά και στη συνέχεια γινόταν η μετάφραση στα ελληνικά.

Τασούλας: «Να δούμε τη μεγάλη εικόνα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, μίλησε σε δημοσιογράφους στη Βουλή και προσπάθησε να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη νωρίτερα στη Βουλή χαρακτηρίζοντας «αχρείαστη και άστοχη» την εμφάνισή και ομιλία στη Βουλή των δύο Oυκρανών στρατιωτών, ο ένας εκ των οποίων ανήκε στο νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ. Παρόλα αυτά ο Κώστας Τασούλας ζήτησε από όλους να μείνουν «στη μεγάλη εικόνα» της ομιλίας Ζελένσκι και να μην αμαυρωθεί αυτή η μεγάλη εικόνα μιας ιστορικής στιγμής, όπως ότι ένας ηγέτης μιας εμπόλεμης χώρας απευθύνθηκε στην ελληνική Βουλή.

Μετά από τη Διάσκεψη των προέδρων, στη Βουλή, ο κ. Τασούλας είπε ότι το σημαντικό ιστορικό γεγονός είναι ότι ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα του, στην ελληνική βοήθεια και την ομογένεια. Ο Πρόεδρος της Βουλής, εξήγησε ότι έμαθαν για τη βιντεοσκοπημένη εμφάνιση των μαχητών λίγα λεπτά πριν την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, χωρίς να γνωρίζουν όμως το περιεχόμενο της παρέμβασής τους. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αχρείαστη και άστοχη», την εμφάνιση των δύο μαχητών, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να μείνουμε στη μεγάλη εικόνα, η οποία είναι η εμφάνιση του Ζελένσκι.

Εντονες αντιδράσεις για το μήνυμα μέλους από το «Τάγμα του Αζόφ»

Νωρίτερα, σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνο από σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έχουν προκληθεί μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στη Βουλή λόγω της μετάδοσης μηνύματος στο κοινοβούλιο μέλους του ακροδεξιού Τάγματος Αζόφ ο οποίος, όπως είπε, μετέχει στην άμυνα της Μαριούπολης. Ο Μιχαήλ, όπως αυτοσυστήθηκε το μέλος του Τάγματος Αζόφ, υποστήριξε ότι είναι ελληνικής καταγωγής και περιέγραψε τι συμβαίνει στη Μαριούπολη. Για το θέμα έχουν ήδη εκδοθεί δηλώσεις και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25) που κάνουν λόγο για απαράδεκτο γεγονός ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της ΒουλήςΚωνσταντίνο Τασούλα.

Πηγές προσκείμενες στον Πρόεδρο της Βουλής ανέφεραν ότι η ενημέρωση για την παρουσία των δυο Ουκρανών στρατιωτικών δόθηκε σήμερα λίγο πριν την ομιλία ζελένσκι. Επιπλέον πρόσθεταν ότι ουδέποτε υπήρχε ενημέρωση ότι επρόκειτο για μαχητή του τάγματος Αζόφ. Σημειώνεται, ότι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας την ώρα που μιλούσαν οι Αζόφ. Συγκεκριμένα, αποχώρησαν οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Γκιόλιας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA