Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε συντάξεις «fast track» και «εμπιστοσύνης» αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μάλιστα, όπως τόνισε, οι σχετικές ρυθμίσεις θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα των καθυστερήσεων στην έκδοση των συντάξεων και να καταβληθούν 75.000 κύριες συντάξεις που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμηΚυριάκος Μητσοτάκης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πρόκληση οι τιμές στο φυσικό αέριο

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, χορηγήθηκαν 123.000 συντάξεις το 2019, 161.000 το 2020, 161.000 το 2021 και το 2022 πάνε στις 224.000 αποφάσεις για συντάξεις, ένα ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ και των ταμείων του προηγουμένως. «Η έκδοση σύνταξης μπορεί να κρατούσε και χρόνια. Ο μέσος όρος είναι οκτώ μήνες» ανέφερε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα φέρει πακέτο ρυθμίσεων για επιτάχυνση χορήγησης των συντάξεων. Η πρώτη έχει να κάνει με συντάξεις fast track: Ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει τις συντάξεις μέσα σε 3 μήνες. Αν δεν την εκδώσει, θα στηρίζει σε στοιχεία του Άτλα και σε στοιχεία που θα προσκομίζει ο ασφαλισμένος. Θα τα παίρνει ως δεδομένα ο ΕΦΚΑ προκειμένου να βγάλει τη σύνταξη σε χρόνο ρεκόρ. Η δεύτερη ρύθμιση σχετίζεται με τις λεγόμενες «συντάξεις εμπιστοσύνης».

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, υπάρχει ασφαλιστικό ιστορικό, υποβάλλονται τα χαρτιά έρχεται το ιστορικό, και ο ασφαλισμένος αν συμφωνεί βγαίνει η σύνταξη αμέσως. Αλλιώς καταθέτει παρατηρήσεις και βάσει της δήλωσης του βγαίνει αμέσως η σύνταξη. Αμέσως μετά, ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να κρατά τα παραστατικά γιατί θα γίνονται έλεγχοι εκ των υστέρων. Ο ασφαλισμένος θα έχει επιπτώσεις αν ψεύδεται. «Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους πιστεύω», σχολίασε.

Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για τον κατώτατο μισθό 

Για τον κατώτατο μισθό ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αύξηση του ΑΕΠ θα ληφθεί υπόψη, η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων θα ληφθεί υπόψη, και θα πάρουμε απόφαση για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού».

Διευκρίνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία προτάσεων, με τους εργοδότες να μιλάνε για 3% με 4% αύξηση, και τη ΓΣΕΕ να ζητά 751 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του 2009. «Περιμένουμε την πρόταση των εμπειρογνωμόνων, εμείς δεν έχουμε μιλήσει. Δώσαμε όμως το 2019 μια αύξησή συμβολική 2%, με ύφεση όμως, όταν οι εργοδοτικοί φορείς μας έλεγαν να παγώσουμε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA