Μενού
  • Α-
  • Α+

Εβδομάδα εξελίξεων στα ενεργειακά είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα στον απόηχο των ταξιδιών της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Σήμερα συναντιούνται οι υπουργοί ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο Τελ Αβίβ με βασικό θέμα την επιτάχυνση υφιστάμενων έργων με κυριότερο αυτό του καλωδίου Euroasia Interconnector.

Διαβάστε ακόμη: Υπόθεση Novartis: «Σφαγή» ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ - «Είστε σε πανικό» οι μεν, «σκάνδαλο» οι δε

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα που θα συνοδεύεται και από τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη, που γνωρίζει καλά τα τεχνικά αντίστοιχων έργων. Επισήμως οι υπουργοί συζητούν και τον αγωγό EastMed, τον οποίο οι Αμερικανοί έχουν χαρακτηρίσει κοστοβόρο και χρονοβόρο, αλλά προς το παρόν, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ εξακολουθούν να τον τοποθετούν στο τραπέζι της συζήτησης. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε τις εξελίξεις κι αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στο 2022 για διάφορα ενεργειακά έργα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αύριο οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις έρευνες 

Για την Τρίτη το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις σεισμικές έρευνες που θα ξεκινήσουν μέσα στο έτος σε διάφορα σημεία της επικράτειας που δεν αφορούν αποκλειστικά το υποθαλάσσιο υπέδαφος της χώρας. Μαθαίνω πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την έδρα της ΔΕΠΑ και θα έχουν έντονο πολιτικό συμβολισμό αφού θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό. Κρατώ τη δήλωση του Κώστα Σκρέκα στο φόρουμ των Δελφών, πως δηλαδή «οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες και τις επόμενες γενιές να δούμε τι κρύβει το υπέδαφος και εάν υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα» και δεσμεύομαι να σας πω περισσότερα αύριο. 

Το νέο πόστο Πάϊατ 

Ο Αμερικανός πρέσβης αποκάλυψε στο Φόρουμ των Δελφών πως θα αναχωρήσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου στην Ουάσιγκτον, χωρίς να αποκαλύψει το ρόλο που θα αναλάβει. Οι πληροφορίες μου λένε πως θα αναλάβει θέση υφυπουργού σε θέματα ενέργειας στην αμερικανική διοίκηση γεγονός που θα σημάνει πως θα έχει ενεργό ρόλο στα θέματα της περιοχής μας και το επόμενο διάστημα. Καλό αυτό λέω εγώ, αφού είναι γνώστης των θεμάτων αλλά κυρίως των προσώπων της εγχώριας πολιτικής σκηνής και είναι καλό να υπάρχει κάποιος στην Αμερικανική πρωτεύουσα που σηκώνει το τηλέφωνο σε ώρα ανάγκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA