Μενού
  • Α-
  • Α+

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά είναι που ανησυχεί όσο τίποτε άλλο την κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Κυβερνητική πηγή με την οποία συνομιλούσα χθες παραδέχθηκε πως στην παρούσα συγκυρία καμία μεταρρύθμιση δεν αγγίζει την κοινωνία και πως όλες οι κυβερνητικές δυνάμεις επικεντρώνονται στο πώς θα ελαφρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά. Τα βλέμματα λοιπόν στρέφονται στις ανακοινώσεις για την αύξηση στον κατώτατο μισθό που σύμφωνα με πληροφορίες θα υπερβαίνει το ύψος του πληθωρισμού και θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 7%.

Η σχετική εισήγηση έχει γίνει από το υπουργείο Εργασίας όμως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το πρωθυπουργικό γραφείο που μαθαίνω πως ασχολείται με το θέμα με προτεραιότητα. Σε ό,τι αφορά τις ελαφρύνσεις σε λογαριασμούς, στην κυβέρνηση περιμένουν τα καλά νέα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ταυτόχρονα όμως δουλεύουν και το κυβερνητικό σχέδιο ελαφρύνσεων που λογικά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις «κλειδί» για τις εκλογές

Η ίδια πηγή με την οποία συνομίλησα μου παραδέχθηκε πως όποια σκέψη υπάρχει για εκλογές πριν το 2023 δεν έχει μεγάλες πιθανότητες υλοποίησης, καθώς φέτος ο Νόμος προβλέπει αύξηση στις συντάξεις που κυμαίνονται στο μέσο όρο της αύξησης πληθωρισμού και οικονομικής μεγέθυνσης. Εάν αυτό το ποσοστό αγγίξει το 4%, θα είναι ένα καλό πλεονέκτημα για εκατομμύρια συνταξιούχους που θα δουν για πρώτη φορά αύξηση στη σύνταξή τους εδώ και 14 χρόνια.

Οι τσαμπουκάδες του Ακάρ

Μια παράπλευρη απώλεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας που προηγουμένως εκφραζόταν σε καθημερινή βάση και πλέον έχει σε μεγάλο βαθμό καταλαγιάσει. Για αυτό κι εξεπλάγην χθες όταν άκουσα τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να προβάλει εκ νέου τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο αξιώνοντας μάλιστα συνεκμετάλλευση. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο και αυτό το υπογραμμίζουμε με έντονο τρόπο. Εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης και να μοιραστούμε από κοινού και δίκαια τον πλούτο», είπε χαρακτηριστικά. Η Αθήνα δεν απάντησε αφού κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι να μην μπει σε καμία λεκτική αντιπαράθεση με την Άγκυρα, διπλωματικοί κύκλοι πάντως μου μετέφεραν πως πρόκειται για μια ανακύκλωση της γνωστής προκλητική ρητορική της Άγκυρας για εσωτερική κατανάλωση. Να σημειώσω απλά πως μόνο κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου είχαμε 112 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας.

«Κρουαζιέρα θα σε πάω» στη Θεσσαλονίκη

Κρουαζιέρα θα σε πάω έλεγε ένα παλιό τραγούδι. Ποιος θα το φανταζόταν ότι το χιτ αυτό θα ήταν και πάλι επίκαιρο όχι όμως στις νότες του πενταγράμμου, αλλά στις ελληνικές θάλασσες. Θυμάμαι τον Βασίλη Κικίλια στην πρώτη του επίσκεψη ως υπουργός τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 2021, να μιλά για το "στοίχημα της κρουαζιέρας" και πολλοί τον κοιτούσαν σαν εξωγήινο. Τώρα, φαίνεται πως οι προσπάθειες αποδίδουν, καθώς οι επιβεβαιωμένες αφίξεις στη Θεσσαλονίκη για το 2022 διαμορφώνονται σε 62 (από 12 πέρσι) από 12 διαφορετικές εταιρείες κρουαζιέρας, με 17 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια. Έτσι λοιπόν, την Κυριακή 8 Μάϊου, όμως μαθαίνω, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην κρουαζιέρα και με αφορμή την έναρξη των δρομολογίων της, διοργανώνει ένα μεγάλο ιβεντ, όπως έκανε πριν λίγες ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης, μια άλλη επίσης σημαντική εταιρεία. Μακάρι να συνδυαστεί και με αυξημένα έσοδα στους ξενοδόχους και τα εστιατόρια της πόλης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA