Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τις προκλήσεις της Τουρκίας, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, στις κοινές δηλώσεις με τη Φινλανδή πρωθυπουργό, Σάνα Μάριν. Η «απαράδεκτη» συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Πρωθυπουργός στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Σάνα και για τις εξελίξεις με την Τουρκία. Πρέπει να πω ότι προηγουμένως μίλησα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος και πολλά άλλα. Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετική εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Υπονομεύει επίσης την πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα. Και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η Ε.Ε. κι όλα τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Και αυτή δεν είναι συμπεριφορά που χαρακτηρίζει χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, αλλά και όσα συζήτησε με τη Σάνα Μάριν. «Τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε είναι πολλά ξεκινώντας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ηδη είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση που θα συνεχιστεί. Η Ουκρανία όπως είπα ήταν το κορυφαίο θέμα της συζήτησης μας. Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έλαβε ξεκάθαρη θέση σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής. Θέλω να επαναλάβω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ότι η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Όπως πρόσθεσε: «Δυστυχώς οι περιοχές που ζει η ελληνική Κοινότητα έχει δεχθεί τα πιο σφοδρά χτυπήματα. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη την διερεύνηση των εγκλημάτων στη Μαριούπολη. Θίξαμε το θέμα μιας πιθανής αίτησης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Γι αυτό θα αποφασίσει ο λαός. Εγώ από πλευράς μου διαβεβαίωσα ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση του κυρίαρχου φινλανδικού λαού», τόνισε.

H πρωθυπουργός της Φινλανδίας από την πλευρά της τόνισε ότι η χώρα της με τη δική μας αισθάνονται μεγάλη αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία. «Οι στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας προκάλεσαν τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο» πρόσθεσε και τόνισε ακόμα ότι «όσο συνεχίζεται ο πόλεμος θα στηρίζουμε τους πρόσφυγες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA