Μενού
fregata
Φρεγάτα στο Αιγαίο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, υποστήριξε πως οι τουρκικές υπερπτήσεις των τελευταίων ημερών ήταν η «απάντηση» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στις «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» που είχαν προηγηθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κοντά στις τουρκικές ακτές. «Οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις 27 Απριλίου σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», δήλωσε ο Μπιλγκίτς.

Διαβάστε ακόμη: Ενεργοποιείται στα νησιά του Αιγαίου η αντιαεροπορική άμυνα μετά τις νέες τουρκικές υπερπτήσεις

«Η ελληνική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Νταλάμαν. Η πολεμική μας αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχει σχέση με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και στη ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά», καταλήγει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα ωστόσο με τον οποίο: «Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα μετά τις νέες τουρκικές υπερπτήσεις

Το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα συστήματα θα εγκλωβίζουν τα τουρκικά F-16 τα οποία χθες επιδόθηκαν σε 41 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά και νησίδες κατά μήκος του ανατολικού Αιγαίου και σε συνολικά 126 παραβιάσεις.

Όπως νωρίτερα μεταδόθηκε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι συσκέψεις στο υπουργείο Αμυνας είναι συνεχής με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με στρατιωτικές πήγες ύστερα από απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, αν η Τουρκία ακολουθήσει την ίδια τακτική των προκλήσεων με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν ήδη τεθεί σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται σε αυτά τα νησιά. Μάλιστα, η εντολή είναι όχι μόνο να παρακολουθούν τα τουρκικά μαχητικά αλλά και να τα εγκλωβίζουν, να τα «κλειδώνουν».

Για την πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου 24ώρου ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «πάγωσε» η Διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Ταυτόχρονα και το υπουργείο Εξωτερικών -που προχώρησε σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα- σε κάθε ευκαιρία θέτει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των επικίνδυνων παραβιάσεων στο Αιγαίο. Σήμερα σε συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τον ενημέρωσε για την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, όπως με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά.

Μητσοτάκης: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τις προκλήσεις της Τουρκίας, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, στις κοινές δηλώσεις με τη Φινλανδή πρωθυπουργό, Σάνα Μάριν. Η «απαράδεκτη» συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Πρωθυπουργός στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Σάνα και για τις εξελίξεις με την Τουρκία. Πρέπει να πω ότι προηγουμένως μίλησα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος και πολλά άλλα. Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετική εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Υπονομεύει επίσης την πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα. Και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η Ε.Ε. κι όλα τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Και αυτή δεν είναι συμπεριφορά που χαρακτηρίζει χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA