Μενού
  • Α-
  • Α+

Διττό στόχο και διπλό αποδέκτη είχε η υψηλών τόνων αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο άνευ προηγουμένου κρεσέντο προκλητικότητας της Τουρκίας πάνω από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ακόμα και κατοικημένων, που τίναξε στον αέρα το moratorium που είχε συμφωνηθεί στο τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη και την προώθηση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία η Αθήνα έβαλε στον πάγο.

Η αυστηρή απάντηση της Αθήνας με δύο διαβήματα διαμαρτυρίας και την άμεση ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, εκπέμπει αφενός ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής τέτοιων απαράδεκτων επιθετικών πρακτικών κατά της ελληνικής κυριαρχίας προς την Τουρκία, αφετέρου χτυπάει καμπανάκι προς τους εταίρους της στην Ε.Ε. και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει επουδενί στην Άγκυρα να εκμεταλλευτεί εις βάρος της τη γεωπολιτική της αναβάθμιση λόγω του διαμεσολαβητικού ρόλου που έχει αναλάβει μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη: Συναγερμός στα νησιά του Αιγαίου: Ενεργοποιείται η αντιεροπορική άμυνα, μετά το μπαράζ των τουρκικών υπερπτήσεων

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία ανοχή

Με άλλα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε κατηγορηματικά σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα απαντήσει τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και στο πεδίο στην έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας, καλώντας παράλληλα Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να μην κάνουν τα στραβά μάτια στον επικίνδυνο αναθεωρητισμό του Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτή η συμπεριφορά από έναν νατοϊκό σύμμαχο στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι απλώς απαράδεκτη και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως και την ενότητα και τον σκοπό της Συμμαχίας. {…} Πρέπει να σταματήσει αμέσως», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνομιλία του με τον κ. Στόλτενμπεργκ, ενώ αποδομώντας το ρόλο διαμεσολαβητή της Τουρκίας στη ρωσο-ουκρανική κρίση υπενθύμισε εμφατικά ότι η γείτονα δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στη Μόσχα. 

Είχε προηγηθεί προκλητικότητα ρεκόρ από το 1974 οπότε και η Τουρκία άρχισε να αμφισβητεί ανοιχτά τα 10 ναυτικά μίλια του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, με 41 υπερπτήσεις πάνω από 21 ελληνικά νησιά και 168 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά.

Ποια είναι η στόχευση Ερντογάν με τη νέα κλιμάκωση

Κυβερνητικά στελέχη και αναλυτές εκτιμούν πως τραβώντας στο σχοινί στο Αιγαίο, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το momentum της αναγκαιότητας από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ (που προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει) του διαμεσολαβητικού ρόλου της χώρας του μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, ώστε να εγείρει και εντός της Συμμαχίας τις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, θέτοντάς τις ως όρο για την παραμονή της στο δυτικό στρατόπεδο. Επιδιώκει δηλαδή να ασκήσει πίεση για να κερδίσει πόντους στους αναθεωρητικούς του στόχους, επαναφέροντας από το παράθυρο τον επεκτατισμό της Γαλάζιας Πατρίδας, των γκρίζων ζωνών και της σύνδεσης της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους, που αναγκάστηκε να βάλει προσωρινά στην άκρη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εκλογές στην Τουρκία - οι εξοπλισμοί και το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στην αποκωδικοποίηση της ακραίας συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας παίζουν ρόλο τρεις ακόμα «μεταβλητές». Η πεποίθηση του ίδιου ότι με τέτοιες πρακτικές μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ενόψει των εκλογών στην Τουρκία. Ο εκνευρισμός του από την ισχυροποίηση των συμμαχιών της Ελλάδας και την αμυντική της θωράκιση με υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra και μαχητικά πέμπτης γενιάς Rafale τη στιγμή που ο ίδιος αδυνατεί εξαιτίας των κυρώσεων για τους S-400 να αναβαθμίσει τους εξοπλισμούς της Τουρκίας και να αγοράσει νέα μαχητικά. Και φυσικά  το επικείμενο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, που συνοδεύεται πλέον από την πρόσκληση πρώτη φορά σε Έλληνα Πρωθυπουργό να μιλήσει στο Κογκρέσο, αναδεικνύοντας τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Εκεί άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να θέσει ακόμη πιο δυναμικά την τουρκική προκλητικότητα ενώπιον των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, που έχουν καταδικάσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό κι ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί να τους πείσει για αγορά μαχητικών.

Ενεργοποίηση αεράμυνας στα νησιά & ασκήσεις υψηλού συμβολισμού από την Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως παραμένει ψύχραιμη, αποφεύγοντας να πέσει στην τουρκική παγίδα της νέας κλιμάκωσης που μπορεί να αξιοποιήσει δια της γνωστής μαύρης προπαγάνδας η Άγκυρα. Είναι όμως αποφασισμένη να αποκρούσει με κάθε τρόπο το «παζάρι» της Άγκυρας εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Τα δύο διαβήματα διαμαρτυρίας και η ενημέρωση Στόλτενμπεργκ ήταν η προειδοποιητική βολή σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ αντίδραση υπάρχει και στο πεδίο, όπου οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ήδη από χθες δόθηκε εντολή ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του Αιγαίου παρότι ειπώθηκε σε δεύτερη φάση ότι εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης. Παράλληλα, σε έναν ισχυρό συμβολισμό αμυντικής ισχύος και διασφάλισης του Διεθνούς Δικαίου, οι Ε.Δ. πραγματοποιούν συνεκπαιδεύσεις με Γαλλία και ΗΠΑ.  Συγκεκριμένα στα δυτικά της Κρήτης με γαλλική φρεγάτα, ενώ στα δυτικά της Πελοποννήσου θα υπάρξουν συνεκπαιδεύσεις με αμερικανικό αντιτορπιλικό που ανήκει στη δύναμη του αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA