Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη θέση της Ελλάδας ως ελκυστικού πλέον επενδυτικού προορισμού για κορυφαίους στο είδος τους γαλλικούς ομίλους, αναδεικνύει η παρουσία στη χώρα μας πολυμελούς αποστολής  27 Γάλλων επιχειρηματιών που εκπροσωπούν 23 top γαλλικές διεθνώς αναγνωρισμένες στον τομέα τους εταιρείες υπό τον πρόεδρο του ομόλογου συνδέσμου του ΣΕΒ, MEDEF, οι εταιρείες του οποίου αντιπροσωπεύουν το 75% του ιδιωτικού τομέα στη Γαλλία.

Η εν λόγω αντιπροσωπεία που μέσω της Mouvement des Entreprises de France –(MEDEF) κατέχει ήδη ή διεκδικεί στη χώρα μας ευκαιρίες επενδύσεων άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα συναντηθεί στη 1 το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, σηματοδοτώντας την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν στην ελληνική οικονομία οι εταιρείες της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι διμερές εμπόριο έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 11%.  Οι γαλλικές εισαγωγές  προς τη Γαλλία πέρυσι ανήλθαν στα 2,5 δις ευρώ αυξημένες κατά 16,7% και οι ελληνικές εξαγωγές αντίστοιχα στα 1,8 δις καταγράφοντας αύξηση 4,4%, ενώ η Γαλλία είναι ο 5ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα μας με επενδύσεις συνολικού ύψους 1,49 δις ευρώ.

Τομείς δραστηριοποίησης

Οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης της γαλλικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας αφορούν σε αερομεταφορές, παραχωρήσεις οδικών αξόνων, έργα ασφαλείας, άμυνας και πιστοποιήσεων, ναυπηγικά προγράμματα, διαχείριση υδάτων/αποβλήτων και εξοπλισμούς.  Αρκετές από αυτές είναι σήμερα καλά εδραιωμένες στην Ελλάδα, και διαθέτουν παραγωγική βάση στη χώρα μας. Άλλες, ωστόσο, έρχονται για να διερευνήσουν νέες ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά, σε μια σειρά από δυναμικούς τομείς, όπως (πέραν των παραπάνω): ψηφιακή τεχνολογία,  ενέργεια, καλλυντικά, φάρμακα, τρόφιμα, έξυπνες πόλεις, τουρισμός.

Το γαλλικό επιχειρηματικό top που κάνει business στην Ελλάδα

Μεταξύ των εταιρειών της Γαλλίας που εκπροσωπούνται σε αυτή την αποστολή και κάνουν business στην Ελλάδα, συγκαταλέγεται η Naval Group, που έχει αναλάβει τη ναυπήγηση των τριών νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και η Airbus, η οποία  το 2018 υπέγραψε συμφωνία ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Aegean για την αγορά έως και 42 νέων αεροσκαφών. Παρούσα είναι και η αεροδιαστημική Safran, που κατασκευάζει κινητήρες για αεροσκάφη όπως τα υπερσύγχρονα Rafale που απέκτησε η χώρα μας ανατρέποντας τις ισορροπίες στο Αιγαίο και κάνοντας την Τουρκία να χάσει τον ύπνο της.

Στην Ελλάδα βρίσκεται επίσης ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Bouygues. Πρόκειται για τον κατασκευαστικό όμιλο που επιλέχθηκε από τη Lamda Development  - παραχωρησιούχο του Ελληνικού – για την κατασκευή του Πύργου της μαρίνας σε συνεργασία με την Intrakat. Κατασκευαστική εταιρεία είναι και η Egis, η οποία διεκδικεί τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού στον εν εξελίξει διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Έχει άλλωστε ήδη μειοψηφική συμμετοχή στην κοινοπραξία διαχείρισης της Αττικής Οδού, ενώ συμμετέχει με ποσοστό 25% στην Εγνατία Οδό στο κοινό σχήμα με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.  Την παραχώρηση της Αττικής Οδού σε κοινοπραξία με τον όμιλο Mytilineos διεκδικεί επίσης η  Vinci Concessions, εκπρόσωπος της οποίας συμμετέχει στην αποστολή της Κίνησης Γαλλικών Επιχειρήσεων (MEDEF), ενώ ελέγχει ήδη με παραχώρηση την Ολυμπία Οδό και τη Γέφυρα Ρίου –Αντιρρίου.

Στη γαλλική αντιπροσωπεία μετέχει επίσης η Saur International, διεθνής κολοσσός στη διαχείριση υδάτων, καθώς και η εταιρεία Sulo που εξειδικεύεται στη διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων.

«Απόβαση» στην Αθήνα έχουν κάνει και οι Idemia που δραστηριοποιείται στον κλάδο της βιομετρικής και έχει καταθέσει προσφορά στο διαγωνισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις νέες ταυτότητες, καθώς και η γαλλική Thales που έχει ειδίκευση στα αμυντικά συστήματα και κυνηγάει τον ίδιο διαγωνισμό.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τομέα των μεταφορών. Στην αντιπροσωπεία των Γάλλων επιχειρηματιών μετέχει εκπρόσωπος της Iveco France, που συμμετέχει στους διαγωνισμούς του Υπουργείου Μεταφορών για τα  αστικά λεωφορεία, καθώς και της Bollore ειδικής στις μεταφορές και τα logistics, η οποία ανήκει στο σχήμα διεκδικητών εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, στελέχη της Ratp Development ενδιαφέρονται για τη συντήρηση αστικών και υπεραστικών συστημάτων μεταφορών, όπως των σιδηροδρόμων.

Στόχος των επαφών με την ελληνική επιχειρηματική ηγεσία και την ελληνική κυβέρνηση - καθώς υπήρξαν συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς - είναι η περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων, ανοίγοντας ένα νέο ακόμα πιο σημαντικό κεφάλαιο στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Γαλλία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA