Μενού
  • Α-
  • Α+

«Αμήχανο» και «στριμωγμένο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας το λόγο στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Οπως είπε, ξεκινώντας την ομιλία του, «αυτή η αμηχανία και η δυσκολία» οφείλονται στα «αποτελέσματα της πολιτικής» της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε, δε, στην «αντιπολιτευτική ομιλία» - όπως την χαρακτήρισε - του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που «θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης».

«Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κι εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να «υπερασπιστεί» μια συμφωνία με τις ΗΠΑ «δίχως ανταλλάγματα» και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα «κρίσιμα εθνικά θέματα» να «υπεραμύνεται» μιας πολιτικής που «έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

«Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν «πολλές ευκαιρίες» για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια.

«Μια συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα και... υπέρ της Τουρκίας»

«Υπερασπίζεστε μια συμφωνία δύο μέρες πριν πάτε στις ΗΠΑ. Μια συμφωνία δίχως ανταλλάγματα και την ώρα που οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «επιλέγετε την πιο επικίνδυνη μετατόπιση της εθνικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση. Εγκαταλείπετε τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα της σταθερότητας, τον μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε η Ελλάδα».

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για «παραχώρηση» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ενώ υποστήριξε πως με την συμφωνία απεμπολείται ένα εξαιρετικό διαπραγματευτικό χαρτί που αφορούσε την ετήσια διαπραγμάτευση. «Είναι απίστευτη κοροϊδία να αναφέρεστε για μια συμφωνία πενταετίας, καλό είναι να κρατάμε τα προσχήματα καθώς το άρθρο 1 αναφέρει ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο 5 ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του πρωτοκόλλου, θα παραμείνει σε ισχύ εκτός αν καταγγελθεί από κάποιο από τα μέρη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κάνετε για να κρύψετε την ενοχή σας για όσα κάνετε αλλά για κακή σας τύχη δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που υπενθυμίζει τι αναγράφεται στη συμφωνία αλλά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σας κάρφωσε ενώπιον του κ. Δένδια λέγοντας ότι η ανανέωση αυτή θα επιτρέψει στη συμφωνία να είναι σε ισχύ επ’ αόριστον. Σταματήστε να παίζετε με τις λέξεις» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Συμφωνία επ’ αόριστον»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά πως «γίνεστε ο πρώτος αρχηγός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση 6 ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». «Όλοι μας ακούγαμε για 5ετή ή έστω 10ετη συμφωνία και ξαφνικά μας ανακοινώσατε μια συμφωνία ουσιαστικά επ’ αόριστον. Ανακοινώνετε ότι συμφωνήσατε να μην υπάρξει ξανά διαδικασία και διαπραγμάτευσης και ανανέωσης της όποιας συμφωνίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την επίθεσή του στην κυβέρνηση τόνισε στον πρωθυπουργό πως «εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν αμερικανικής προτροπής και οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν και στέλνουν F-16 στην Τουρκία. Δεν σας βλέπω να είστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε μόνο για 5 λεπτά τη συμφωνία και μετά μίλησε για την ακρίβεια που εκεί τα πάει χειρότερα».

«Θέλετε η Ελλάδα να είναι δεδομένος δορυφόρος και το δείξατε στο ουκρανικό και με την εθνικολαϊκιστική θέση στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και με τα ελληνοτουρικικά. Αφύλακτο φυλάκιο γινόμαστε εμείς και ας είναι καλά οι Ένοπλες Δυνάμεις που είναι αξιόμαχες. Η Ελλάδα όμως δεν είναι φυλάκιο κανενός, είναι μια χώρα με μεγάλη ιστορία, μια ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να είναι πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ για όλους αυτούς τους λόγους θα καταψηφίσει τη συμφωνία. «Και όταν με το καλό υπάρξει πολιτική αλλαγή θα θέσουμε το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τροποποίηση γιατί δεν είμαστε δορυφόρος» πρόσθεσε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταλαβαίνω ότι έχετε φέρει τη συμφωνία αυτή, την έχετε ανακοινώσει και όταν το κάνετε δεν είχαν διαρρεύσει αυτά για τα F-16. Αξιοποιήστε το μομέντουμ και αναστείλτε την κύρωση της συμφωνίας και αποδείξτε εκεί, στην επίσκεψή σας στις ΗΠΑ, ότι είναι ψέμα» επεσήμανε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA