Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας για τη δημιουργία χιλιάδων νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, θέτει ως στόχο μιλώντας στο Reader, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, εκπέμποντας μήνυμα δυναμικής επιστροφής της ελληνικής οικονομίας. «Για εμάς η ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά ένας συνδυαστικός και μετρήσιμος πολιτικός στόχος», δηλώνει, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στο TOP 10 των πιο φιλικών επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη.  Ο ίδιος τονίζει πως τα πρώτα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου υπό το τρίπτυχο «ταχύτητα, διαφάνεια, εμπιστοσύνη», θα προκηρυχθούν πολύ σύντομα και θα αφορούν μεταποίηση, τουρισμό και αγροδιατροφή

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα: Καταργείται από 1η Ιουλίου  η ρήτρα αναπροσαρμογής - Μειώσεις στα τιμολόγια

Ως προς το καυτό ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, ο κ. Παπαθανάσης σημειώνει πως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα παραμένει στην εργαλειοθήκη της κυβέρνησης. Διατηρεί όμως ακόμα επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα ανακούφιζε περισσότερο τους πολίτες απ’ ότι τα μέτρα που λαμβάνονται. Παράλληλα, προαναγγέλλει παράταση του πλαφόν που έχει επιβληθεί στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων προς αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας και στέλνει μήνυμα εξάντλησης της αυστηρότητας σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση σε βάρος των καταναλωτών. 

Απαντώντας στα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης καταλογίζει στον κ. Τσίπρα «λαϊκισμό», ένδεια επιχειρημάτων και διαστρέβλωση της πραγματικότητας με στόχο τη λαϊκή αγανάκτηση, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά με σύνεση και υπευθυνότητα σε μελετημένα και κοστολογημένα μέτρα όπως το έμμεσο πλαφόν που θα επιβληθεί στη λιανική του ρεύματος από τον Ιούλιο, προκειμένου να απορροφήσει στο μέγιστο δυνατό τις αυξήσεις. 

  • Πόσο δυσκολεύει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση και γενικώς τις οικονομικές αποφάσεις το ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού στο 10,2% τον Απρίλιο; Και πώς μπορούν να περιοριστούν οι συνέπειες; 

Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες που δημιουργεί η συνεχιζόμενη εισβολή και οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι πρωτοφανείς. Αν δεν τελειώσουν το συντομότερο οι πολεμικές επιχειρήσεις και δεν αρχίσει να αποκαθίσταται η ειρήνη, οι τριγμοί στη διεθνή οικονομία θα γίνονται ολοένα και εντονότεροι. Δυστυχώς, όλη αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και στις σκληρές πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται και η ελληνική οικονομία, μαζί με τις οικονομίες πολλών άλλων χωρών του πλανήτη. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης, η κυβέρνησή μας υλοποιεί μια σειρά μέτρων στήριξης προς την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν από την επόμενη, κιόλας, ημέρα της πανδημίας για την αντιμετώπιση της οποίας δόθηκαν 43 δισ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους λαμβάνονται διαρκώς μέτρα στήριξης με το τελευταίο να αγγίζει τα 3,5 δισ. ενώ το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης που ανακοινώθηκε και αναλύθηκε πριν από λίγες ημέρες αναμένεται να αγγίξει τα 3,2 δισ. ευρώ. 

  • Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για το ρεύμα καθυστερημένο και ανεπαρκές και ο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται αν ανακαλύψατε λεφτόδεντρα. Τι απαντάτε; 

Η αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι και σε αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την οριζόντια, αυτή τη φορά, στήριξη ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, είναι εμφανέστατη. Παράλληλα, η ένδεια επιχειρημάτων του κ. Τσίπρα τον οδηγεί στη σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στη συνειδητή κατασκευή και αναπαραγωγή ψεμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πάγια τακτική του, μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις χωρίς να προβαίνει σε καμία απολύτως κοστολόγηση όπως έκανε και για το «1,5 δισ.» των υπερεσόδων, το οποίο υποτίθεται ότι προέκυπτε από υπολογισμούς της ΡΑΕ, τους οποίους η ΡΑΕ, δεν είχε ακόμα κάνει. Ακολούθησε η σκόπιμη διαστρέβλωση του μέτρου που προβλέπει την απόδοση 280 εκατ. ευρώ σε 4,2 φορολογούμενους με άνω όριο τα  600 ευρώ. Ο κ. Τσίπρας υποστήριζε ότι “δεν βγαίνει η διαίρεση” ώστε 4,2 εκατ. συμπολίτες μας να λάβουν από 600 ευρώ, αποκρύπτοντας σκοπίμως τον προσδιορισμό “έως 600 ευρώ” ώστε να τροφοδοτήσει κλίμα “αγανάκτησης” με σκοπό τη λαϊκίστικη εκμετάλλευσή του. Το ίδιο ισχυρίστηκαν δημοσίως και πολλά στελέχη του. 

Η κυβέρνηση, πριν ανακοινώσει το οποιοδήποτε μέτρο, το μελετά, το κοστολογεί και αναζητά τρόπους για την κάλυψή του, όπως συνέβη και με το σύνολο των προβλεπομένων μέτρων του «Εθνικού Σχεδίου Στήριξης» το ύψος του οποίου αναμένεται να αγγίξει τα 3,2 δισ. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της σοβαρής και συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή δημιούργησε και όλες τις προϋποθέσεις για τις διαρκείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας καθώς και για τις θετικές εξελίξεις, όπως η μείωση της ανεργίας, η επιτυχημένη επανέκδοση 7ετούς ομολόγου, η ισχυρή ανάκαμψη, η αποπληρωμή του ΔΝΤ, η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, η δρομολόγηση της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία, κ.ά. Αυτή η πολιτική είναι που εξασφάλισε τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να στηρίξουμε τόσο στοχευμένα όσο και οριζόντια τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

  • Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός «αναστολής» της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο;

Όπως γνωρίζετε, από τον Ιούλιο μπαίνει σε εφαρμογή η διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας. Θέτουμε, έτσι, με έμμεσο τρόπο, πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούμε τις τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες. Ουσιαστικά, αναστέλλεται η Ρήτρα Αναπροσαρμογής κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και μπαίνει τέλος στα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για μία ελληνική πρωτοβουλία για την αποσύνδεση των διεθνών αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Με αυτήν ακριβώς την κίνηση τίθεται το έμμεσο πλαφόν που σας προανέφερα.

  • Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα παραμένει προς εξέταση στο τραπέζι της κυβέρνησης; Και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ενεργοποιηθεί; 

Η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά είδη παραμένει στην εργαλειοθήκη της κυβέρνησης. Υπάρχει, όμως, η επιφύλαξη σχετικά με το κατά πόσο μια τέτοια μείωση θα ωφελήσει τον τελικό καταναλωτή. Όπως, όμως καταδεικνύουν όλες μας οι πρωτοβουλίες, βασικό μας μέλημα είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η διανομή, δηλαδή του μερίσματος της επιτυχούς οικονομικής πολιτικής σε αυτούς στους οποίους οφείλεται. Δεν νοείται αύξηση των οικονομικών δεικτών χωρίς αναλογική αύξηση του οικονομικού επιπέδου των πολιτών, όπως η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού ή οι επιπλέον φοροαπαλλαγές και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 

  • Τι καταδεικνύουν οι έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά;

Οι υπηρεσίες μας, πράγματι, έχουν διαπιστώσει φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά. Όπως η ακρίβεια έτσι και η αισχροκέρδεια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Πρόκειται για ντόμινο που εμφανίζεται στις αγορές κάθε φορά που υπάρχουν έκτακτες και ακραίες καταστάσεις που προσφέρονται για εκμετάλλευση. Γνωρίζετε ότι ήδη έχει επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά αυτό που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2021, πριν δηλαδή αρχίσουν οι πληθωριστικές πιέσεις. Η χρονική ισχύς του πλαφόν λήγει στις 30 Ιουνίου αλλά θα την παρατείνουμε για όσο χρόνο χρειαστεί. Οι έλεγχοι που κάνουν οι υπηρεσίες μας είναι διαρκείς και εκτείνονται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της αγοράς με ορισμένους κλάδους αιχμής, όπως είναι τα τρόφιμα, τα καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό, πάντως, που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις προς όφελός τους, είναι ότι θα αντιμετωπιστούν με εξαιρετική αυστηρότητα, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. 

  • Τι καινούργιο κομίζει ο νέος αναπτυξιακός νόμος; Πότε θα προκηρυχθούν τα νέα καθεστώτα; Ποια επενδυτικά σχέδια θα αφορούν αρχικά και ποια ακολουθούν;

Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί το πιο αξιόπιστο, γρήγορο και αποδοτικό εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους όλοι οι επενδυτές, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Αποτελείται από 13 εμβληματικά καθεστώτα που επιτρέπουν στην επιχειρηματική κοινότητα να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες της σε σύγχρονους τομείς της ελληνικής οικονομίας και του διεθνούς περιβάλλοντος. Το τρίπτυχο που διέπει στο σύνολό του τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο είναι “ταχύτητα, διαφάνεια, εμπιστοσύνη”. Ο επενδυτής δεν είναι αντίπαλος του κράτους ούτε το κράτος τροχοπέδη για τον επενδυτή. Αυτό είναι το σημαντικότερο που αλλάζει και επιλύει χρόνια προβλήματα. Η Πολιτεία και οι επενδυτές είναι συνεργάτες, δουλεύουν και πετυχαίνουν στόχους μαζί. Τα πρώτα καθεστώτα που θα ανοίξουν πολύ σύντομα θα αφορούν σε επενδυτικές δραστηριότητες μεταποίησης, τουρισμού και αγροδιατροφής. 

  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα μας και πώς; 

Όχι, σε αυτήν την φάση δεν υπάρχει αρνητικός επηρεασμός των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα. Όλες οι μεγάλες επενδύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα εντός των συμφωνημένων και κατατεθειμένων χρονοδιαγραμμάτων. Ακόμα μία σημαντική απόδειξη του κύρους που απολαμβάνει η χώρα μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. 

  • Ποιο είναι μέχρι στιγμής το αποτύπωμα των ξένων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία; 

Είναι πολλά. Καταρχάς, η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στη λίστα με τους δέκα πιο φιλικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Παράλληλα, υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ. Επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Cisco, η Pfizer, η Deloitte, η TeamViewer,  η Digital Realty και την Amazon, δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας, πολλές εξ αυτών στην Περιφέρεια. Σε αυτές προσλαμβάνονται και Έλληνες σε πολλές θέσεις, νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι, που είτε διαμένουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό όπου είχαν φύγει προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος και αποφασίζουν να επιστρέψουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν στην πατρίδα τους. Επίσης, μέσω των επενδύσεων η Ελλάδα πιστοποιεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ότι έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στο διεθνές επιχειρηματικό οικοσύστημα. 

  • Ποιοι κλάδοι προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ποιους στόχους θέτετε ως Υπουργείο; 

Μέχρι πρόσφατα ο κλάδος που πρωτοστατούσε ήταν ο τουρισμός, ο οποίος και παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Εντούτοις, υψηλότατο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών προσελκύουν επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Έρευνα και την Καινοτομία, τις Cloud τεχνολογίες και εν γένει τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό αλλά και startups. Η στρατηγική στόχευση της κυβέρνησής μας στον τομέα των επενδύσεων και την ανάπτυξης περιλαμβάνει την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων -κυρίως των μικρομεσαίων, τη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργεί η νέα πραγματικότητα, την αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Όλα αυτά σημαίνουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας σε όλα τα επίπεδα και τις διαβαθμίσεις του προσωπικού. Για εμάς η ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας δεν είναι σχήμα λόγου αλλά  ένας συνδυαστικός και μετρήσιμος πολιτικός στόχος.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA