ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17/05/2022 01:28

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί»

Δεξίωση όπου ήχησαν δυνατά οι προειδοποιήσεις σε Πούτιν και Ερτογάν παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο – Τα καρφιά για «δικτάτορες» και «χάρτες που δεν μπορούν να χαραχτούν με τη βία»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί»
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

«Η Ελλάδα επέστρεψε, το μέλλον είναι μπροστά μας» , δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο απόγειο και τόνισε πως η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δυο έθνη. Για το κυπριακό ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πως κανείς δεν μπορεί να δεχθεί λύση δυο κρατών. Για τα εθνικά μας θέματα ανέφερε πως οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί με ομόφωνο και παραδειγματικό τρόπο. Για τις ένοπλες δυνάμεις ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθούν σύντομα στην Πολεμική μας Αεροπορία τα αεροσκάφη F35. Για τα ενεργειακά ανέφερε πως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κόμβο ενέργειας και πως ΕΕ και ΗΠΑ μπορούν με κοινές προσπάθειες να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας.

«Ελλάδα και Αμερική πολέμησαν για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Ήταν ο δικός σας αγώνας για την ανεξαρτησία που ενέπνευσε τους καταπιεσμένους Έλληνες να κυνηγήσουν την ελευθερία τους παρά τις πιθανότητες. Πάλεψαν για τη δημοκρατία. Ήθελαν μια κυβέρνηση για τον λαό από τον λαό. Αυτό το μήνυμα είναι πως η Ελλάδα μπορεί να μας γεμίσει με συναισθήματα και να εμφυσήσει μέσα μας τα καλύτερα συναισθήματα. Αυτή η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δυο μας έθνη.

Διαβάστε ακόμη: Τζο Μπάιντεν: Συνάντησε Μητσοτάκη φορώντας γραβάτα με την... ελληνική σημαία

Αυτό που γίνεται σαφές σήμερα είναι πως αυτό που πιστεύαμε ότι οι χάρτες δεν μπορούν να χαραχτούν εκ νέου δια της βίας δεν υφίσταται. Όπως ξέρετε υποστηρίξαμε την Ουκρανία με αμυντικό και ανθρωπιστικό υλικό λόγω των αξιών μας αλλά και για να προστατέψουμε την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Οι αναθεωρητισμοί ανήκουν σε άλλους αιώνες. Οποιαδήποτε παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας θα απαντηθεί με δυνατό τρόπο γι’ αυτό Ευρώπη και Αμερική πρέπει να παραμείνουν αλληλέγγυες σε αυτή τη μάχη.

Video Loading...

Οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλλει στη Ρωσία είναι συντριπτικές και ορθώς. Όμως δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος διότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα σε επίπεδο τιμών. Μπορούμε να κάνουμε από κοινού και με ΕΕ πάρα πολλά για να μειώσουμε τις τιμές και ιδίως του φυσικού αερίου. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την αγοραστική μας δύναμη από κοινού. Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας βρίσκονται πραγματικά στο απόγειό τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα απέδειξε την ανθεκτικότητά της και σήμερα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα της κρίσης. Η οικονομία μας είναι ισχυρή. Ξεπληρώσαμε το χρέος μας 2 έτη νωρίτερα. Επενδύουμε σε ψηφιακή τεχνολογία. Πολλές εταιρίες φεύγουν από Κίνα και βλέπουν Ελλάδα ως ελκυστική χώρα για επενδύσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο απόγειο και τόνισε πως είναι μια σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχισθεί η στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες τονίζοντας πως αδημονεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό και στην Ελλάδα.

«Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Φέτος γιορτάζουμε τα 201 έτη από την εθνική παλιγγενεσία. Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε και το μέλλον που θα οικοδομήσουμε μαζί. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για το πρώτο έτος της προεδρίας μου που είναι το πρώτο έτος από τα επόμενα 100 των εταιρικών σχέσεων των δύο κρατών.Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουμε δει φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου, παιδιά που θάβονται σε ομαδικούς τάφους και οι ΗΠΑ είναι εκεί σαν μία φωνή για να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία. Σας ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ για το ηθικό σθένος, το θάρρος και τη στήριξη που εκφράσατε από την πρώτη στιγμή στην Ουκρανία.. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο κάποιοι τον λένε... Μπαιντενόπουλο:

«Η ελληνική ομογένεια με λέει Τζο Μπαϊντενόπουλο! Είχα το 92% των ψήφων της ελληνικής κοινότητας στο Ντελαγουέρ. Από τότε υπάρχει αυτό το παρατσούκλι για την ομογένεια… Αδημονώ να σας ξαναδώ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία στο πλαίσιο των κοινών μας αρχών και αξιών. Αδημονούμε φυσικά να τα πούμε και στην Ελλάδα».

Video Loading...

Πρώτη ομιλία κατά τη διάρκεια της δεξίωσης ήταν αυτή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου με αναφορές στα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Τζιλ Μπάιντεν ως πρώτη Κυρία. «Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλούς φίλους εδώ. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις», είπε μεταξύ άλλων η Τζιλ Μπάιντεν.

Το «παρών» στη δεξίωση δίνουν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: «Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας»

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για τη χώρα μας. Οι δύο άνδρες είχαν τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες και στη συνέχεια προχώρησαν στο Οβάλ Γραφείο για την κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

«Είναι χαρά μας που σας έχουμε εδώ. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία όλοι μοιραζόμαστε μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν… Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή στη Δημοκρατία. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ηγεσία σας. Θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή. Ήσασταν ένας πολύ καλός φίλος. Θα μιλήσουμε για την εμβάθυνση εμπορικών και αμυντικών σχέσεών μας, για μια σχέση φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών που νομίζω βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας», είπε ο Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο μου να γιορτάζω τα 201 έτη από την Ελληνική Επανάσταση. Ελλάδα και ΗΠΑ αντιμετωπίζουμε αλληλέγγυοι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κοινή θέση. Ταυτόχρονα αυτή η επίσκεψη είναι ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους γέρους δεσμούς μας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα μία χώρα που ανταπεξήλθε στην οικονομική κρίση. Θα μιλήσουμε για την ενέργεια και την ασφάλεια και για πολλά άλλα ζητήματα. Σήμερα είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ μαζί σας να συζητήσουμε αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα», είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού την Τρίτη (17/5)

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 02:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ